Problem z rozrusznikiem
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Problem z rozrusznikiem
Witam kolegów
Mam mały problem, mianowicie dziś rano(-26'C) wsiadam do autka no i próbuje odpalić, rozrusznik kręcił ok 5-6s ale bardzo powoli, zagrzałem kolejny raz świece ale już rozrusznik nie dal znaku życia. Wiem tyle ze wina nie stoi po stronie akumulatora po próbie odpalenia napięcie było w porządku(12,6) no i w dodatku dopiero ma 2 tyg a akumulator to Centra future 77Ah 760A. Gdzie szukać przyczyny i ewentualnej usterki?
Z góry dziękuje i pozdrawiam
Mam mały problem, mianowicie dziś rano(-26'C) wsiadam do autka no i próbuje odpalić, rozrusznik kręcił ok 5-6s ale bardzo powoli, zagrzałem kolejny raz świece ale już rozrusznik nie dal znaku życia. Wiem tyle ze wina nie stoi po stronie akumulatora po próbie odpalenia napięcie było w porządku(12,6) no i w dodatku dopiero ma 2 tyg a akumulator to Centra future 77Ah 760A. Gdzie szukać przyczyny i ewentualnej usterki?
Z góry dziękuje i pozdrawiam
TDI-To Dopiero Idzie
Spróbuj przeczyścić masę na rozruszniku... Zależy jeszcze czy chodzi sam rozrusznik, czy w ogóle cisza. Jeżeli rozrusznik kręci a silnik się nie obraca to nie załączył się wyłącznik elektromagnetyczny - można spróbować podczas kręcenie potraktować go lekko młotkiem oczywiście tymczasowe rozwiązanie. Jeżeli rozrusznik w ogóle się nie załącza to mogły się skończyć szczotki a biorąc pod uwagę mrozy i obciążenie jakie przyjmuje mogło się przepalić uzwojenie wirnika...
-
- Nowicjusz
po przekręcaniu kluczyka po prostu cisza nic się nie dzieje. ale spróbuje z masa, bo zaczelem rozbierać stacyjkę i grzebać w bezpiecznikach
przeczyściłem masę i inne przody przy rozruszniku i dalej nic, pukanie młotkiem tez nie pomaga. Jest jakiś przekaźnik od rozrusznika??
przeczyściłem masę i inne przody przy rozruszniku i dalej nic, pukanie młotkiem tez nie pomaga. Jest jakiś przekaźnik od rozrusznika??
Ostatnio zmieniony pn sty 25, 2010 14:13 przez sakuratorek, łącznie zmieniany 1 raz.
TDI-To Dopiero Idzie
-
- Mały gagatek
-
- Nowicjusz
-
- Nowicjusz
rozrusznik został sprawdzony i kreci. Może wina stoi po stronie kostki w stacyjce? Można to jakoś sprawdzić?k3fir pisze:sakuratorek, weź na krotko sprawdź czy on chodzi a nie za jakieś przekaźniki się bierzesz.
Wina stała po stronie kostki w stacyjce, podmieniłem od kolegi i się wszystko wyjaśniło.
Dzięki za wszelkie wskazówki
proszę o zamkniecie tematu
Ostatnio zmieniony wt sty 26, 2010 14:42 przez sakuratorek, łącznie zmieniany 1 raz.
TDI-To Dopiero Idzie