Problemy z przyspieszeniem - spadek ciśnienia?

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

djmatys
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Problemy z przyspieszeniem - spadek ciśnienia?

Post autor: djmatys » śr kwie 14, 2010 15:54

Witam.
Od pewnego czasu zauważyłem dziwny problem z autkiem. Myślałem że pada turbina więc kupiłem wskaźnik doładowania i wszystko teraz jest jak na dłoni.
A więc...

3 lub 4 bieg, zwalniamy do 1500obr, naciskam gaz do 3/4 lub do oporu i zaczynamy przyspieszać. Ciśnienie doładowania 1.1 - 1.2 bara. Gdy silnik osiągnie równe 2000 nagle na sekundę przestaje przyspieszać, ciśnienie spada do 0.6 bara i aż do 4000obr takie się utrzymuje, przy czym silnik przyspiesza lepiej !?

Kto mi wytłumaczy dlaczego przy 1 barze silnik przyspiesza tak sobie, a przy 0.6 ciągnie aż miło??

Dziwi mnie również to że ciężko jest na prostej drodze rozpędzić się powyżej 120km/h... efekt taki jak w samochodach z LPG z niewystarczalną dawką gazu.. po prostu powyzej 120 muli i nie chce ciągnąć... a ciśnienie stałe 0.6 :)

Ktoś ma jakiś pomysł??

Dodam że EGR - out.. , wyczyszczony kolektor dolotowy, kąt wtrysku 46.

Awatar użytkownika
Sztomel
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Sztomel » śr kwie 14, 2010 16:12

djmatys, oferując koledze z forum z Gliwic pomoc w rozwiązaniu problemu z jego silnikiem ALH w Mk4 powinieneś sam się uporać z tym problemem, jak inaczej chcesz pomóc koledze - wtedy już będzie Was dwóch, którzy będą wspólnie dumać ;)

Obrazek

djmatys
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: djmatys » śr kwie 14, 2010 20:45

wiesz... każdy ma inne problemy :) z moich logów nie wynikało nic nadzwyczajnego oprócz zauważalnego spadku ciśnienia. Takiego czegoś jak u mnie to nie spotkałem wcześniej więc pytam..

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”