Ile wam pali diesel?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- bkolodz
- Nowicjusz
- Kontakt:
u mnie w vento 1.9 tdi 90KM. spalanie w zimie - cykl mieszany 4.8 - 5.0 litra a lecie 4.2-4.6 na klimie w cyklu mieszanym. Zdaje się że tn sam silnik dawali do mk3 1,9 tdi 90KM. Gdzieś kiedyś wyszukałem że katalogowe zużycie ropy dla takich silników oscyluje kolo 4.4-5.0 przy w miare spokojnej jeżdzie. Jak zaszalem na trasie do Holandii to przy 180km/h przez 300 km wziął mi 5,5l
ride for life, live for ride.....
- dziechu
- Forum Master
- Auto: Golf III, Touran I 2.0 FSI
- Silnik: 1Z
No popatrz, to masz mniejsze spalanie niz w danych katalogowych, gdzie jest 4,1l/100 w trasie przy 90km/h a w miescie ok.6 A niektorzy twierdza ze dane katalogowe sa zanizane, no chyba ze Ty zanizasz )))bkolodz pisze:u mnie w vento 1.9 tdi 90KM. spalanie w zimie - cykl mieszany 4.8 - 5.0 litra a lecie 4.2-4.6 na klimie w cyklu mieszanym
- bkolodz
- Nowicjusz
- Kontakt:
bo ja wiem... ja nie widzę żadnegoPo co mialbys zanizac? A to juz Ty musisz wyjasnic bo powodow moga byc setki;)
Może zużycie wynika z tego jak się jeżdzi. Staram się nie szaleć i jeżdzić maksymalni9 płynnie. Nic nie poradze że mi nie wierzysz.
Niedawno w jakimś temacie pisałem o tym że brt miał stluczke, jechał naszym starym i wysłużonym Fordem Sierrą 2,3 diesel - silniik Peugota, z 85' i przebieg - bagatela 1268000 km
Trudno w to uwierzyć ale taka prawda - nie moge tego udokumentowac bo w fordzie mam licznik tylko do 100000km. i co chwilka mi sie przekręcał. Jak go kupiliśmy od znajomego mechanika mial uz ponad 500000km przejechane, ale do czego dązżę , otóż do tego że ten wyjeżdzony fordzik pali mi 5,4 litra na 100km co prawda nie ma w nim klimy - chyba ze naturalna czyli dziury w karoserii sowodowane korozją. Zaznaczę ze silnik nigdy nie byl w remoncie generalnym, a olej mial zmieniany co 10000km. MI się zdje że zużycie w dużej mierze zalezy od kierowcy, tym bardziej ze pamietam czasy kiedy palil 5.2litra a ubytek oleju byl niezauwazalny, za t teraz olej musze tylko dolewac choc po tej sluczce to chyba wogole auto pojdzie do kasacji
ride for life, live for ride.....
- vw_vandal
- Forum Master
- Kontakt:
Chłopaki to ja musze chyba dawkę paliwa zwiększyć. Mam JR Na trasie 4,3 l (tylko nikomu nie mówcie bo jak woże kolesi do budy to pali 8l ). Miasto 4.9 l a przytakim złotych 40 i wyciąganiu na biegach 5.5. Kiedyś nawet patrzałem ile na baku zrobie i jak pamietam było 1043 km. A jak dawkę mu zwiększe to będzie miał większego buta?
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=DvkPN1Buok0&feature=autoplay&list=FLdQqUeMMZKpjqZ72OdcA6cQ&lf=mh_lolz&playnext=1[/youtube]
- dziechu
- Forum Master
- Auto: Golf III, Touran I 2.0 FSI
- Silnik: 1Z
Bkolodz - takie zuzycie jak piszez, z klima, mozesz miec w trasie. Chyba ze nie wiesz co znaczy cykl mieszany - 50% trasa, 50% miasto, a miasto miastu nie rowne. Miasto to Poznan, Wroclaw, Katowice, Warszawa itd... czyli od swiatel do swiatel 50m i stop, troche w korkach.... Nie ma sily zeby w miescie spalil 4.5l/100. Spalanie rzedu 6l/100 to norma dla 1.9 TDI (1Z), a 5.5l/100 to juz sukces. Jezeli masz silnik przerabiany, to mozesz miec dowolne efekty, ale jezeli masz silnik seryjny to chocby nie wiem w jak dobrym byl stanie, nie wiem jak dobrze docierany itd. praw fizyki nie przeskoczysz.