pompa wtryskowa sb/ra, jr czy one się różnią???
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
pompa wtryskowa sb/ra, jr czy one się różnią???
Witam,
zakładam nowy temat, bo nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie poprzez wyszukiwarkę Chcę kupić pompę wtryskową do mojego 1v, ale chcę żeby była mocna (w serii) i moje pytanie brzmi: czy pompy od 1.6 td z lda (z grzybkiem) różnią się wydajnością i jak poznać tą najmocniejszą???
Proszę o odpowiedź bo mam zakupiony rozrząd a przy okazji jego wymiany, wymieniłbym też pompę
zakładam nowy temat, bo nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie poprzez wyszukiwarkę Chcę kupić pompę wtryskową do mojego 1v, ale chcę żeby była mocna (w serii) i moje pytanie brzmi: czy pompy od 1.6 td z lda (z grzybkiem) różnią się wydajnością i jak poznać tą najmocniejszą???
Proszę o odpowiedź bo mam zakupiony rozrząd a przy okazji jego wymiany, wymieniłbym też pompę
- piotrekgal
- Forum Master
- Kontakt:
ok, chociaż chyba 1v to 8mm a reszta 9, ale sam nie wiem, może ktoś inny to potwierdzi, bo w postach które czytałem piszecie "wstawię pompę od SB" a ktoś inny "wstawię pompę od JR" i można wywnioskować, że takie pompy jednak się różnią, więc jak to jest??piotrekgal pisze:o ile jedna i druga ma grzybek to beda identyczne, kazda z nich podajze jest 8mm ( 9cio sa w AAZ )dede_mk2 pisze:czy pompy od 1.6 td z lda (z grzybkiem) różnią się wydajnością i jak poznać tą najmocniejszą???
jest:
audi coupe
audi coupe
Pompa od 1V bez LDA ma tłoczek 8mm.
Pompy od pozostałych silników 1,6 TD mają tłoczek 9mm.
Poza tym pompa od SB ma dodatkową blaszkę wstawioną pomiędzy korpus a część wysokociśnieniową - co dodatkowo zwiększa wydajność pompy
Pompy mogą się różnić też tym, że jedne oprócz przyśpieszacza kąta wtrysku mają mechanizm zwiększający dawkę - to wszystko działa przy wyciągnietym "ssaniu"
Pompy od pozostałych silników 1,6 TD mają tłoczek 9mm.
Poza tym pompa od SB ma dodatkową blaszkę wstawioną pomiędzy korpus a część wysokociśnieniową - co dodatkowo zwiększa wydajność pompy
Pompy mogą się różnić też tym, że jedne oprócz przyśpieszacza kąta wtrysku mają mechanizm zwiększający dawkę - to wszystko działa przy wyciągnietym "ssaniu"
- piotrekgal
- Forum Master
- Kontakt:
wiesz zależy ile buli taka 10'tka, a poza tym nie wiem kto to ma bo jestem tu świeżakiem starczy mi 80-90kucy w przyszłości, obecnie i tak nie mam prawka bo brakuje mi półtora miecha do 18-stupiotrekgal pisze:To nie ma tak tragicznie, bylem przekonany, ze wsie 1,6TD z LDA maja po 8mm, a tak z sama resztą to tak jak podejrzewalem, zadnych wiekszych znacznych roznic. Moze kolega szarpnalby sie na pompke od AAZ ktos ostatnio na forum 10tke chcial sprzedać
euglen bardzo proszę kopsnij fotkę z zaznaczoną taką blaszką, bo to bardzo ułatwiłoby mi sprawę
Ostatnio zmieniony śr mar 03, 2010 18:58 przez dede_mk2, łącznie zmieniany 1 raz.
jest:
audi coupe
audi coupe
więc czy mogę poznać czy dana pompa jest z sb/ra czy nie?? jest jakiś sposób??vision pisze:jest to płyta wyrównawcza o rożnych grubościach stosowana w ra/sbeuglen pisze:Poza tym pompa od SB ma dodatkową blaszkę wstawioną pomiędzy korpus a część wysokociśnieniową - co dodatkowo zwiększa wydajność pompy
jest:
audi coupe
audi coupe
wiadomo po numerze pompy 0460 494 237 zmienia się końcówka 239 , 267 , 252 itd przykład takiej pompy http://allegro.pl/item937659672_pompa_w ... d_91r.htmldede_mk2 pisze:więc czy mogę poznać czy dana pompa jest z sb/ra czy nie?? jest jakiś sposób??
Ostatnio zmieniony śr mar 03, 2010 20:31 przez vision, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam mam pompę u siebie z Audi RA i nie polecam - nie jest tak wydajna jak ta z JR albo MF i ma mniejszy zakres regulacji, mniejsze obroty maksymalne.
[ Dodano: 04 Mar 2010 01:01 ]
[ Dodano: 04 Mar 2010 01:04 ]
Jedyne co mi przychodzi do pustego łba to to że delikatnie będzie się różnił początek wtrysku, tzn będzie bardziej opóźniony.
Autodata np prawdę Ci powie, kosztuje 1800zł Pompy z RA/SB były na lepszym wypasie, miały podwójne sprężyny na dźwigni gazu, amortyzatorek, regulację obrotów z tyłu pompy, 'ssanie' z podbijaniem obrotów i podkładkę pod głowiczką.dede_mk2 pisze:czy mogę poznać czy dana pompa jest z sb/ra czy nie?? jest jakiś sposób??
[ Dodano: 04 Mar 2010 01:01 ]
Mógłbyś rozjaśnić, mam taką i nie wiem co z nią zrobić.euglen pisze:Poza tym pompa od SB ma dodatkową blaszkę wstawioną pomiędzy korpus a część wysokociśnieniową - co dodatkowo zwiększa wydajność pompy
Nie taka znowu płyta raczej cieniutka blaszka, ale poco toto wsadzali?vision pisze:jest to płyta wyrównawcza o rożnych grubościach stosowana w ra/sb
[ Dodano: 04 Mar 2010 01:04 ]
Jedyne co mi przychodzi do pustego łba to to że delikatnie będzie się różnił początek wtrysku, tzn będzie bardziej opóźniony.
Ostatnio zmieniony czw mar 04, 2010 01:58 przez t0mal, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam,
w moim Golfie mk2 1.6TDic 80KM padła mi pompa o nr 460 494 267
Pompę z ewentualnie jakim innym nr mogę zastosować aby wszystko grało i buczało
Dziękuję za odpowiedź
w moim Golfie mk2 1.6TDic 80KM padła mi pompa o nr 460 494 267
Pompę z ewentualnie jakim innym nr mogę zastosować aby wszystko grało i buczało
Dziękuję za odpowiedź
Ostatnio zmieniony czw kwie 08, 2010 17:50 przez koniu36, łącznie zmieniany 1 raz.
euglen, Twoje zasługi na tym forum są duże ale teraz zalałeś bombę na maxaeuglen pisze:Poza tym pompa od SB ma dodatkową blaszkę wstawioną pomiędzy korpus a część wysokociśnieniową - co dodatkowo zwiększa wydajność pompy
to jest tylko dystans chcąc zwiększyć wydajność pompy trzeba zwiększyć podsadzenie tłoczka w pompie wtryskowej lub zmienić falę na taką o większym wzniosie krzywek
przecież pierścień dozujący nijak nie jest związany z głowiczką tylko z obudową poprzez dźwignię dozownika.
to jest tylko dystans ale nie do tego służy
Ostatnio zmieniony pt maja 14, 2010 09:31 przez arwam, łącznie zmieniany 1 raz.