migajaca kontrolka oleju + silnik hamuje

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Penny_01
Nowicjusz
Nowicjusz

migajaca kontrolka oleju + silnik hamuje

Post autor: Penny_01 » sob sty 23, 2010 11:24

Witam, olej jest na dobrym poziomie, wczoraj po dluzszej jezdzie nagle zaswiecila mi kontrolka oleju na czerwono pomigala troche i zgasla i za jakis czas znowu.. dojechalem do domu i spoko.. myslalem ze cos z elektryka bo olej jest i auto chodzi dobrze.. dzisiaj z rana odpalilem bez problemow ale zrobilem moze kilometr zapalila sie znowu kontrolka ale do tego jeszcze silnik dziwnie hamuje i gasnie auto... jeszcze raz odpalam i znowu po minutce hamuje.. nie moge go po jakims czasie dac na wysokie obroty.. dojechalem tak jeszcze pod blok i nie wiem co teraz robic... co to moze byc?

Awatar użytkownika
doggie
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
Silnik: TSI

Post autor: doggie » sob sty 23, 2010 11:33

diagnoza VAG na dobry początek

Enten
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Enten » sob sty 23, 2010 19:18

Paląca się kontrolka od oleju to albo zwarcie w instalacji w okolicach czujnika (czego życzę) albo to co ma sygnalizować czyli brak ciśnienia oleju czyli mówiąc wprost brak smarowania silnika.
Migająca kontrolka? Brak ciśnienia oleju.
Objawy hamowania silnika to moim zdaniem zgrzane pierścienie i gładzie cylindrów z powodu dużego tarcia bez smarowania. Mogło się przytkać na smoku czy coś...
Kiedy wymieniałeś olej?
Sprawdź szybko u mechanika bez zbędnego jeżdzenia (lepiej nie jeździj) i okaże się co i jak.

Nie mam niczego. Poza tym mam wszystko.
Golf MK1 1978 1.1 GG > 1.6D JK > 1.9TDI ASZ + GTB2260VK
Audi A3 8P Sportback 2.0 TDI BKD + GTB2260VK

Przemek
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)
Kontakt:

Post autor: Przemek » ndz sty 24, 2010 15:56

Penny_01, powiem tak musisz sprawdzićciśnienie oleju jakie masz niewiem jak to sie dzieje w TDI o pełnym sterowaniu komputerem może być tak że poprostu masz błąd alebo czujnik ciśnienia oleju jest walnięty lub pąpaoleju dlatego czeba sprawdzić to jak najszybciej

LEŚNY PRZYTULAS

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”