jak ustalic czy pompa wody dziala prawidlowo
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
jak ustalic czy pompa wody dziala prawidlowo
Mam taki problem ze cos mi strasznie piszczy w okolicy alternatora(nie sadze by to byly paski bo pisk czasami jest a czasami niema a czasami jest tak mocny ze nie do wytrzymania)ale moze sie myle.W kazdym razie zrzucilem paski i alternator krecil sie fajnie bez oporu i luzow,ale w pompie mozna bylo wyczuc delikatny opor i rytmiczne tyrkanie ,tak jak by jakas zapatka chodzila.Popytalem kilko znajomych i nikt niejest pewien ale twierdza ze w pompie wody niepowinno byc zadnego tykania czy oporu.Prosze o pomoc bo juz sam niewiem i zaczynam sie gobic Dzieki za pomoc z gory.A dodam ze mam golfa III 1.9 TD z 92 r.
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
takie tykanie mieliśmy w Vento 1.9 TD - po zdjęciu paska alternatora, który de facto napędza pompę wody - ustawało - wymieniliśmy pompę wody i jest
ps. ale pasek alternatora też może być do wymiany
ps. ale pasek alternatora też może być do wymiany
Ostatnio zmieniony wt paź 27, 2009 17:07 przez doggie, łącznie zmieniany 1 raz.
- munior
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
No i mają rację ,powinna sie kręcić bez żadnych odgłosów i tym bardziej oporów.Wymień pompę i ciesz się że w naszych AAZ etach pompa wodna nie jest napędzana paskiem rozrzadu bo wymiana dośc łatwa .kery62 pisze:ale twierdza ze w pompie wody niepowinno byc zadnego tykania czy oporu.
Sprzedam : Czysciutki ori nastawnik HDK z każdą wtyczką wystepujacą w tdi ,Tuningowy komputer 16 i 8 bit ,części do ecu 16 i 8 bit .Uszczelnioną pompę wtryskową do tdi ,wszystkie części do pomp vp37 ,dezaktywuję immo w sterownikach 1,9 tdi 028906021,038906018
jesli masz pompe wody na pasku rozrzadu to bedzie wiekszy problem (musisz zobaczyc czy pompa ma luzy) jesli nie masz na rozrzadzie zdejmujesz pasek klinowy i odpalasz na chwile auto i sluchasz czy jest lepiej sprawdzasz luzy ja w AAZ mialem taki sam roblem myslalem ze to pompa wtryskowa lub altek ale okazalo sie ze pompa wody miala bardzo duze luzy ale przeciekow jeszcze nie bylo wymontowanie wcale nie jest takie proste bo sruby od pompy czeciowo zasłania kolo od pompy oleju ktrora jest na rozrzadzie i trzeba je odkrecic
- grandi
- Lord GTI
- Auto: Octavia
- Silnik: AQY
Sprawdz czy na kole pasowym nie ma bicia częstą usteką jest że koło bije przez co pompa nierówno się obraca lub samo koło pompy polecam pompy hart
...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;