Jakie spalanie?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Jakie spalanie?
Witam zakupiłem niedawno MK4 1.9TDI ASZ(kombi).Mam pytanie odnosnie spalania,a mianowicie jakie powinno być.Do taj pory jeżdziłem MK3 1.9 Tdi 1Z palił mi 4.9 litra,a tan pali na tych samych trasach 7,4litra.Czy wszystko jest OK??
ASZ w budzie Audi A3 spala około 6-8 litrów w mieście. MKIV kombi jest cięższe.
1Z którego zapewne miałeś w mkIII mniej palił i to jest zrozumiałe.
1Z którego zapewne miałeś w mkIII mniej palił i to jest zrozumiałe.
myślę, że skoro jesteś niedawno po zakupie to niedługo spalanie spadniegrubby pisze:Witam zakupiłem niedawno MK4 1.9TDI ASZ(kombi).Mam pytanie odnosnie spalania (...) Czy wszystko jest OK??
Ostatnio zmieniony czw maja 27, 2010 09:03 przez Enten, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie mam niczego. Poza tym mam wszystko.
Golf MK1 1978 1.1 GG > 1.6D JK > 1.9TDI ASZ + GTB2260VK
Audi A3 8P Sportback 2.0 TDI BKD + GTB2260VK
Golf MK1 1978 1.1 GG > 1.6D JK > 1.9TDI ASZ + GTB2260VK
Audi A3 8P Sportback 2.0 TDI BKD + GTB2260VK
MK4 jest cięższy a po drugie ASZ jest na pompkach przez co już na starcie pali więcej. Weź też pod uwagę, że 130KM to nie 90KM a moc z powietrza się nie bierze. To nie jest tak, że diesel czy ma 90 czy 150 kucy to pali tyle samo.
Sam mam ASZa i na trasie przy delikatnej jeździe zejdę poniżej 5l (normalnie to 5,3-5,8l a jak mocno cisnę to grubo ponad 6 będzie) a w mieście... w sumie to nie podam ile bo to sensu nie ma, miasto a miasto to jest różnica. Na tej samej trasie od 6,5 do 8l przy dojeździe do pracy a na innej krótszej trasie i 12l/100 kiedyś widziałem bo były mega korki.
Masz różnicy w spalaniu ok 2,5l ale PD zamiast VP to już jest nawet z 1-1,5l więcej do tego masa i moc o połowę większa. Dlatego możliwy jest taki wynik. Pojeździj jeszcze trochę, sprawdź ile na trasie pali, ile w mieście przy w miare płynnym ruch bez korków. Te wyliczenia są na podstawie obliczeń przy dystrybutorze czy odczytane z kompa? bo czasem on mocno przekłamuje.
Sam mam ASZa i na trasie przy delikatnej jeździe zejdę poniżej 5l (normalnie to 5,3-5,8l a jak mocno cisnę to grubo ponad 6 będzie) a w mieście... w sumie to nie podam ile bo to sensu nie ma, miasto a miasto to jest różnica. Na tej samej trasie od 6,5 do 8l przy dojeździe do pracy a na innej krótszej trasie i 12l/100 kiedyś widziałem bo były mega korki.
Masz różnicy w spalaniu ok 2,5l ale PD zamiast VP to już jest nawet z 1-1,5l więcej do tego masa i moc o połowę większa. Dlatego możliwy jest taki wynik. Pojeździj jeszcze trochę, sprawdź ile na trasie pali, ile w mieście przy w miare płynnym ruch bez korków. Te wyliczenia są na podstawie obliczeń przy dystrybutorze czy odczytane z kompa? bo czasem on mocno przekłamuje.
