jakie sa Waszym zdaniem najlepsze motory TDI
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
może troche przesadziłem, w dalszych postach było sprostowanie, jakoś wszyscy inni wiedzieli o co chodziSorka, nie wklepalem cytatu, chodzilo mi o wypowiedz Roberta24, i te "niewypaly".
nie o to chodziło nam w tym poście tylko "czym trwalsza baza" różnica przktycznie w wykonaniu całości silnika ARL i ASZ między ATD, AJM... resztą MK-IV bo to praktycznie to samo a co do 200ps z ATD to....Jasne ze czym mocniejsza baza tym latwiej wykrecic wiecej kucy, ale atd mozna spokojnie krecic na 200ps i autko bedzie chulac. Trzeba tylko odpowiednio o nie dbac, ale to tyczy sie kazdej dlubanej fury.
MOC jest bogiem PREDKOSC nalogiem NITRO zabawa TURBO podstawa
[200PS; 420NM]
[200PS; 420NM]
Jezeli chodzi o mozliwosci rozwojowe ATD to przedstawie sprawe tak:
ARL = 150ps + czip = ~190ps
ATD = 100ps + czip = ~145ps
Oba programy sa optymalne, zaden hardcore.
Gdyby przeliczyc to na procenty w ATD przyrost mocy po programie wynosi 45%, w ARL jest to przyrost z rzedu niecalych 30%. Biorac pod uwage fakt ze zdrowa seria w ARL to ok 170ps, a w ATD ok 115ps przyrost mocy bedzie mniejszy, odpowiednio ok 23% i 28%. W dodatku ARL jest wyposazony seryjnie w duzy FMIC co znacznie wplywa na jego korzysc. Wychodzi z tego ze ATD jest bardziej podatna na modyfikacje niz ARL.
Druga strona medalu to fakt ze ATD ma slabsze podzespoly i osprzet. Osiagniecie 200ps w ATD wiaze sie z duzo wiekszymi kosztami ale nie znaczy to ze jest to jednostka malo rozwojowa.
ATD wydlubanych na okolice 190-200ps po naszym kraju juz troche jezdzi i z tego co chlopaki pisza to maja sie dobrze. ARLi i ASZow wykreconych na ponad 240ps tez kilka jezdzi i rowniez daja rade. Znam nawet ASV wykrecone na 215ps przy przebiegu 160kkm, zrobilo kolejne 80kkm i dalej ma sie dobrze, ale dla tej jednostki to juz maly zonk bo naprawde trzeba sie z nia jak z jajkiem obchodzic.
Jedyne rodzynki to AJM i reszta 115ek ktorych malo kto sie chyta, tu mozna zaryzykowac stwierdzenie ze to niewypaly
ARL = 150ps + czip = ~190ps
ATD = 100ps + czip = ~145ps
Oba programy sa optymalne, zaden hardcore.
Gdyby przeliczyc to na procenty w ATD przyrost mocy po programie wynosi 45%, w ARL jest to przyrost z rzedu niecalych 30%. Biorac pod uwage fakt ze zdrowa seria w ARL to ok 170ps, a w ATD ok 115ps przyrost mocy bedzie mniejszy, odpowiednio ok 23% i 28%. W dodatku ARL jest wyposazony seryjnie w duzy FMIC co znacznie wplywa na jego korzysc. Wychodzi z tego ze ATD jest bardziej podatna na modyfikacje niz ARL.
Druga strona medalu to fakt ze ATD ma slabsze podzespoly i osprzet. Osiagniecie 200ps w ATD wiaze sie z duzo wiekszymi kosztami ale nie znaczy to ze jest to jednostka malo rozwojowa.
ATD wydlubanych na okolice 190-200ps po naszym kraju juz troche jezdzi i z tego co chlopaki pisza to maja sie dobrze. ARLi i ASZow wykreconych na ponad 240ps tez kilka jezdzi i rowniez daja rade. Znam nawet ASV wykrecone na 215ps przy przebiegu 160kkm, zrobilo kolejne 80kkm i dalej ma sie dobrze, ale dla tej jednostki to juz maly zonk bo naprawde trzeba sie z nia jak z jajkiem obchodzic.
