Silikonem wysokotemperaturowymRTV-takim jak do misek olejowch to potraktować i po problemie. Zrobiłem tak u siebie i wszystko o.k. 5 śrub odkręcić , posmarować zostawić na noc. Nic nie wyleci poza odrobiną ropy .Sztomel pisze:Uszczelki pod pokrywkę pompy tandem od strony pompy paliwa nie dostaniesz
Pytanie o vacu pompe
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Ostatnio zmieniony wt gru 22, 2009 16:00 przez Artiks, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam mam podobny problem bo tez cieknie mi jakby z pompy vacum, bo mam ciagle mokry warz co idzie z plynem chlodniczym ale czuc robe a nie plyn wiec chyba cieknie pompa.
czy wy tez mieliscie podobne objawy ?? i co wymienialiscie bo z tego co sie dowiedzialem to istnieja dwie uszczelki metalowa ( nr czesci to 038 145 215) kosztuje okolo 35 zl
lub dwie gumowe ( nr 038 109 293 i 038 109 293 A) w sumnie jakies 50 zl
i teraz nie wiem jakie mam kupic silnik to 1,9 tdi 115 km z 2000r. AJM
wiem jeszce ze mozna kupic caly zestaw naprawczy kolsztuje jakies 150 zl i czy w nim tez a te uszczelki? i czy ktos z was juz kupowal takie cos? bo moze lepiej kupic caly ten zestaw.
czy wy tez mieliscie podobne objawy ?? i co wymienialiscie bo z tego co sie dowiedzialem to istnieja dwie uszczelki metalowa ( nr czesci to 038 145 215) kosztuje okolo 35 zl
wiem jeszce ze mozna kupic caly zestaw naprawczy kolsztuje jakies 150 zl i czy w nim tez a te uszczelki? i czy ktos z was juz kupowal takie cos? bo moze lepiej kupic caly ten zestaw.
Na początek musisz zlokalizować skąd cieknie. Z dekla czy od strony gówicy, jak z dekla to kup zestaw naprawczy powinna tam być taka uszczelka, a jak cieknie przy głowicy to pompy z czarnym deklem mają metalową uszczelkę a z srebrnym mają gumowe oringi.bambi001 pisze:Witam mam podobny problem bo tez cieknie mi jakby z pompy vacum, bo mam ciagle mokry warz co idzie z plynem chlodniczym ale czuc robe a nie plyn wiec chyba cieknie pompa.
ja wlasnie nie wiem jaka mam rocznik auta to 2000 niby ze metal byl od 2001, i jesli mam gumowa to kupuje zestaw naprawczy i juz nie powina cieknac?? a i w tym zestawie ejst tez pod ten dekielek zewnetrzny? ( ja mma kolor srebrno zloty cos w tym stulu:p)??exelerro pisze:Jeśli masz oringi przy głowicy to mozesz kupić zestaw naprawczy a jak metalową to dostępna tylko w servisie.
Ostatnio zmieniony pn gru 28, 2009 22:14 przez bambi001, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak pisałem już, nie udało mi się znaleźć takiej uszczelki, potraktowałem to silikonem wysokotemperaturowym -takim jak do misek olejowych czy pokryw zaworów i jest ok. Od strony silnika nie miałem wycieków, od zewnętrznej może lekko się pociło to był jakiś stary syf, w obawie o zapowietrzanie się pompy potraktowałem silikonem na zimnym, skręciłem,zostawiłem na noc.