Akumulator czy świece?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam serdecznie.
Mój problem jest podobny, kupiłem mojego golfa III 1.9 TDI 90KM w marcu tego roku, palił ok przez całe lato, ale od około 3tyg gdy się zimniej zrobiło to trzeba go dłużej odpalać... Zauważyłem, że gdy kontrolka od nagrzewania świec się zapala to mój golf gorzej odpala, wymieniłem świece na nówki NGK i lekka poprawa, ale gdy jest zimno np. 2 stopnie jak wczoraj to po 2 nagrzaniach świec nadal musiałem dłużej kręcić żeby odpalił, na ciepłym lub gdy go już odpalę i zgaszę i po 5/10 minutach znów odpalę to nie ma z tym problemu...
wie ktoś co to może być??
dzięki pozdrawiam.
Mój problem jest podobny, kupiłem mojego golfa III 1.9 TDI 90KM w marcu tego roku, palił ok przez całe lato, ale od około 3tyg gdy się zimniej zrobiło to trzeba go dłużej odpalać... Zauważyłem, że gdy kontrolka od nagrzewania świec się zapala to mój golf gorzej odpala, wymieniłem świece na nówki NGK i lekka poprawa, ale gdy jest zimno np. 2 stopnie jak wczoraj to po 2 nagrzaniach świec nadal musiałem dłużej kręcić żeby odpalił, na ciepłym lub gdy go już odpalę i zgaszę i po 5/10 minutach znów odpalę to nie ma z tym problemu...
wie ktoś co to może być??
dzięki pozdrawiam.
Mam identyczny akumulator w moim golfiku, czyżby takie były montowane od nowości czy czysty zbieg okoliczności.Bladeer1 pisze:Kupiłem akumulator i przy wymianie ku mojemu zaskoczeniu stary akumulator: Varta 70Ah 340A. jak to możliwe że odpalał? kupiłem nowy: Centra 77Ah 760A.
A swoja drogą, też szykuje mi się wymiana bo w obecnie chłodne dni po postoju kręci 3-5 razy zanim odpali. Tylko nie wiem co wybrać; centre plusa czy future?
Witam wszystkich forumowiczów.
Mam podobne pytanie, do tego, które padło na początku. A mianowicie z nadejściem przymrozków mam problemy z odpaleniem mojego diesla. Jest to 1,6 d zamontowany w MK2. Gdy przekręcam kluczyk rozrusznik kręci bez problemu, ale samochód nie chcę odpalić. W lusterkach widzę, że kopci, ale dopiero jak przytrzymam przekręcony kluczyk przez dłuższy czas słychać, że silnik jakby łapie i dopiero potem odpala. Nie chcę dugo piłować rozrusznika, ale to jakby nieuniknione, bo dopiero jak przytrzymam go na rozruchu 20 - 30 sekund dopiero dopala. Czy to wina świec?
Mam podobne pytanie, do tego, które padło na początku. A mianowicie z nadejściem przymrozków mam problemy z odpaleniem mojego diesla. Jest to 1,6 d zamontowany w MK2. Gdy przekręcam kluczyk rozrusznik kręci bez problemu, ale samochód nie chcę odpalić. W lusterkach widzę, że kopci, ale dopiero jak przytrzymam przekręcony kluczyk przez dłuższy czas słychać, że silnik jakby łapie i dopiero potem odpala. Nie chcę dugo piłować rozrusznika, ale to jakby nieuniknione, bo dopiero jak przytrzymam go na rozruchu 20 - 30 sekund dopiero dopala. Czy to wina świec?
A jak odpala ci z rana w takie dni jak teraz ( temp. ok. 0'C ). za pierwszym razem, czy kręci trochę?Bosssik pisze:ja zakupilem future 77 do 1,9 tdi i kreci jak szalony, jak narazei polecam future no i 3 lata gwarancji..
Bo z tego co zauważyłem to każdemu kręci pierwsze odpalenie w zimnie. Czyli to normalka z diesel-ach.
Akumulator wymieniłem na: CENTRA FUTURA 77Ah 760A CA770 77 Ah Różnica ogromna do poprzedniego akumulatora.
Również polecam CENTRE FUTURE
Miałem to samo.Bladeer1 pisze:Witam Jestem posiadaczem golfa od maja tego roku. Ostatnio zaczęły dziać sie problemy z zapalaniem auta (zimny). Jakieś 2 tygodnie temu z dnia na dzień rozrusznik zaczął coraz dłużej odpalać auto, aż wkońcu przy włączaniu zresetowało mi zegar.
Również to samo.Bladeer1 pisze:Kupiłem akumulator i przy wymianie ku mojemu zaskoczeniu stary akumulator: Varta 70Ah 340A. jak to możliwe że odpalał? kupiłem nowy: Centra 77Ah 760A.
Ja dostałem jeszcze kartę Assistance. Jak mi auto nie odpali z winy aku, to mają w ciągu godziny podjechać i aku wymienić.ja zakupilem future 77 do 1,9 tdi i kreci jak szalony, jak narazei polecam future no i 3 lata gwarancji..
Zastanawiałem się jeszcze nad MOLL'em, bo czytałem że niby najlepszy. Przekonały mnie 3 lata gwarancji na Varte (MOLL daje tylko 2)
Futura kręci zajebiście Jedyne co musiałbym zrobić, to wymienić bendix bo jak odpalam to śmiesznie wyje.
Przy okazji mam pytanie do ustawiania kątu wtrysku. Da sie to zrobić na VAG'u czy trzeba przy pompie dłubać - nie jestem pewien czy koleś co mi rozrząd wymieniał to zrobił
Bladeer1 pisze:A jak odpala ci z rana w takie dni jak teraz ( temp. ok. 0'C ). za pierwszym razem, czy kręci trochę?Bosssik pisze:ja zakupilem future 77 do 1,9 tdi i kreci jak szalony, jak narazei polecam future no i 3 lata gwarancji..
Bo z tego co zauważyłem to każdemu kręci pierwsze odpalenie w zimnie. Czyli to normalka z diesel-ach.
Akumulator wymieniłem na: CENTRA FUTURA 77Ah 760A CA770 77 Ah Różnica ogromna do poprzedniego akumulatora.
Również polecam CENTRE FUTURE
krecenie trwa 2-3 sekundy i odpala.. teraz okazalo sie ze jedna swieca zarowa mi padla i po odpaleniu przez moment silnik nie rowno pracuje.. ale to inna bajka.
pozdr
Seba
Seba