Skacząca dawka paliwa
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Jeśli chcemy zmienić kodowanie na automatyczną skrzynie biegów to wchodzimy w 01-ENGINE>RECODE-07 i w pierwszym polu zmieniamy na 00001>Do It!> wyłączamy i włączamy stacyjkę. Poza tym z tego co wiem zwykłe podniesienie mocy nie załatwi sprawy, tylko trzeba odpowiednio skorygować mapy wtrysku, pozdrawiam
Mam pytanie do tego wątku, ponieważ juz od dłuższego czasu walczę z moim AHF-em bo ma drgawki przy dojezdzaniu do świateł.
Po przeczytaniu tego wątku postanowiłem zmienić kodowanie na automat.
Po 1. Nie ma drgawek
Po 2. Co może się zepsuć jeżeli będę tak jeżdził??? Dwumas się rozsypie, turbina?
Z tego co zauważyłem to auto ma mega kopa z dołu poźniej troche mniejszy. Jeżdzi się podobnie jak automatem tylko trzeba biegi zmieniać. No i niestety się sprzęgło przypala troche przy zmianie biegów bo silnik nie schodzi tak szybko z obrotów.
Czy ma ktoś z Was jakieś doświadczenia w tym temacie?
Po przeczytaniu tego wątku postanowiłem zmienić kodowanie na automat.
Po 1. Nie ma drgawek
Po 2. Co może się zepsuć jeżeli będę tak jeżdził??? Dwumas się rozsypie, turbina?
Z tego co zauważyłem to auto ma mega kopa z dołu poźniej troche mniejszy. Jeżdzi się podobnie jak automatem tylko trzeba biegi zmieniać. No i niestety się sprzęgło przypala troche przy zmianie biegów bo silnik nie schodzi tak szybko z obrotów.
Czy ma ktoś z Was jakieś doświadczenia w tym temacie?
Ostatnio zmieniony pt kwie 30, 2010 10:10 przez marcin999, łącznie zmieniany 1 raz.
Przedstawię mój problem Aligatorowi i zobaczymy co on na to powie
Widzę że nikt nie wspomniał nic na temat dwumasa a ja trochę nad nim myślałem.
Może dwumas wpadać w takie drgania i to wywoływać? Się nad tym trochę zastanawiam, tylko ciekawi mnie ta skacząca dawka paliwa( jak zacznie "rzucać" dwumasem, czy to ma wpływ wtedy na silnik? Że go tak jakby lekko "chwyta" i się ratuje wtedy dawką i stąd te wahania tej dawki).
Zastanawia mnie ta sprawa z sprzęgłem(co już wyżej opisywałem), może coś tam jest spier... ze sprzęgłem lub dwumasem?
Sam już niewiem
Widzę że nikt nie wspomniał nic na temat dwumasa a ja trochę nad nim myślałem.
Może dwumas wpadać w takie drgania i to wywoływać? Się nad tym trochę zastanawiam, tylko ciekawi mnie ta skacząca dawka paliwa( jak zacznie "rzucać" dwumasem, czy to ma wpływ wtedy na silnik? Że go tak jakby lekko "chwyta" i się ratuje wtedy dawką i stąd te wahania tej dawki).
Zastanawia mnie ta sprawa z sprzęgłem(co już wyżej opisywałem), może coś tam jest spier... ze sprzęgłem lub dwumasem?
Sam już niewiem
Przy kodowaniu "automat" uzyskujemy m.in.:
- brak odczytu czujnika sprzęgła
- błąd w komputerze dotyczący komunikacji ze sterownikiem skrzyni
- lepszą mapę odpalania (ważne w niektórych sterownikach)
- trochę ostrzejszą mapę ograniczenia dymienia dla niskich wartości przepływu powietrza
- czasem mały bonus w postaci wyższego wymaganego ciśnienia doładowania dla niepełnego obciążenia silnika
- brak odczytu czujnika sprzęgła
- błąd w komputerze dotyczący komunikacji ze sterownikiem skrzyni
- lepszą mapę odpalania (ważne w niektórych sterownikach)
- trochę ostrzejszą mapę ograniczenia dymienia dla niskich wartości przepływu powietrza
- czasem mały bonus w postaci wyższego wymaganego ciśnienia doładowania dla niepełnego obciążenia silnika
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Skacząca dawka paliwa
odgrzewam kotleta, ktoś rozwiązał problem ?
Golf IV ALH+, Astra J CDTI 160km Sport
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Skacząca dawka paliwa
Dzięki za info, ja przyśpieszyłem na pompie i też wydaje się że zniknęły
Golf IV ALH+, Astra J CDTI 160km Sport
- ciachotdi
- diesel m@ster
- Auto: Seat mii
Skacząca dawka paliwa
panowie macie jakies inne zlote środki na ta bolączke również mam silnik alh 90km