Witam,
Na początku chce wszystkich powitać, jako nowy na forum, a teraz do rzeczy.
Mam Golfa 5 1,9 TDI 105 KM, przejechane ma 8 tyś i zapaliła mi się kontrolka od oleju, na bagnecie ostre min., mam zamiar podjechać do ASO, i tu moja prośba do znawców tematu, czym się bronić jak powiedzą ten silnik tak ma, bo według mnie to lekka przesada, żeby po 8 tyś. było min. oleju gdy przegląd jest przewidziany na 15 tyś.
Pozdrawiam i dzięki za pomoc.
świeci kontrolka oleju
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
w twojej gaestii jest sprawdzanie poziomu oleju co 500-1000 km, jak to jest ta pomarańczowa kontrolka od poziomu oleju to dolewasz i jeździsz dalej
[ Dodano: Pon 02 Lis, 2009 ]
ps. są znane mi przypadki z ASO (kolega tam pracuje), że ludzie muszą dolewać 1 litr po przejechaniu 1000 km po intensywnej jeździe - i jest to normalne - tak powiedzą ci w ASO
ps. są znane mi przypadki z ASO (kolega tam pracuje), że ludzie muszą dolewać 1 litr po przejechaniu 1000 km po intensywnej jeździe - i jest to normalne - tak powiedzą ci w ASO

- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
producent silników TDI czyli VW podaje, że norma - o ile dobrze pamiętam - to 0,8 lub 1 litr na 1000 km - więc mieścisz się w normie i to znacznie, kontrolka pomarańczowa zapala się poniżej minimum - ty jesteś zobowiązany do kontroli stanu oleju i to ty odpowiadasz za ewentualne szkody powstałe na wskutek niedopilnowania tego, nawet jak samochód jest na gwarancji to tracisz gwarancję z tytułu uszkodzeń powstałych za zbyt niski poziom olejurotix pisze:ja rozumiem, że tak powiedzą, ale jest kwestia jeszcze danych producenta silnika i o to właśnie mi chodzi ile podaje producent ile oleju/1000 km. Druga rzecz ile jest oleju w silniku kiedy zapala się ta pomarańczowa kontrolka.
ps. dobrze przeczytaj warunki gwarancji i jak należy prawidłowo użytkować samochód - to jest w instrukcji obsługi o ile się nie mylę