jeśli moja tarcza w AAZ'cie była statima to powiedziałbym że to raczej górna półka.raf-gog pisze:Zna ktoś może produkty firmy STATIM, wiem, że to dolna półka raczej,
na całej tarczy próżno szukać nazwy firmy jedyny emblemat to litera "S" nacięta tak samo jak w logo SEAT'a
co do pytania o sprzęgło do JR'a to już mówię.
jak wszyscy wiemy silniki JR były wyposażone w turbo K24 lub T3 które z racji swoich gabarytów są leniwymi suszarkami i przez to budzą się w górnych obrotach dzięki czemu wibracje przy podobnym momencie w górnych obrotach są znacznie mniejsze niż ma to miejsce w silnikach wyposażonych w turbo K14 lub T2, które wstają znacznie wcześniej i dają wiekszy moment obrotowy w niższych obrotach.
dzięki temu spora część silników JR mimo że jeździła na sprzęgle 200mm nie wykańczała tak szybko sprzęgła nawet gdy silnik był trochę dłubnięty.
Natomiast w silnikach SB i 1V które są wyposażone w K14 lub T2 większy moment w niższych obrotach sukcesywnie wykańczał sprzęgła.
między innymi dlatego w moim AAZ'coe na pompie 9mm i turbinie GT2052V sprzęgła się kończyły jedno za drugim..
po zmianie na pompę 11mm i turbo T3 trzymało fason czeski sprzęgło choć podejrzewam że kiedy jeszcze na nim jeździłem z GT20 to było na granicy swojej wytrzymałości ale za to miało lżejsze życie na pompie 11mm i T3 choć z początku często zdarzało mu się porządnie pośliznąć to potem się uspokoiło i jeździło mi się znacznie przyjemniej niż na obecnym silniku, a nic już nie wspomnę o tym jak działało sprzęgło przy skrzyni 020 a jak działa przy 02A.
[ Dodano: 20 Lut 2010 09:51 ]
Naparstek pisze:Ja bym brał sprzęgło do diesla nie od benzyny. W dieslach są mocniejsze większy moment obrotowy muszą przenosić
Naparstek, to czemu sprzęgła w silnikach TDI zastępuje się sprzęgłami z silników VR-6 ??????
teoria nie zawsze idzie w praktyce a często nie idzie w ogóle.
[ Dodano: 20 Lut 2010 09:53 ]
z pierwszego montarzu właśnie tak jest. a częsci zamienne w większości wypadków robi się na jedno kopyto co różnie się kończy.t0mal pisze:no i arwam coś wspominał, że dociski są słabsze.