Drgawki na wolnych obrotach
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Drgawki na wolnych obrotach
Witam serdecznie. Od niedawna jestem posiadaczem Golfa 5 z 140 konnym silnikiem diesla. Mam jeden problem. Na zimnym silniku wszystko jest ok. Kiedy silnik sie nagrzeje do 90 stopni to na wolnych obrotach auto wpada w drgawki... Wg mechanika moga byc winne dwie rzeczy: albo kolo dwumasowe sie powoli rozlatuje albo pompowtryski sa juz lekko wiekowe i jak to stwierdzil mechanik w tych silnikach po przekroczeniu 120 tys km czesto tak sie dzieje (moj ma 160 tys) i od nich sa takie drgawki... Nie bardzo wiem co z tym zrobic. Sprzeglo slysze co dziwne tylko podczas zmiany biegu z 4 na 5 badz z 6 na 5... Niewiem co o tym myslec... Dziekuje z gory. Pozdrawiam
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Kupilem sprowadzonego z Niemiec. Ma przejechane 160 tys km... To nie jest moze problem ale to trzesienie troche mnie wnerwia... Do tej pory jezdzilem maluszkiem i on sie tak nie trzasl Ale z ta dawka paliwa sprobuje... Tylko ciekawi mnie dlaczego drga na zagrzanym silniku... Na zimnym jest elegansio... Musi miec 90 stopni zeby zaczal drgac
witam witam kolego to ze nie rowno chodzi to prawdopodobnie czujnik recylkulacji spalin u mnie tez to robi wlozylem czujnik od golfa z duzym przebiegiem i jest ok tylko czasem slychac takie syczenie ale silnik pracuje rowno i ma kopa sprawdz sobie to i byc moze jeszcze zobacz jak wyglada u ciebie przeplywomierz
Dokladnie, sprawdz Vagiem dawke jak bedzie ponizej 2.5 to ma prawo trzasc maxymalna jaka powinien dostawac to 3.0 a min 9.0 (zwroc uwage ze tu jest na odwrot im wyzsza liczba tym mniejsza dawka)maniex81 pisze:Musi miec 90 stopni zeby zaczal drgac
Ja jak kupilem auto byla dawka ustawiona 1.7... ktos mial fantazje , ustawilem na 3.0 i zero telepawicy ALE nie oznacza to ze ten problem moze akurat wystepowac u Ciebie moze to byc calkiem cos innego ale na poczatek sprawdzenie dawki
Ostatnio zmieniony wt maja 25, 2010 20:16 przez sklejku, łącznie zmieniany 1 raz.
Sprawdz jaka dawka u Ciebie jest zalecana na pompowtryskach zanim zaczniesz cos grzebacmaniex81 pisze:dzieki serdeczne za wskazowki... zaczne od tej dawki bo tez o tym myslalem... dam znac co i jak... Pozdrawiam
Zawsze warto mieć pod nogą więcej niżeli mniej ale w głowie mieć więcej jak w nodze to tak ku przestrodze
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
Re: Drgawki na wolnych obrotach
no nie, bez przesady, jeśli tak miałoby być to nigdy w życiu nie kupiłbym VW w TDImaniex81 pisze: pompowtryski sa juz lekko wiekowe i jak to stwierdzil mechanik w tych silnikach po przekroczeniu 120 tys km czesto tak sie dzieje (moj ma 160 tys)
[ Dodano: Czw 27 Maj, 2010 ]
ja też nie odważyłbym siętjwasiak pisze:Ja bym w pompowtrysku raczej dawki nie dotykał... Ale to tylko ja