Czy można zastosowac pompe wtrys od 110km do 90km tdi
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Czy można zastosowac pompe wtrys od 110km do 90km tdi
witam serdecznie mam pytanko.można zalorzyc pompe wtryskowom od silnika 1.9 tdi 110km do silnika 1.9 tdi 90km
Ostatnio zmieniony pn maja 17, 2010 08:57 przez malgorzatam777, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: morzna zastosowac pompe wtrys od 110km do 90km tdi
Można bo oba silniki niczym się praktycznie nie różnią jak większymi wtryskami i VNT w 110malgorzatam777 pisze:witam serdecznie mam pytanko.morzna zalorzyc pompe wtryskowom od silnika 1.9 tdi 110km do silnika 1.9 tdi 90km
Miarą inteligencji człowieka-jest umiejętność szukania w Google
MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON
MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON
-
- Nowicjusz
Re: morzna zastosowac pompe wtrys od 110km do 90km tdi
a co oznacza ten skrut VNTHaki pisze:Można bo oba silniki niczym się praktycznie nie różnią jak większymi wtryskami i VNT w 110malgorzatam777 pisze:witam serdecznie mam pytanko.morzna zalorzyc pompe wtryskowom od silnika 1.9 tdi 110km do silnika 1.9 tdi 90km
tu masz odpowiedź : http://moteo.pl/forum/VTG-lub-VNT-Turbi ... metria-179malgorzatam777 pisze:a co oznacza ten skrut VNT
odnośnie podmianki pomp wtryskowych to nie podałeś nam w jakim silniku chcesz podmienić pompę wtryskową i jaki silnik ma być dawcą pompy, widzę że masz Passata ale nie wiem o jakim kodzie silnika a tu cały ambaras gdyż są różnice w pompach, Jeśli masz silnik AHH to podpasuje Ci każda pompa wtryskowa np. z silnika AGR, ALH, AHF, ASV z tą tylko różnicą, że w silniku AHH występuje wydajniejsza pompa tzw. "jedenastka" a w tych silnikach co podałem wyżej jest pompa słabsza tzw. "dziesiątka" więc nic nie zyskasz podmieniając mocniejszą na słabszą - mimo, iż Ty masz silnik 90 KM a tamte (poza AGR i ALH, które również mają 90 KM) mają 110 KM, jeśli natomiast masz silnik AHU, ALE lub 1Z to musisz szukać pomp z silników AFN, AVG gdyż występuje różnica m.in. w kołach pasowych tych pomp i gnieździe ich montażu przy silniku. Na przyszłość określaj w temacie jakiego samochodu i z jakim silnikiem problem dotyczy.
[ Dodano: 26 Lis 2009 00:02 ]
zapomniałem jeszcze jednej informacji a mianowicie jeśli masz silnik AHH to identyczna pompa wtryskowa jest również w 90-cio konnym silniku ALH ale tylko w wersji z automatyczną skrzynią biegów czyli ta właśnie "jedenastka".
