[MK4] Dymienie, nie rowna praca na zimnym.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam
(Szukalem duzo na ten temat ale nic konkretnego nie znalazlem)
Otóż sprawa wyglada tak
Odpalajac rano mojego Golfa, 1.9 TDI 110km AHF, kopci na bialo, i auto pracuje dosc nie rowno,, dym znika po przejechaniu, 50m, lub minutowym postoju, lub poki auto sie nie nagrzeje.
Czasem obroty spadaja ponizej na chwile i po chwili, lub przygazowaniu wracaja do normy.
Wszystko ma miejsce, poki auto nie nagrzeje sie do tych 90stopni.
Druga sprawa jest wylaczajace sie turbo, sprawdzalemm vagiem, i turbina pompuje caly czas 2.5bara.
Czy dymienie i nie rowna praca silnika moze byc spowodowana przez turbine ?
Czekam na odpowiedzi.
(Szukalem duzo na ten temat ale nic konkretnego nie znalazlem)
Otóż sprawa wyglada tak
Odpalajac rano mojego Golfa, 1.9 TDI 110km AHF, kopci na bialo, i auto pracuje dosc nie rowno,, dym znika po przejechaniu, 50m, lub minutowym postoju, lub poki auto sie nie nagrzeje.
Czasem obroty spadaja ponizej na chwile i po chwili, lub przygazowaniu wracaja do normy.
Wszystko ma miejsce, poki auto nie nagrzeje sie do tych 90stopni.
Druga sprawa jest wylaczajace sie turbo, sprawdzalemm vagiem, i turbina pompuje caly czas 2.5bara.
Czy dymienie i nie rowna praca silnika moze byc spowodowana przez turbine ?
Czekam na odpowiedzi.
- Łuki_79
- Forum Master
- Lokalizacja: *̡͌l̡*̡̡ ̴̡ı̴̴̡ ̡̡__|̲̲̲͡͡͡▫ ̲͡ ̲̲̲͡͡π̲̲͡͡ ̲̲͡▫̲̲͡͡ ̲|̡̡̡__ ̡ ̴̡ı̴̡̡ *̡͌l̡* wieś w POS
Płynu chłodzącego ubywa?Zapodaj log grupy 000 BS,statyczny grupy 000,011 BS oraz dynamiczny grupy 011.Sprawdz jaki masz zakres ruchu sztangi gruszki turbiny.
Z turbem jest cos nie tak napewno.
Sztanga ma maly zakres.
Turbo pojdzie do regeneracji to pewne raczej albo je wyczyszcze.
Ale bardziej interesuje mnie fakt tego dymienia, i takiego "traktora" na zimnym.
Obroty spadaja nieca poznizej. Oczywiscie to dzieje sie na zimnym.
Plynu nie ubywa.
Sztanga ma maly zakres.
Turbo pojdzie do regeneracji to pewne raczej albo je wyczyszcze.
Ale bardziej interesuje mnie fakt tego dymienia, i takiego "traktora" na zimnym.
Obroty spadaja nieca poznizej. Oczywiscie to dzieje sie na zimnym.
Plynu nie ubywa.
- Łuki_79
- Forum Master
- Lokalizacja: *̡͌l̡*̡̡ ̴̡ı̴̴̡ ̡̡__|̲̲̲͡͡͡▫ ̲͡ ̲̲̲͡͡π̲̲͡͡ ̲̲͡▫̲̲͡͡ ̲|̡̡̡__ ̡ ̴̡ı̴̡̡ *̡͌l̡* wieś w POS
Zapewne masz zapieczoną zmienną geometrię więc turbo jest do czyszczenia a nie zaraz do regeneracji.Bmx pisze:Turbo pojdzie do regeneracji to pewne raczej albo je wyczyszcze.
