Chip Tuning a trwałość
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Chip Tuning a trwałość
Witam
Zamierzam kupić Golfa III 1.9 TDI lub GTD i tam myślałem o chiptuningu
I mam pytanie do was czy chiptuning zmniejsza trwałość silnika lub innych elemętów w samochodzie??????????????
Zamierzam kupić Golfa III 1.9 TDI lub GTD i tam myślałem o chiptuningu
I mam pytanie do was czy chiptuning zmniejsza trwałość silnika lub innych elemętów w samochodzie??????????????
- zaprzal
- VW Baron
- Kontakt:
Po pierwsze było
Po drugie TDI chipujesz, GTD podkrecasz srobokretem
Po trzecie sa pewne zasady przy uzytkowaniu turbodiesla. Jezeli sie ich nie bedzie stosowalo to mozna zalatwic nawet seryjny silnik. Jezeli o auto bedzie sie dbalo (wymiany oleju, odpowiednie rozgrzewanie silnika przed ostrzejszą jazdą, chłodzenie przed zgaszeniem, dobre paliwo i.t.p) to rozsadny chiptuning/podkrecenie nie zaszkodzi
Po drugie TDI chipujesz, GTD podkrecasz srobokretem
Po trzecie sa pewne zasady przy uzytkowaniu turbodiesla. Jezeli sie ich nie bedzie stosowalo to mozna zalatwic nawet seryjny silnik. Jezeli o auto bedzie sie dbalo (wymiany oleju, odpowiednie rozgrzewanie silnika przed ostrzejszą jazdą, chłodzenie przed zgaszeniem, dobre paliwo i.t.p) to rozsadny chiptuning/podkrecenie nie zaszkodzi
[b]nie odpowiadam na PW![/b] prosze o kontakt przez [url]turbodiesel.pl[/url]
-
- Nowicjusz
Ja zalałem pierwszy bak BP Ultimate (zawsze tankuja na BP) i na razie zauwazyłem lepsze zapalanie w mrozy no i jakby troszke płynniej chodził..
ale wracając do wątku chiptunningu:
mam AFN-a 110km czy połaca mi sie robić chiptunning?
wiekszośc robi wirusa z 90 do 110 ....
pewnie nie zaszkodziłoby , podobno mozna 130 spokojnie uzyskac?
ale wracając do wątku chiptunningu:
mam AFN-a 110km czy połaca mi sie robić chiptunning?
wiekszośc robi wirusa z 90 do 110 ....
pewnie nie zaszkodziłoby , podobno mozna 130 spokojnie uzyskac?
- tengu1979
- Mały gagatek
- Kontakt:
Jakie problemy ??? (no może poza małym niedoborem mocy). Głośny to jest fakt ale i tak chodzi ciszej niż Merc 300D "beczka" mojego sąsiada. A co do TDI to fakt, bardziej się opłaca (trochę mniej pali, większa moc, często wyposarzenie też jest lepsze [ach ten airbag] itp.) ale za to zwykłe TD jest mniej skomplikowane i części są trochę tańsze.
A co do chiptuningowania nawet powerboxy mimo iż dają trochę mniej niż podaje producent (90 ma tak bliżej 100KM niż 110) to faktycznie daje to różnicę i fajnie się tym jeździ (co prawda wrażenia pochodzą z Octavii która najpierw miała powerboxa teraz jeździ na nowym programie) No ale jak chcesz porządnego chipa lub program to już trzeba dobrać porządne podzespoły a nie "firmę krzak" (Octavia była robiona w firmie PROTECTOR w Wejherowie). No i tankować trochę lepsze paliwko niż orenżadkę
A co do chiptuningowania nawet powerboxy mimo iż dają trochę mniej niż podaje producent (90 ma tak bliżej 100KM niż 110) to faktycznie daje to różnicę i fajnie się tym jeździ (co prawda wrażenia pochodzą z Octavii która najpierw miała powerboxa teraz jeździ na nowym programie) No ale jak chcesz porządnego chipa lub program to już trzeba dobrać porządne podzespoły a nie "firmę krzak" (Octavia była robiona w firmie PROTECTOR w Wejherowie). No i tankować trochę lepsze paliwko niż orenżadkę
Golf niestety nsprzedany. Witaj Anglio....
Niestety Życie to nie tylko GOLF :(
Niestety Życie to nie tylko GOLF :(