Temperatura pracy TDI
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Temperatura pracy TDI
Witam. Posiadam golfa 1.9 tDI AHF i gdy temperatura wynosi około 0stopni , to zaobserwowałem że nawet po przejechaniu 50 km silnik nie złapał 90 st. Z czym to moze być związane i gdzie szukać problemu?
Fakt jest na forum o termostatach. Dodam tylko ze wymiana na oryginalny ze sklepu to koszt 30 zl wiec nie majatek i mozna go wymieniac powiedzmy raz na kilk alat tak profilaktycznie jak mamy jakies podejrzenia. Wiecej kosztuje glikol ale nie trzeba go wylewac tylko upuscic do jakiejs miski a potem ponownie zalac po wymianie termostatu. Robota dziecinnie prosta wiec ie ma sensy sie nawet zastanawiac. Aha termostaty dzisiejsze nie sa oparte na eterze tylko na parafinie w zwiazku z tym nie maja dwuch stanow: sprawny/uszkodzony tylko moga sie nie do konca zamykac i dlatego mamy silnik niedogrzany. Sprawdzalem osobiscie na kilku markach aut.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
Re: Temperatura pracy TDI
Tu masz jak zrobić http://forums.vwvortex.com/zerothread?id=1730221, dodatkowo poza tym zeby spuscic z bloku odłączasz górny wąz od chłodniczki oleju i wtedy nie tracisz płynu- schodzi cały. A tak jeszcze dla wspomożenia oprózniania przyda sie czasami dmuchnac w zbiorniczek- szybciej schodzi cóz sie nie robi dla naszych autek. Ja kupiłęm teromstat Wahler symbol 4264.87D taki idzie do naszych autek. W hurtowni za 22zł. Dzisiaj wymiana i kolosalna róznica. Moment na desce 90st, nawet w korku. Podłączam vag a tam pokazuje 90-91st Więc termostat. Po prostu on szybko na maxa sie nie otwierał tylko przy 80st popuszczał troszke i wolno silnik sie nagrzewał od 80-90st , przy mocnym obciazeniu ta mała szczelina nie przepuszczała dużo wody stad 90st. U mnie akurat dochodziło do 90st po ok 15km teraz wystarczy 5km a u ciebie ewidentnie sie już zaciął. WArto tez zobaczyć jaka wtedy widzi też temp. ECU na vagu czy nie jest to wina tez czujnika.lukker pisze:Witam. Posiadam golfa 1.9 tDI AHF i gdy temperatura wynosi około 0stopni , to zaobserwowałem że nawet po przejechaniu 50 km silnik nie złapał 90 st. Z czym to moze być związane i gdzie szukać problemu?
Ostatnio zmieniony pn paź 19, 2009 14:00 przez PinkFloyd, łącznie zmieniany 2 razy.
ArtX pisze:Panowie, czy taka temperatura jest prawidłowa?? Nawet na długich trasach nigdy nie osiągnałem wyższej.
[url=http://img41.imageshack.us/img41/5818/1211090845.jpg]Obrazek[/URL]
Nie, powinno być 90 stopni. Miałem tak jak Ty gdy termostat miałem padnięty.
- Alchemik_2006
- Mały gagatek