Jeżeli płynu nie ubywa to możliwe,że zbiera się wilgoć w tłumiku ze względu na spadającą temp otoczenia i z rana może zarzucić białym dymkiem
Zapodaj ten statyczny 000 oraz 000 BS sprawdzi się początek kąta wtrysku.
OK, pozniej rzuce te logi, bo teraz auto jest w trakcie wyjmowania turba.
Sztanga wogole sie nie rusza, probowalem reka ja ruszyc to nie dalem rady.
Czyli jest zle ;D
a tak przy okazji:
Moglbys mi powiedziec jak zrobic te logi ? bo zawsze mi sie to myli.
Programem vag-com.
Sztanga wogole sie nie rusza, probowalem reka ja ruszyc to nie dalem rady.
Czyli jest zle ;D
a tak przy okazji:
Moglbys mi powiedziec jak zrobic te logi ? bo zawsze mi sie to myli.
Programem vag-com.
Witam. Logi robi się tak:
A tutaj masz filmik instruktażowy :
http://rapidshare.com/files/197332064/A ... _turbo.wmv" onclick="window.open(this.href);return false;
1. Silnik temperatura 90 C
2. kabel + laptop z programem vag
3. wsiadasz do auta podpinasz kompa do auta- vag/engine/mess blocks , pojawią się trzy okienka - klikasz i ustawiasz sobie grupę którą chcesz logować np. 011 wciskasz na dole log 3 bieg rozpędzasz auto do 1400 obr/min wciskasz start i gaz w podłogę do momentu aż wskazówka nie przekroczy 4000-4200 obr.min , wciskasz stop. log się zapisze w folderze gdzie zainstalował się vag- najczęściej C:/program files/vagcom/logs
wysyłasz logi na http://vaglog.rtnet.pl/" onclick="window.open(this.href);return false; kopiujesz link wklejasz na forum gotowe
A tutaj masz filmik instruktażowy :
http://rapidshare.com/files/197332064/A ... _turbo.wmv" onclick="window.open(this.href);return false;
przeładowanie turbo to jedno a kopcenie na biało i spadek obrotów to drugie. W drugim przypadku proponuję Ci sprawdzić jak porusza się klapa gasząca wewnątrz obudowy zaworu EGR, wyeliminuj ewentualną przyczynę zawieszania się klapy gaszącej czyli nagar na wewnętrznych ściankach obudowy EGR w miejscu klapy gaszącej. Biały lub biało-jasno-szary dym z wydechu może powodować przepuszczanie oleju przez turbosprężarkę, która zapewne już od dłuższego czasu przeładowywała ale objawy ze spadkiem obrotów biegu jałowego wskazują na blokującą się klapę gaszącą, zwłaszcza jeśli dym z wydechu ma zapach nieprzepalonej ropy.
Tak jak wyzej napisales kolego, zapach ma nieprzepalonej ropy, chodzi o taka blaszke ktora sie tak porusza w EGR ? Wczoraj wyciagnalem Turbo,okierownice(lopatki) wogole sie nie ruszaly, nie moglem ich reka nawet ruszyc, wszystko rozkrecile, wyczyscilem i chodzi idealnie.
Dzis wszystko zloze i zobaczymy czy wyczyszczenie tego zaworu pomoze.
Tak przy okazji.
Turbo czyscilem wg: http://www.youtube.com/watch?v=7v94DGI2h7I
Dzis wszystko zloze i zobaczymy czy wyczyszczenie tego zaworu pomoze.
Tak przy okazji.
Turbo czyscilem wg: http://www.youtube.com/watch?v=7v94DGI2h7I
oglądać miałem nieprzyjemność tego "młotka" już kilkanaście razy - na pierwszy rzut oka pracuje w jakimś serwisie regenerującym VNT ale jego wypowiedzi śmieszą mnie do dziś dnia. Gość z pewnością miał możliwość przygotować się "bardziej" profesjonalnie do omawianego tematu ale tego nie zrobił a szkoda. Jest jeszcze jeden filmik gdzie gość tłumaczy zasadę działania VNT (link zwłaszcza popularny na forum A4) ale też mnie rozbawia do łez Faktem jest, że wielu naszych kolegów forumowych, którzy już mieli do czynienia z demontażem i rozbiórką turbiny VNT mogłaby nakręcić podobny filmik ale w bardziej profesjonalny sposób aby nie wzbudzać u innych politowania i salw śmiechu.Bmx pisze:Tak przy okazji.
