Przy jakich obrotach najlepiej zmieniać biegi (skrzynia 6)
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Przy jakich obrotach najlepiej zmieniać biegi (skrzynia 6)
Przy jakich obrotach uzyskuje się max moment obrotowy i
moc - tak aby wskazówka obrotomierza poruszała się pomiędzy tymi zakresami przy zmianie biegów. Chodzi mi o ekonomiczną a zarazem dobrą jazdę żeby nie zadusić silnika. MK4 19 tdi silnik AJM 115 KM skrzynia 6. Z góry dziękuję
moc - tak aby wskazówka obrotomierza poruszała się pomiędzy tymi zakresami przy zmianie biegów. Chodzi mi o ekonomiczną a zarazem dobrą jazdę żeby nie zadusić silnika. MK4 19 tdi silnik AJM 115 KM skrzynia 6. Z góry dziękuję
TRZYMEJ ZA TRZYMADŁO ŻEBY NIE ODPADŁO
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Seria 1900 max 285NM i 4000 max moc 115kM- Trzymaj wskazówkę między tymi wartościami i będzie dynamicznie i oszczędnie - a jak oszczędnie to poczytaj o eco driving
Ostatnio zmieniony śr lut 17, 2010 22:01 przez italiano_83, łącznie zmieniany 1 raz.
- italiano_83
- V.I.P.
No fakt To był nieprecyzyjny przykład 1900-4000, gdzieś odpłynąłem myślami chyba Jak miałem okazje jechać VW Sharanem 1.9 TDI 115, to miałem wrażenie, że autko ma mocny "dół" i do "energicznej" jazdy nie było konieczne kręcenie silnika wysoko- 6 nie miałem okazji zapiąć bo w kotlinie kłodzkiej ukształtowanie terenu nie specjalnie sprzyjałomettenos pisze:dynamicznie tak, ale oszczędnie raczej nie, jak oszczędnie to max do 3000 rpm
- italiano_83
- V.I.P.
Jak zimny to spokojnie wystarczy ~2000 obr/min ( choć tu nie tylko o obroty chodzi, ale o stopień wciskania gazu tak na 70-75% najlepiej- ekonomicznie- nie jest wskazane wciskanie gazu w podłogę na zimnym silniku ani używanie górnego zakresu obrotów) a jak się rozgrzeje to możesz korzystać z mocy.Roberto11 pisze:Ale jak jest zimny to chyba nie za bardzo żeby mu cisnąć do 3000?
Nie uprawiać PSJ = stosować się do przykazań jazdy TDI ... które znajdziesz na forum i tak jak sam piszesz - co jakiś czas - po prostu przegonić autko w pełniejszym zakresie obrotów ..Roberto11 pisze:a jak przeczyścić turbinę? czy wystarczy tylko kilka razy w miesiącu konkretnie przycisnąć na gaz??
[ Dodano: 17 Lut 2010 21:52 ]
ps Ironman83 to od iron maiden - to spoko
Miarą inteligencji człowieka-jest umiejętność szukania w Google
MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON
MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON
Haki pisze:Nie uprawiać PSJ = stosować się do przykazań jazdy TDI ... które znajdziesz na forum i tak jak sam piszesz - co jakiś czas - po prostu przegonić autko w pełniejszym zakresie obrotów ..Roberto11 pisze:a jak przeczyścić turbinę? czy wystarczy tylko kilka razy w miesiącu konkretnie przycisnąć na gaz??
[ Dodano: 17 Lut 2010 21:52 ]
ps Ironman83 to od iron maiden - to spoko
a panowie jak lepiej gaz do dechy na 2 , 3 , 4 a potem 5 i spokojna jazda czy np gaz 2 , 3 , 4 i potem przytrzymac go dluzszy czas przy 3 - 3,5 tys obrotow