[mk2] błędne wskazania licznika
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
[mk2] błędne wskazania licznika
witam
Od samego początku (od lipca 2005) z licznikiem prędkości mojego mk2 1.6D jest coś nie tak - wskazania są wyższe niż wskazuje na to prędkość samochodu.
Dla potwierdzenia tego faktu nikt mi nie powie, że można tym autkiem jechać 180km/h, hehe
Sprawdzałem, porównując z różnymi samochodami znajomych i z moich obliczeń wynika, że licznik przekłamuje o jakieś 15%.
Co może być przyczyną i jak zlikwidować to pieroństwo.
pozdrawiam
wajzner
Od samego początku (od lipca 2005) z licznikiem prędkości mojego mk2 1.6D jest coś nie tak - wskazania są wyższe niż wskazuje na to prędkość samochodu.
Dla potwierdzenia tego faktu nikt mi nie powie, że można tym autkiem jechać 180km/h, hehe
Sprawdzałem, porównując z różnymi samochodami znajomych i z moich obliczeń wynika, że licznik przekłamuje o jakieś 15%.
Co może być przyczyną i jak zlikwidować to pieroństwo.
pozdrawiam
wajzner
- szerszeniak
- Użytkownik
- Kontakt:
-
- Ma gadane
A czy może zaobserwowałeś "skoki"? Czy prędkość rośnie płynnie i w miarę proporcjonalnie, czy skacze (np. jedziesz ~100: licznik pokazuje 100, po chwili skacze na 180?)
Czy licznik oszukuje "tak od wczoraj", czy ma tak od zakupu? Podobno "dobrzy sprzedawcy" potrafią wymienić licznik na mniejszy przebieg, indeksy ich chyba mało interesują (ba, nawet pchają specjalnie mniejsze, bo ma lepszego "maksa"!) A że na tarczy jest 950 nic nie znaczy (dwie śrubki i wskazówka..). W 1.3 montowany jest licznik 935, ale bym się nie zdziwił jakby był jakiś mniejszy..Aczkolwiek index VDO=800 (bo jakoś tyle byłoby przy błedzie 15%)..
Ostatnia możliwość.. już się psuje (zbyt duży luz na ośce). Podobno się (znowu często..) psuje przy cofaniu (ale nie przy jeździe do tyłu Niestety nie wiem na czym polega to psucie..
Czy licznik oszukuje "tak od wczoraj", czy ma tak od zakupu? Podobno "dobrzy sprzedawcy" potrafią wymienić licznik na mniejszy przebieg, indeksy ich chyba mało interesują (ba, nawet pchają specjalnie mniejsze, bo ma lepszego "maksa"!) A że na tarczy jest 950 nic nie znaczy (dwie śrubki i wskazówka..). W 1.3 montowany jest licznik 935, ale bym się nie zdziwił jakby był jakiś mniejszy..Aczkolwiek index VDO=800 (bo jakoś tyle byłoby przy błedzie 15%)..
Ostatnia możliwość.. już się psuje (zbyt duży luz na ośce). Podobno się (znowu często..) psuje przy cofaniu (ale nie przy jeździe do tyłu Niestety nie wiem na czym polega to psucie..
na szczęście żadnych skoków nie ma, wskazówka przesuwa się płynnie, choć można zauważyć małe drgania przy zmianie położeniapajakgdynia pisze:A czy może zaobserwowałeś "skoki"? Czy prędkość rośnie płynnie i w miarę proporcjonalnie, czy skacze (np. jedziesz ~100: licznik pokazuje 100, po chwili skacze na 180?)
tak mam od samego zakupu, tzn. od momentu, gdy to zauważyłem.Czy licznik oszukuje "tak od wczoraj", czy ma tak od zakupu?
no właśnie... nie wiem czy był cofany, bo nie byłem przy tym jak zjechał z lawety, hehe...Ostatnia możliwość.. już się psuje (zbyt duży luz na ośce). Podobno się (znowu często..) psuje przy cofaniu (ale nie przy jeździe do tyłu Niestety nie wiem na czym polega to psucie..
sprawdzę linkę, 'opad' wskazówki i dam znać co jest.
EDIT:
czy ktoś może mi wytłumaczyć w jaki sposób przekazywana jest prędkość na licznik?
pomogłoby mi to w ustaleniu przyczyny.
pozdrawiam
wajzner