MK3 1.9 TD, Termostat ? uszcelka pod głowicą ? Króciec ?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
MK3 1.9 TD, Termostat ? uszcelka pod głowicą ? Króciec ?
Witam. W moim golfiku kochanym jest mały problem:
- temperatura wody w trakcie jazdy 70 C
- ubywa płyn z chłodnicy, wycieka po głowicy koło króćca,
- bąbli w zbiorniczku wyrównawczym brak na obrotach, a węże od chłodnicy nie puchną, brak oleju w płynie i płynu w oleju,
Moja diagnoza na powyższe jest taka że muszę wymienić króciec wadliwy wraz z tym oringiem chyba i termostat?? jeżeli mam coś jeszcze sprawdzić to proszę o radę, dziękuje....
- temperatura wody w trakcie jazdy 70 C
- ubywa płyn z chłodnicy, wycieka po głowicy koło króćca,
- bąbli w zbiorniczku wyrównawczym brak na obrotach, a węże od chłodnicy nie puchną, brak oleju w płynie i płynu w oleju,
Moja diagnoza na powyższe jest taka że muszę wymienić króciec wadliwy wraz z tym oringiem chyba i termostat?? jeżeli mam coś jeszcze sprawdzić to proszę o radę, dziękuje....
- grandi
- Lord GTI
- Auto: Octavia
- Silnik: AQY
Wyczysc blok silnika gdzie wchodzi kruciec papierem sciernym i kup odrazu 2 oringi na czujniki czy trzy 2 zl sztuka
...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
Vw
Hm wiesz z tą temperaturą silnika to też jest taka zagadkowa sprawa. Czujnik w kabinie lubi przekłamywać. Sam jeżdze takim samym modelem jak ty i temperatura podczas jazdy to ok 75 st. Termostat był wymieniany. Dla porównania kolega jeździ 1.9 D i temperatura jest podobna. 90 st. na wskaźniku pojawia sie tylko na postoju. Wiec na wymianą termostatu możesz się zastanowić jeszcze.
Koledzy z kolei ja a pasku ojca AAZ mam problem tego typu ze tam wskazówka od temp. podnosi sie raptem z 0,5 cm niezaleznie czy to lato czy zima, nic nie pomaga grzanie na postoju, wskazówka stoi zawsze tak samo ponizej 70 st.,jak myslicie czy to wskaźnik padł , czy czujnik w kruccu bo termostat chyba odpada ?
mam to samo u siebie w passacie, wskaźnik zaniża temperaturę. Wina czujnika temperatury u mnie, zapewne u Ciebie tak samo. Jeżeli dolny przewód chłodnicy zimny a górny gorący, to wyklucz termostat. Ponoć przy kupnie zamiennika czujnika temperatury dzieją się podobne cyrki, chyba ,że kupisz jakiś oryginalny, to powinno być ok. Ja jeżdżę z błędnym wskazaniem temperatury już dwa lata, ale cała reszta jest ok- termostat, wentylator się prawidłowo włącza...
dodam jeszcze, że koledzy z forum passata odradzają montaż zamienników, gdyż przekłamują one....tylko oryginalny czujnik temperatury
dodam jeszcze, że koledzy z forum passata odradzają montaż zamienników, gdyż przekłamują one....tylko oryginalny czujnik temperatury
Ostatnio zmieniony pn paź 12, 2009 17:06 przez radosss, łącznie zmieniany 1 raz.