Turbo czyscilem wg: " onclick="window.open(this.href);return false;
Mysle ze ten filmik bardzo dobrze pokazuje to, i jest w calkiem dobrej jakosci a to jest wazne )
Turbo zalozone, zaraz wykonam jazde probna i wszystko wyjdzie
co do dymienia jeszcze bede pisal.
Turbo zalozone, zaraz wykonam jazde probna i wszystko wyjdzie
co do dymienia jeszcze bede pisal.
Turbo zalozone, wszystko dobrze, lecz dymienie na zimnym jest dalej.
na jalowym chodzi dobrze, lekka przygazowka doslownie reka, i juz siwy dym.
Prosze o jakies rady.
na jalowym chodzi dobrze, lekka przygazowka doslownie reka, i juz siwy dym.
Prosze o jakies rady.
Może uszczelniacze zaworowe przepuszczają. Znając życie turbo troche puszcza więc w dolocie będzie troche oleju który po zgaszeniu silnika skapuje na uszczelniacze. Samochód bierze olej? Jeżeli tak to jakie to ilości?Bmx pisze:Odpalajac rano mojego Golfa, 1.9 TDI 110km AHF, kopci na bialo
SPRZEDAM: Przełącznik zespolony kierunków i wycieraczek wersja z kompem golf IV
Pompa wody prawie nowa silnik AHF (ALH,ASV,AGR)
Pompa wody prawie nowa silnik AHF (ALH,ASV,AGR)
Nie bierze wogole oleju, ani kropli.
Dym jest bialy z rana.
Sprawa zostala wyjasniona, wtysk 3' (sterujacy) leje. Wzialem dzis na maszynke wszystkie, i trzy pozostale elegancką mgiełke robią, a z jednego poprostu kapie i otwiera sie przy 160.
I tu moje pytanie, kupujac nowa koncowke wtrysku, musze ja ustawiac ? Czy poprostu zakrecic ?
Druga sprawa: chcialbym odrazu kupic 216'tki, i jak z tym wyglada sprawa ? poprostu kupuje koncowki zakladam ?
jak nie to jak wyglada regulacja cisnien, bo maszynke do sprawdzania mam.
Dym jest bialy z rana.
Sprawa zostala wyjasniona, wtysk 3' (sterujacy) leje. Wzialem dzis na maszynke wszystkie, i trzy pozostale elegancką mgiełke robią, a z jednego poprostu kapie i otwiera sie przy 160.
I tu moje pytanie, kupujac nowa koncowke wtrysku, musze ja ustawiac ? Czy poprostu zakrecic ?
Druga sprawa: chcialbym odrazu kupic 216'tki, i jak z tym wyglada sprawa ? poprostu kupuje koncowki zakladam ?
jak nie to jak wyglada regulacja cisnien, bo maszynke do sprawdzania mam.
Witam
Okazalo sie ze nie sa to wtryski, dalem do pewnej firmy i wyszlo ze tu wszystko jest ok.
Prosilbym o dalsze propozycje.
Samochod dymi na siwo/bialo poki silnik nie zlapie temperatury.
Odpalajac auto pusci klebek dymu, i chodzi nie rowno.
Okazalo sie ze nie sa to wtryski, dalem do pewnej firmy i wyszlo ze tu wszystko jest ok.
Prosilbym o dalsze propozycje.
Samochod dymi na siwo/bialo poki silnik nie zlapie temperatury.
Odpalajac auto pusci klebek dymu, i chodzi nie rowno.