Drgania silnika przy odpalaniu
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam wszystkich forumowiczów. Otóż mam taki problem: podczas odpalania silnika, obojętnie zimny czy ciepły, silnik bardzo mocno się zatrzęsie, czasami silnie czasami słabiej. Poduszki sprawdzone, są ok. Po odpaleniu chodzi już równo, dzieje się tak tylko w momencie kręcenia rozrusznikiem, a że odpala ładnie, więc nie trwa to długo, ale mimo wszystko jest denerwujące. Czy to może być kąt wtrysku lub coś z zapłonem? A może coś całkiem innego? Bardzo proszę o pomoc. Silnik 1,9 TDI ASV 110KM
[ Dodano: 08 Wrz 2007 16:00 ]
Hej forumowicze, dlaczego nikt mi nic nie chce doradzić? Czy to tak banalnie prosty czy też skomplikowany problem, że nie mam żadnego odzewu? A może coś źle piszę, to proszę mnie uświadomić.
[ Dodano: 08 Wrz 2007 16:00 ]
Hej forumowicze, dlaczego nikt mi nic nie chce doradzić? Czy to tak banalnie prosty czy też skomplikowany problem, że nie mam żadnego odzewu? A może coś źle piszę, to proszę mnie uświadomić.
Miałem podobny problem ale przy silniku AHF. Mechanik stwierdził, że jest zatarte sprzęgiełko alternatora i przy rozruchu powoduje drgania. Koła dwumasowego ponoc u mnie jeszcze nie słychac. Zatarte sprzęgiełko uszkodziło mi napinacz paska wielorowkowego. Wymieniłem tydzień temu kolo pasowe alternatora i jest trochę lepiej. Czas pokaże czy ta diagnoza była trafna.
Ksionc, właśnie że w żadnej innej sytuacji nie trzęsie wcale, nawet przy gaszeniu jest bardzo spokojnie, wyłącznie przy odpalaniu jest to mocno odczuwalne. Czy kąt wtrysku ma takie znaczenie przy odpalaniu??
Witam.
Mam bardzo podobne objawy w swoim samochodzie (też ASV).
Trzęsienie przy odpaleniu i czasami przy gaszeniu silnika
Pasek wielorowkowy z napinaczem oraz kółko od alternatora wymienione dwa tygodnie temu i dalej to samo (zatarła się rolka alternatora i przy okazji wymieniłem podniszczony pasek i napinacz).
Podejrzewam dwumasę - już od dawna mi się nie podoba . Aż boję się dowiadywać ile będzie kosztowała wymiana.
Pozdrawiam
Maciek
Mam bardzo podobne objawy w swoim samochodzie (też ASV).
Trzęsienie przy odpaleniu i czasami przy gaszeniu silnika
Pasek wielorowkowy z napinaczem oraz kółko od alternatora wymienione dwa tygodnie temu i dalej to samo (zatarła się rolka alternatora i przy okazji wymieniłem podniszczony pasek i napinacz).
Podejrzewam dwumasę - już od dawna mi się nie podoba . Aż boję się dowiadywać ile będzie kosztowała wymiana.
Pozdrawiam
Maciek
Ale czy dwumasówka dawalaby znać o sobie tylko przy odpalaniu? U mnie prz gaszeniu nigdy nie ma drgań, a poza tym przebieg wynosi 128 tys km (prawdopodobnie autentyczny), czy to nie za wcześnie na zużycie koła dwumasowego? Pozdrawiam.
[ Dodano: 13 Paź 2007 22:08 ]
Maciek, już wiesz dlaczego trzęsie przy odpalaniu? Czy to jednak dwumasówka, tak jak sugerowałes? Pozdrawiam.
[ Dodano: 13 Paź 2007 22:09 ]
Maciek, już wiesz dlaczego trzęsie przy odpalaniu? Czy to jednak dwumasówka, tak jak sugerowałes? Pozdrawiam.
[ Dodano: 13 Paź 2007 22:08 ]
[ Dodano: 13 Paź 2007 22:09 ]