powiem ci, że mam to samo
od poniedziałku jeżdżę Golfe 4 kombi z ASZ i spalanie po Wrocławiu mam 9-10, a korki nie sa mega
poprzednie auto to Golf3 AFN 110KM i róznica to bez problemu 2 litry na tych samych trasach
nie da sie ukryć, że różnica w mocy (a raczej w momencie obrotowym) jest duża - auto rwie do przodu, że czasami mówie prrrrrrrr
wczesniej czytałem opinie o spalaniu i myslałem, że bedzie z litra wiecej, a tu niespodzianka
wszyscy podawali max 8-8.5 a u mnie to nawet minimum nie wyszło
zrezygnowaem z paska B5FL ze wzgledu że ten pali na miescie z 10, a gofer nie duzo mniej
pozdr
od poniedziałku jeżdżę Golfe 4 kombi z ASZ i spalanie po Wrocławiu mam 9-10, a korki nie sa mega
poprzednie auto to Golf3 AFN 110KM i róznica to bez problemu 2 litry na tych samych trasach
nie da sie ukryć, że różnica w mocy (a raczej w momencie obrotowym) jest duża - auto rwie do przodu, że czasami mówie prrrrrrrr
wczesniej czytałem opinie o spalaniu i myslałem, że bedzie z litra wiecej, a tu niespodzianka
wszyscy podawali max 8-8.5 a u mnie to nawet minimum nie wyszło
zrezygnowaem z paska B5FL ze wzgledu że ten pali na miescie z 10, a gofer nie duzo mniej
pozdr
Ostatnio zmieniony czw maja 27, 2010 23:06 przez krzysiekp, łącznie zmieniany 1 raz.
krzysiekp
Golf III GTI TDI 20Jahre
Golf IV Kombi ASZ 130KM
Wrocław
Golf III GTI TDI 20Jahre
Golf IV Kombi ASZ 130KM
Wrocław
Ja jeżdżę po Wrocku mk4 ASZ w kombi od dłuższego czasu i spalanie 100% po mieście (uwzględniając zarówno godziny szczytu i wieczór) średnio mam 8,5-8,7.krzysiekp pisze:powiem ci, że mam to samo
7-8 i 15-16 w zależności od trasy jest 8-10 (wg kompa - pokrywa się z realnym), wieczorami gdy się nie stoi tyle to 6,5-8 w zależności głównie od ilości świateł
Kiedyś wracałem podczas "pierwszego śniegu" 7km jakies 2,5h z ciekawości zerknąłem na kompa po dojechaniu - tylko 27,2 l było :green_fuck:
- szadrak
- Mały gagatek
- Auto: Seat Leon ST
To zależy czy silnik jest rozgrzany,tzn. ma temp roboczą i jeszcze czy jest klima włączona i na którym biegu jest nawiew. Jak jest silnik rozgrzany to u mnie wskazuje 0,6l/h. Jak jest jak wyżej + klima to 0,8-0,9. A jak ustawie temp na najniższa i wentylatory chodza na max to pokazuje 1l/h. A jak jeszcze do tego dojdzie ogrzewanie tylnej szyby to 1,1l/hkrzysiekp pisze:a jakie macie spalanie na biegu jałowym?
ile l/h?
grubby pisze:powiem wam że kamień z serca mi spadł,dzisiaj zrobiłem trase 64km 90% trasa i 5,5l wyszło,jazda taka jak zwykle bez szaleństw ale i bez wleczenia się.Starałem się utrzymywać obroty w okolicach 2tyś.
Ależ to typowy emerycki PSJ
[img]http://kaspertino2.republika.pl/Borowka.jpg[/img]
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stats/22164][img]http://www.motostat.pl/user_images/22164/icon1.png[/img][/url]
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stats/22164][img]http://www.motostat.pl/user_images/22164/icon1.png[/img][/url]
no to u mnie przy temp. ok 90 stopni z wszystkim wyłaczonym wskazuje mi 0.8-0.9 l/hszadrak pisze:To zależy czy silnik jest rozgrzany,tzn. ma temp roboczą i jeszcze czy jest klima włączona i na którym biegu jest nawiew. Jak jest silnik rozgrzany to u mnie wskazuje 0,6l/h. Jak jest jak wyżej + klima to 0,8-0,9. A jak ustawie temp na najniższa i wentylatory chodza na max to pokazuje 1l/h. A jak jeszcze do tego dojdzie ogrzewanie tylnej szyby to 1,1l/hkrzysiekp pisze:a jakie macie spalanie na biegu jałowym?
ile l/h?
troche dużo bo słyszałem że ma byc własnie te 0.6
co moze byc przyczyną ziekszonego spalania na biegu jałowym??
pozdr
krzysiekp
Golf III GTI TDI 20Jahre
Golf IV Kombi ASZ 130KM
Wrocław
Golf III GTI TDI 20Jahre
Golf IV Kombi ASZ 130KM
Wrocław