Pompa wtryskowa nie pobiera paliwa
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Problem jest taki, że mój 1,9TD AAZ zaczął mieć problemy z rozruchem tzn. trzeba go było za każdym razem coraz dłużej kręcić rozrusznikiem żeby zapalił. Aż w końcu przestał palić. Wygląda na to, że pompa wtryskowa nie pobiera paliwa ze zbiornika. Podałem pompie paliwo "na krótko" z butelki (z pominięciem zbiornika i filtra paliwa) i po kręceniu rozrusznikiem przez dobre dwie minuty (z drobnymi przerwami, ale i tak aż rozrusznik dymić zaczął) z butelki w ogóle nie ubyło paliwa. A swoją drogą, tak z ciekawości - czy między zbiornikiem (albo w zbiorniku) jest jeszcze jakaś pompka paliwa, która podaje paliwo do pompy wtryskowej?
Czytałem na forum o jakimś przekaźniku 109 - jeśli to może mieć znaczenie to może ktoś naświetli mi temat tego przekaźnika. Poza tym czy "pstrykający" elektrozawór na pewno oznacza że jest sprawny? Bo u mnie pstryka jak włączę zapłon więc teoretycznie paliwo powinien puszczać...
Może ktoś coś podpowie?
Czytałem na forum o jakimś przekaźniku 109 - jeśli to może mieć znaczenie to może ktoś naświetli mi temat tego przekaźnika. Poza tym czy "pstrykający" elektrozawór na pewno oznacza że jest sprawny? Bo u mnie pstryka jak włączę zapłon więc teoretycznie paliwo powinien puszczać...
Może ktoś coś podpowie?
Po pierwsze poluzuj przewody na wtryskach i zobacz czy idzie paliwo, pompki w zbiorniku nie ma z tego co kojarzę to w benzynie się zdarzają. Powodów może być wiele: czy sprawdzałeś świece żarowe? wiem że jest ciepło, ale to czasem w aaz-cie jest problemem. Sprawdź multimeren czy na pewno masz napięcie na elektro-zaworze odcięcia paliwa. I ważna rzecz sprawdź ustawienie rozrządu!!!!!!, czy Ci się przypadkiem nie kończy klin na wale. Dokładniej na kole zębatym rozrządu przykręconym do wału. Jest o tym sporo na forum pierwsze objawy to gibanie się koła pasowego i właśnie trudne zapalanie a wyrobiony klin może przestawić rozrząd prawie o ząbek.
Kupię rurę powietrza i odpływ oleju do turbo K24
PS. Proponuję nie odpalać puki nie sprawdzisz rozrządu bo może być bigos Mi ścieło klin na wolnych obrotach obeszło bez większych szkód.
Kupię rurę powietrza i odpływ oleju do turbo K24
Re: Pompa wtryskowa nie pobiera paliwa
servet- zatkany powrót lub padła pompa przetłaczająca
sprzedam
- silnik AAZ sprawny w całość/części, skrzynia CHA itd VW B3
- kierownica US MK2
- chłodnica oleju /przewody /podstawa z termostatem pod T ( komplet )
- chłodnica oleju wodna + podstawa pod T
- tempomat mechaniczny VW TD/Pb (kompletny )
- kierownica US MK2
Więc tak:
1. Świece żarowe moim zdaniem odpadają - wiosną i latem nigdy ich nie grzałem a silnik palił na dotyk
2. Rozrząd jest ustawiony dobrze dlatego, że najpierw myślałem że to wina ściętego klina (miałem to już kiedyś), przy okazji wymieniłem pasek i napinacz, klin nie jest ścięty, koło zębate siedzi na wale jak przyspawane. Rozrząd ustawiony wzorcowo - znak na kole zamachowym i obudowie skrzyni + zablokowane przez otwory w kole i obudowie koło pompy wtryskowej, zablokowany płaskownikiem wałek rozrządu - lepiej się nie da.
3. Luzowałem rurkę na wtrysku (co prawda na jednym tylko) ale tam tylko lekko pokapało tyle co w rurce luzem było pewnie a przecież przy rozruchu to tam powinno fukać paliwem jak cholera.
1. Świece żarowe moim zdaniem odpadają - wiosną i latem nigdy ich nie grzałem a silnik palił na dotyk
2. Rozrząd jest ustawiony dobrze dlatego, że najpierw myślałem że to wina ściętego klina (miałem to już kiedyś), przy okazji wymieniłem pasek i napinacz, klin nie jest ścięty, koło zębate siedzi na wale jak przyspawane. Rozrząd ustawiony wzorcowo - znak na kole zamachowym i obudowie skrzyni + zablokowane przez otwory w kole i obudowie koło pompy wtryskowej, zablokowany płaskownikiem wałek rozrządu - lepiej się nie da.
3. Luzowałem rurkę na wtrysku (co prawda na jednym tylko) ale tam tylko lekko pokapało tyle co w rurce luzem było pewnie a przecież przy rozruchu to tam powinno fukać paliwem jak cholera.
Co masz na myśli mówiąc o zatkanym powrocie? Mówisz o samej rurce wychodzącej z pompy czy może o czymś w pompie? Czy sama zatkana rurka od powrotu mogłaby tak unieruchomić pompę wtryskową? No i co to jest ta pompa przetłaczająca bo tu już mojej wiedzy cokolwiek brakuje..vision pisze:servet- zatkany powrót lub padła pompa przetłaczająca
Naprawa pompy przetłaczającej wymaga rozebrania całej pompy wtryskowej w mak.
Powrót paliwa masz z prawej strony pompy, tam gdzie jest podpięty przelew z wtrysków. Proponuję przeciągnąć paliwo przez pompę poprzez powrót, celem napełnienia pompy.
Powrót paliwa masz z prawej strony pompy, tam gdzie jest podpięty przelew z wtrysków. Proponuję przeciągnąć paliwo przez pompę poprzez powrót, celem napełnienia pompy.
Ostatnio zmieniony pt sie 27, 2010 10:33 przez t0mal, łącznie zmieniany 1 raz.
na powrocie z pompy w śrubie jest sitko i może być przytkane , na 2 część t0mal odpowiedziałt0mal pisze:Co masz na myśli mówiąc o zatkanym powrocie?
sprzedam
- kierownica US MK2
- kierownica US MK2
Tak jak to Tomal opisał przeciągnij paliwo przez pompę, odłączamy powrót i zasysamy paliwo ( ja robiłem to ustami ble ble nie smacznie! następnie luzujemy przewody wysokiego ciśnienia przy wtryskach, no i nie spodziewaj się że będzie tam leciało z wodospadu, powinno ciągle kapać. Dla pewności odkręć N 109, uwaga na sprężynkę i sprawdź go, jeśli to nie pomoże to chyba pompa papapa.
Jak poluzuje się wtryski to ma bić ciśnienie, a paliwo ma być na suficie.
No to zostało mi to przeciągnięcie paliwa przez pompę, sprawdzenie sitka pod śrubą od powrotu i wykręcenie elektrozaworu i sprawdzenie go "organoleptycznie". Nie wiem tylko kiedy znajdę trochę czasu bo zajęć różnych co nie miara - co dzień tylko praca i kierat w domu i tak w kółko Ale jak mus to mus...
Re: Pompa wtryskowa nie pobiera paliwa
N109 nie ma nic do zaciągania paliwa tylko do zapalania
sprzedam
- kierownica US MK2
- kierownica US MK2