Ostatnio zmieniony czw lis 26, 2009 01:02 przez Sztomel, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Nowicjusz
miałem przeczucie, że padnie to pytanie, a więc tak, najlepiej odczytać symbol i numer silnika bezpośrednio z bloku silnika gdyż zdarzają się podmianki silników na inne niż były w oryginale i wtedy nie będzie żadnych wątpliwości, mam tylko nadzieję, że potrafisz zdjąć plastikową górną osłonę silnika by mieć łatwy dostęp do zaznaczonego na poniższych fotach pola numerowego :malgorzatam777 pisze:gdzie morzna odczyta jaki mam ten skrót
widok na pole numerowe z bliska (na przykłądzie silnika o symbolu AFN) :
lub szukaj takiej wlepki przyklejonej do blachy podłogi w bagażniku (często we wnęce na koło zapasowe), tu przykład wlepy z oznaczeniem silnika AHU :
[ Dodano: 26 Lis 2009 01:35 ]
tu masz dodatkowo widok na silnik AHH w komorze silnika, na foto tym widać białą nalepkę na górze plastikowej osłony paska rozrządu - tam też jest wypisany kod silnika AHH a dodatkowo po lewej stronie osłony paska rozrządu, zaraz przy kolektorze ssącym od przodu samochodu widać metalową okrągłą częśc w takim jakby złotawym kolorze - to jest właśnie "grucha" siłownika podciśnienia sterującego kątem natarcia łopatek zmiennej geometrii turbiny gdyż właśnie w 90-cio konnym silniku AHH występuje turbo VNT (jeśli taką masz i w takiej jest ona pozycji jak na poniższym foto oraz zgadza się to z oznaczeniami na wlepkach i silniku to masz silnik AHH) :
http://motoallegro.pl/item811871135_aud ... w_ahh.html
Ostatnio zmieniony czw lis 26, 2009 02:37 przez Sztomel, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Nowicjusz
Sztomel pisze:tu masz odpowiedź : http://moteo.pl/forum/VTG-lub-VNT-Turbi ... metria-179malgorzatam777 pisze:a co oznacza ten skrut VNT
odnośnie podmianki pomp wtryskowych to nie podałeś nam w jakim silniku chcesz podmienić pompę wtryskową i jaki silnik ma być dawcą pompy, widzę że masz Passata ale nie wiem o jakim kodzie silnika a tu cały ambaras gdyż są różnice w pompach, Jeśli masz silnik AHH to podpasuje Ci każda pompa wtryskowa np. z silnika AGR, ALH, AHF, ASV z tą tylko różnicą, że w silniku AHH występuje wydajniejsza pompa tzw. "jedenastka" a w tych silnikach co podałem wyżej jest pompa słabsza tzw. "dziesiątka" więc nic nie zyskasz podmieniając mocniejszą na słabszą - mimo, iż Ty masz silnik 90 KM a tamte (poza AGR i ALH, które również mają 90 KM) mają 110 KM, jeśli natomiast masz silnik AHU, ALE lub 1Z to musisz szukać pomp z silników AFN, AVG gdyż występuje różnica m.in. w kołach pasowych tych pomp i gnieździe ich montażu przy silniku. Na przyszłość określaj w temacie jakiego samochodu i z jakim silnikiem problem dotyczy.
[ Dodano: 26 Lis 2009 00:02 ]
zapomniałem jeszcze jednej informacji a mianowicie jeśli masz silnik AHH to identyczna pompa wtryskowa jest również w 90-cio konnym silniku ALH ale tylko w wersji z automatyczną skrzynią biegów czyli ta właśnie "jedenastka".
jesli mam AHU to nie założe jedenstki z AHH??? musze sukac jedenstki za AFN??
prosze napisz mi numery tych jedenastek
Ostatnio zmieniony pn maja 17, 2010 02:06 przez stach47, łącznie zmieniany 1 raz.
grunt to myslec, probowac i sie nie przejmowac!
Obecnie
VW Golf MK5 1.4 tsi GT R-Line 2008rok VW Caddy MK2 1.9TDI 230bosio ,pompka 11, Big IC, kolektor AVX, wydech i wiele innych-ciągłe modernizacje konca niewidać
Audi a4 b5 avant AFN-wół roboczy
Obecnie
VW Golf MK5 1.4 tsi GT R-Line 2008rok VW Caddy MK2 1.9TDI 230bosio ,pompka 11, Big IC, kolektor AVX, wydech i wiele innych-ciągłe modernizacje konca niewidać
już temat 11nastki ogarnięty włożyłem do swojej orginalnej pompy tłoczek 11mm gdyby ktoś chciał to jest możlwość zrobienia z 10 11nastkę
Obecnie
Obecnie
schematy??? kwestia jest tylko z czego wziąść flaki 11nastki ,trochę chęci i odwagi w rozgrzebaniu swojej pompy
Obecnie
Obecnie