czy to problem z nastawnikiem?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- marsell
- Mały gagatek
- Kontakt:
czy to problem z nastawnikiem?
Witajcie, mam z moim autem taki oto problem: miga kontrolka świec żarowych a VAG pokazuje błąd "1268 Nastawnik dawki-N146". W czasie jazdy odczuwalne jest szarpanie poniżej 2000 obr. i ma ono miejsce zwłaszcza przy lekkim dodaniu lub odjęciu gazu, zdarza się czasem niezbyt równa praca silnika na wolnych obrotach. Zimny silnik odpala bez żadnych problemów, natomiast gdy jest rozgrzany to trzeba 3-4 sek. pokręcić rozrusznikiem. Silnik to AFN.
Jak mogę sprawdzić czy to jest rzeczywiście problem z nastawnikiem, czy też jest coś nie tak z pompą (to mi zasugerował jeden z forumowiczów). Czy znacie kogoś tu na Górnym Śląsku kto mógłby się tym zająć, a może ktoś z Was zna się na tym?:)
Jak mogę sprawdzić czy to jest rzeczywiście problem z nastawnikiem, czy też jest coś nie tak z pompą (to mi zasugerował jeden z forumowiczów). Czy znacie kogoś tu na Górnym Śląsku kto mógłby się tym zająć, a może ktoś z Was zna się na tym?:)
Ostatnio zmieniony ndz lis 01, 2009 20:37 przez marsell, łącznie zmieniany 1 raz.
...życie to nie bajka, nie smyra nas po jajkach...
odepnij wtyczke od skrzyni i wtedy zobacz, na którym biegu masz wibracje ? na 3 i 4 ?
[ Dodano: 01 Lis 2009 19:38 ]
szukaj tam gdzie zaznaczone jest, to jest moja fotka zrobiona jakis czas temu http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 9495298393
[ Dodano: 01 Lis 2009 19:38 ]
szukaj tam gdzie zaznaczone jest, to jest moja fotka zrobiona jakis czas temu http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 9495298393
u mnie wywala tylko nie pamiętam jaki błąd, raz mi się zdarzyło jak miałem vaga podłączonego w czasie jazdy, a tak to nie ma błędu, szkoda że mało ludzi czyści nastawniki, sam już drugi rok tak jeżdżę, tankuję lepsze paliwo v-power lub ultimate i aż tak nie denerwuje mnie te wibracjeAdamm pisze:jesli nastawnik jest brudny to nie wywala bledu
Ja mam troszkę inny problem jak podejzewam rowniez z nastawnikiem. Jak wrzuce na luz to silnik zaczyna sie trzasc nawet przy malych predkosciach np jak zmieniam z 1 na 2. Ostatnio bardzo sie to nasililo i caly czas piluje na biegach. Pomaga np jak wlacze klime to wtedy jest to zadziej. Zupełnie przestaje jak odłącze wtyczkę impulsatora. Hmm czy to jest brudny nastawnik czy moze cos innego. Dodam ze mam filtr paliwa do wymiany bo sa juz pechezyki powietrza.
SPRZEDAM: Przełącznik zespolony kierunków i wycieraczek wersja z kompem golf IV
Pompa wody prawie nowa silnik AHF (ALH,ASV,AGR)
- marsell
- Mały gagatek
- Kontakt:
Sprawdziłem dzisiaj zachowanie auta z odpiętą wtyczką od skrzynii i wygląda to tak: kontrolka miga, szarpanie silnikiem występuje tylko do 1500 obr , jest wyczuwalne w zasadzie tylko na 2 biegu i jest inne - ma zdecydowanie mniejszą częstotliwość. Powyżej 1500 obr. nie występują te objawy, co poprzednio.
...życie to nie bajka, nie smyra nas po jajkach...
marsell, Jak odepniesz wtyczke to zawsze Ci szarpnie nie ma opcji, ale to jest całkiem inne szarpanie spowodowane tym ze jest impulsator odpiety ecu mysli ze auto stoi w miejscu.
SPRZEDAM: Przełącznik zespolony kierunków i wycieraczek wersja z kompem golf IV
mylisz się , to, że ECU nie widzi prędkości , nie znaczy, że ma szarpać , oślepianie ECU ma za zadanie wyeliminowanie problemu nastawnika - nie będę o tym pisał po raz kolejnymarcin999 pisze:marsell, Jak odepniesz wtyczke to zawsze Ci szarpnie nie ma opcji, ale to jest całkiem inne szarpanie spowodowane tym ze jest impulsator odpiety ecu mysli ze auto stoi w miejscu.
tak czy siak , samo oślepienie ECU nie powoduje szarpania , jedynie je eliminuje/uspokaja
Ostatnio zmieniony pn lis 02, 2009 14:20 przez damcio151, łącznie zmieniany 1 raz.