Jak załozyć tempomat w mk5?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Jak załozyć tempomat w mk5?
witam taki problem auto SEAT LEON (podzespoły 1K czyli golf 5) silnik BXE bodaj 1,9 105ps produkcja 2007 11, założyłem manetke z tempomatem nowa, przeznaczona do aut po lutym 2007, mały FIZ, więc teoretycznie wiazka jest, pojedyńczy kabelek pod kiera też dochodzi, na vag-u ładnie widać jak sie włączy tempomat to dodaje odejmuje gazu, podczas jazdy brak jakiej kolwiek reakcji, co trzeba dokładnie aktywować i zakodować część wg mnie i mojego elektryka zakodowalismy wsio ale może coś pomineliśmy jest w stanie ktoś wymienić co dokładnie trzeba zakodować, jakie moduły? jak prawidłowo powinno sie zalanczać tempomat podczas jazdy?
509227606 części doGOLF 3 2,0 8V 2,0 16V
CAłE AUTA CZęśCI WSZYTSKO CO TYLKO CHCESZ
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
mam sprawa po częsci zrobiona okazuje sie że tempomat sie włancza jak sie przesunie górny przełącznik do połowy ale nieda sie rególować prędkości ani + ani -mettenos pisze:kuba szerszen, masz mały FIS z komputerem pokładowym? Jeśli nie to tempomat nie zadziała
509227606 części doGOLF 3 2,0 8V 2,0 16V
-
- Mały gagatek
- Auto: Golf VII Kombi
Manetkę kupujesz samą gdyż nie ma tam żadnej dodatkowej wiązki tylko ma w sobie wyprowadzoną kostkę, która potem tworzy całość z modułem pod kierownicą. Wyciągasz manetkę bez tempomatu i wkładasz z tempomatem i jeśli masz szczęście to aktywujesz tempomat i już działa a jak nie to trzeba dołożyć przewody do komputera. Pozdrawiam
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
Yarros, zależy jaki masz aktualnie sterownik obudowy kierownicy, najprawdopodobniej skoro masz MFA to wystarczy tylko aktywować VAG-iem, przeczytaj ten wątek http://volkswagen.auto.com.pl/forum/vie ... 472#325472
- maciejek_ZST
- Ma gadane
- Kontakt:
Witam! Posiadam Golfa V trenda 1.9tdi 105km - niestety nie posiadam tempomatu oraz komputera ..
Chciałbym się zapytać kogoś kto miał podobną wersję do mojej i już jest po zamontowanym tempomacie?! Czy działa poprawnie, czy miał jakieś utrudnienia, jakie koszty?..
Czy posiada kogoś kogo może polecić?! Z okręgu zachodniopomorskiego itp.. ?
Chciałbym się zapytać kogoś kto miał podobną wersję do mojej i już jest po zamontowanym tempomacie?! Czy działa poprawnie, czy miał jakieś utrudnienia, jakie koszty?..
Czy posiada kogoś kogo może polecić?! Z okręgu zachodniopomorskiego itp.. ?
-
- Mały gagatek
- Auto: Golf VII Kombi
To jak będziesz zakładał tempomat to proponuję zakupić NOWĄ manetkę gdyż ja kupiłem używaną i teraz po pół roku używania a używam tempomatu codziennie jest do wymiany bo się uszkodził włącznik tempomatu, prawdopodobnie uszkodzeniu uległy styki w manetce ale to sprawdzę dopiero jak ją wymienię. Pozdrawiam.
- maciejek_ZST
- Ma gadane
- Kontakt:
- Sam zakładałeś tempomat czy już miałeś?wanior pisze:To jak będziesz zakładał tempomat to proponuję zakupić NOWĄ manetkę gdyż ja kupiłem używaną i teraz po pół roku używania a używam tempomatu codziennie jest do wymiany bo się uszkodził włącznik tempomatu, prawdopodobnie uszkodzeniu uległy styki w manetce ale to sprawdzę dopiero jak ją wymienię. Pozdrawiam.
- Jak ktoś ci zakładał to ile Ciebie wyszło wszystko?
- Z kąd wziełeś części?
Będę wdzięczny za odp
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
maciejek_ZST, jak masz wersję bez komputera pokładowego to najprawdopodobniej będziesz musiał wymienić moduł obudowy kierownicy, koszt na allegro waha się od 150 do 300 zł, manetka około 100-150 zł (ja zapłaciłem 99 + przesyłka) do tego potrzebna jest wiązka, jak sam się nie czujesz tego zrobić to za robociznę średnio kasują 150-200 zł. Sumując gdzieś około +/- 500 zł musisz na to przeznaczyć. Ja u siebie zamontowałem manetkę, fabrycznie mój moduł kierownicy to 1K0 953 513 więc kupiłem moduł obudowy kierownicy o nr 1K0 953 513 AF, niestety ten moduł nie współpracuje u mnie z czujnikiem skrętu kierownicy, więc muszę go wymienić na nr 1K0 953 513 A, aktualnie czekam na przesyłkę.
[ Dodano: Pon 29 Mar, 2010 ]
w 1 poście tego wątku masz wykaz sterowników http://volkswagen.auto.com.pl/forum/vie ... 472#325472
[ Dodano: Pon 29 Mar, 2010 ]
w 1 poście tego wątku masz wykaz sterowników http://volkswagen.auto.com.pl/forum/vie ... 472#325472