Jedyne rodzynki to AJM i reszta 115ek ktorych malo kto sie chyta, tu mozna zaryzykowac stwierdzenie ze to niewypaly
www.seat-racing.pl
- 21Golfista21
- Gadatliwa bestia
co sądzicie o silnikach ARL?
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=351409 nowy nabytek
to nie, że ja się boję prędkości to prędkość boi się mnie :D
to nie, że ja się boję prędkości to prędkość boi się mnie :D
jezdza :p a tak na serio ponoć silniki wytrzymałe, 130 i 150 praktycznie wszystkie te same graty ma w sobie i różnia sie przede wszystkim programem.
a tak do tematu to ja mam AJM prawie 190 ps 390Nm i jezdzi i nic go nie boli
a tak do tematu to ja mam AJM prawie 190 ps 390Nm i jezdzi i nic go nie boli
viewtopic.php?f=89&t=241036 MOJ DUPVWóZ
SPRZEDAM ALU SANTA MONICA ORYGINAŁ WIECEJ PW
WIOSNA 2011
PIERWSZY NA POMORZU i PRAWDOPODOBNIE w PL MK IV 2.0 TDI 8V
Lato 2012 ????
SPRZEDAM ALU SANTA MONICA ORYGINAŁ WIECEJ PW
WIOSNA 2011
PIERWSZY NA POMORZU i PRAWDOPODOBNIE w PL MK IV 2.0 TDI 8V
Lato 2012 ????
AVF, polecam, ja takim jeżdżę i nie wiem co tu ludzie wypisują ,że zawodne,ja mam zrobione ponad 200 tk i nic się nie dzieje, oleju odo wymiany do wymiany nie ubywa ani kropli, chodzi jak pszczółka, wystarczy tylko lać dobre paliwko i zmieniać olej regularnie i to wszystko
Golf JR 80kM Intercooler '90
Passat AVF 130 kM '01
Golf ALH 90kM '00
Passat AVF 130 kM '01
Golf ALH 90kM '00
Po mojemu AHU lepszy od 1Z bo ??? (sam nie wiem dlaczego , miałem AHU i latał wspaniale). Obecnie mam AFN i też silnik spoko. Te na pompach są moim zdaniem prostsze i jak ja to mówię naprawialne (we własnym zakresie). Nowsze silniki PD (pompowtryski) też dobre, ale jakoś wolę te typu VP. Krótko mówiąc mój ranking: AFN, AHU, AHH.
pzdr
zyggy
zyggy
- Hubert MK4
- Mały gagatek
Koledzy ani słowa o ALH??
Kupię 17" Santa Monica - Sprzedam Felgi ori 16" !!!
viewtopic.php?f=89&t=340898" onclick="window.open(this.href);return false; - ZAPRASZAM
viewtopic.php?f=89&t=340898" onclick="window.open(this.href);return false; - ZAPRASZAM
Re: jakie sa Waszym zdaniem najlepsze motory TDI
Hubert MK4 pisze:Koledzy ani słowa o ALH??
nom, bo "najlepszy" jest 1Z
SPRZEDAM: Przełącznik zespolony kierunków i wycieraczek wersja z kompem golf IV
Pompa wody prawie nowa silnik AHF (ALH,ASV,AGR)
Pompa wody prawie nowa silnik AHF (ALH,ASV,AGR)
Re: jakie sa Waszym zdaniem najlepsze motory TDI
Witajcie Kupiłem tydzien temu Golfa IV TDI 110 km z 2001 roku z przebiegiem 190000 km. Pochodzi z polskiego salonu. Jak Wam się te motorki sprawują?
kvl, kolego jest forum i opcja szukaj. Psuje sie jak wiadomo jak w kazdym aucie doslownie wszytsko powoli i po troszku. Nikt ci nie odpowie a tylko zrobiles offtopa niepotrzebnie.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to