i popytaj tych osób które zrobiły taki krok czy żałują bo ja ani jednej osoby nie znam.
a skoro Ci to nie odpowiada to nie musisz czytać moich postów.
ja mówię z własnego doświadczenia.
już nie jedna osoba stwierdziła że czasem warto posłuchać starego arwam'a
a jak pojeździsz autem które robi niezłe czasu i noiwe sprzęgła błyskawicznie zamienia w złom to to przy wymianie będziesz wiedział o czym mowa.
jak wlało się coś innego niż Mobil 5W50 to po 5000km spuszczało się gluty z miski olejowej i tego czegoś nawet nie było czuć olejem.
mobil trzymał własności do końca i nie było wtedy ani glutka. oleju nie było czyć spalenizną.
a Valvoline było już jednak lekko czuć spelanizną i pojedyncze glutki się trafiały. w Mobil'u nigdy czegoś takiego nie było.
a warunki jakie ma olej w silniku TDI są komfortowe w porównaniu do tych z mocnego silnka TD
w TD jak go dobrze podkręcisz to temp oleju skacze szybciej niż temp płynu chłodniczego mimo że masz komory spalania w głowicy.
[ Dodano: 30 Kwi 2010 23:41 ]
lipek1234, po drugie wystarczy spojrzeć na Twój profil i wszystko już mówi samo za siebie.
Dołączył 558 dni temu
Wizyt: 88
Czas wizyt: 5 godzin
już parę silników, turbin i pomp ode mnie jeździ na tym forum i jeszcze jakoś nie było reklamacji na to że jestem osobą nie wiarygodną czasem i trafiały się wadliwe urządzenia ale to było rozwiązywane tak żeby obydwie strony były zadowolone.
[ Dodano: 30 Kwi 2010 23:48 ]
anakonda12, ja też tego nie mówię o inych markach za wyjątkiem LOTOS'a i SCHELL'a bo z tymi firmami były tylko złe doświadczenia włącznie z zatarciem sześciu silników u osób które te oleje stosowały.anakonda12 pisze:tak, jeździłem na mobilu jakieś 2 lata passatem i było ok. ja nie twierdzę, że inne marki olejów są złe,
dopuki jeszcze jeździły w serii lub tylko delikatnie podkręcone to jeszcze jakoś to było ale mocno podkręcone jeżdżące na tych olejach podddawały się odrazu.
a skoro u mnie w silniku gdzie turbo było leniwe turbo wstawało znacznie szybciej i auto paliło mniej to po prostu mi się nie opłacało lać gorszych olejów bo to co bym oszczędził przy kupnie oleju szybko bym nadłożył przy tankowaniu.
a między mineralnym a syntetykiem była różnica prawie 1l/100km
teraz szybko policz sobie ile się oszczędzało na dystansie 5000km bo po takim okresie zmieniałem olej to już będziesz wiedział dlaczego lałem ten olej i dlaczego go polecam.
[ Dodano: 30 Kwi 2010 23:52 ]
maras2011, spróbuj tego czego ja polecam
czy castrolu i ELF'ie silniki brały trochę oleju a na mobilu już nie bo ten olej nie jest tak lotny jak tamte..
castrol i szczególnie Schell były wyrzucane przez odmę w zupełnie zdrowych silnikach.
po zmianie na MOBIL'a przestawało ubywać.
oczywiście jeśli silnik jest już mocno zużyty to nie pomożę żaden cudowny olej ale ten mogę z czystym sumieniem polecić, bo sam go przetestowałem.