Dymi na Biało
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Dymi na Biało
Witam mam problem z moim autem Vw Bora 1.9 Tdi 115 km AJM. Problem zaczął się niecały tydzień temu nie mogłem auta odpalić musiałem go długo kręcić aż odpalił. Gdy odpalil zaczął dość mocno dymic na biało gdy stoje i gdy jadę. Jest to gęsty dym nie para wodna.Gdy wcisnę mocniej gaz robi sie bardzo duża chmura dymu.Latem wymieniałem rozrząd, olej, filtry, uszczelke pod glowica ostatnio wymieniłem filtr paliwa świece. Płynu chłodniczego nie ubywa.Oleju nie przybywa.Na VAGu nie pokazuje żadnych błędów. Co to może być? Dzięki
to wina uszczelniaczy na pompowtryskach,tych małych na dole przy podkladkach,ropa dostaje sie na cylindry mimo iż jest tam podkładka miedziana.gubi ciśnienie ropy i stąd problem z odpaleniem.
możesz to sprawdzić ale jest trochę roboty,wyjmujesz turbinke i zerkasz w głowice w kanały wydechowe,któryś bedzię mokry.
a jak nie lubisz dłubać to wymień wszystkie oringi na pompkach.
chyba ze wag od razu pokaże kibelpompkę
możesz to sprawdzić ale jest trochę roboty,wyjmujesz turbinke i zerkasz w głowice w kanały wydechowe,któryś bedzię mokry.
a jak nie lubisz dłubać to wymień wszystkie oringi na pompkach.
chyba ze wag od razu pokaże kibelpompkę
Witam
Miałem podobny problem nawet mój mechanik postawił na walnięte turbo więc dałem do regeneracji i do tej pory mam z nią problem..ale jak zaślepiłem EGR to dymienie ustało, więc proponuję na początku zaślepić EGR a a jak to nie pomoże to rób jak koledzy piszą wyżej
pozdrawiam
powodzenia
Miałem podobny problem nawet mój mechanik postawił na walnięte turbo więc dałem do regeneracji i do tej pory mam z nią problem..ale jak zaślepiłem EGR to dymienie ustało, więc proponuję na początku zaślepić EGR a a jak to nie pomoże to rób jak koledzy piszą wyżej
pozdrawiam
powodzenia
http://patrz.pl/filmy/kierowco-nie-badz-bezmyslny
Re: Dymi na Biało
ja napierw wym sprawdził statyczny kąt wtrysku (vag) napisz czy jak sinik się rozgrzeje dalej dymi?Robb_ pisze:Witam mam problem z moim autem Vw Bora 1.9 Tdi 115 km AJM. Problem zaczął się niecały tydzień temu nie mogłem auta odpalić musiałem go długo kręcić aż odpalił. Gdy odpalil zaczął dość mocno dymic na biało gdy stoje i gdy jadę. Jest to gęsty dym nie para wodna.Gdy wcisnę mocniej gaz robi sie bardzo duża chmura dymu.Latem wymieniałem rozrząd, olej, filtry, uszczelke pod glowica ostatnio wymieniłem filtr paliwa świece. Płynu chłodniczego nie ubywa.Oleju nie przybywa.Na VAGu nie pokazuje żadnych błędów. Co to może być? Dzięki
pozdrawiam.
Ze swojej strony mogę zasugerować aby na parę dni odpiąć wtyczkę od zaworu N239, który steruje klapą gaszącą podczas gaszenia silnika, u mnie sterownik podawał masę na N239 nawet podczas jazdy co powodowało silne dymienie na biało-szaro i totalnego muła (mimo braku jakiegokolwiek błędu, który by to potwierdzał).
Ostatnio zmieniony wt gru 15, 2009 01:59 przez Sztomel, łącznie zmieniany 1 raz.
Zaczeły występować nowe objawy auto straciło moc tak jaby przeplywomierz byl walniety na 3 biegu obroty dochodza tylko do 3 tys obrotów. Przepływomierz wymienialem jakies 3 tygodnie temu.Pasek rozrządu zaczął jakby się ślizgać i piszczec , silnik się bardzo mocno trzesie.
Tutaj filmik jak pracuje silnik:
Tutaj filmik jak pracuje silnik:
Ostatnio zmieniony wt gru 15, 2009 17:06 przez Robb_, łącznie zmieniany 2 razy.
odepnij tę wtyczkę z N239, nic Cię to nie kosztuje i sprawdź pozycję klapy gaszącej po zdjęciu węża powietrza doładowanego z obudowy EGR.
Ostatnio zmieniony wt gru 15, 2009 21:36 przez Sztomel, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mały gagatek
Ty nie masz elektrozaworu N239 bo klapa gasząca w Twoim silniku jest sterowana silniczkiem elektrycznym V157 i to od tego silniczka musisz odpiąć wtyczkę ale najpierw zdejmij wąż powietrza doładowanego i sprawdź pozycję klapy gaszącej :waldeklubon pisze:ktora to wtyczka N239?
tak to wygląda u Ciebie i klapa powinna być ułożona poziomo jak na foto w poniższym linku :
http://obrazki.elektroda.net/3_1234540479.jpg
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 8fa0622620
Ostatnio zmieniony wt gru 15, 2009 17:58 przez Sztomel, łącznie zmieniany 2 razy.