Jak szybko silnik powinień się nagrzewać
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Jak szybko silnik powinień się nagrzewać
mam trochę nie typowe pytanie jak szybko silnik 1,9 TD powinien osiągać temperaturę pracy ?to znaczy ok 90st
od kilku dni mam mk3 td i nagrzewa się bardzo szybko dziś wracałem z pracy ok 4km spokojnej jazdy zajechałem na parking i dolny wąż był chłodny pogazowałem auto ok 5 min wąż zrobił się gorący temperatura na wskaźniku ok 90st no i po kilku następnych minutach załączyły się wentylatory
moje popszednie mk4 trzeba było naprawdę zdrowo cisnąć żeby zaskoczył wentyl moze to z racy wieku auta, zakamieniony układ ? auto sie nie grzeje wentyle sie włączają i wyłączają normalnie tylko sadzę że nagrzewa się bardzo szybko czy te silnik tak mają ?
od kilku dni mam mk3 td i nagrzewa się bardzo szybko dziś wracałem z pracy ok 4km spokojnej jazdy zajechałem na parking i dolny wąż był chłodny pogazowałem auto ok 5 min wąż zrobił się gorący temperatura na wskaźniku ok 90st no i po kilku następnych minutach załączyły się wentylatory
moje popszednie mk4 trzeba było naprawdę zdrowo cisnąć żeby zaskoczył wentyl moze to z racy wieku auta, zakamieniony układ ? auto sie nie grzeje wentyle sie włączają i wyłączają normalnie tylko sadzę że nagrzewa się bardzo szybko czy te silnik tak mają ?
NordGlass Diamentowe szyby samochodowe, jak masz problem z szybą wal śmiało na PW :)
Jeśli mogę się wciąć to w moim mk3 TD 75km tem. nigdy nie osiąga 90st. jak pokazuje wskaźni na desce. Nawet chciałem termostat wymieniać tak jak tu radzi kolega bo martwiła mnie taka niska temperat. Dopiero w sklepie okazało się na nowym termostacie, że jego max tem. otwarcia wynosi 85st. i większa nie będzie. Jeżdzę takim autem już dwa lata i smiga super!!!!!Neoarti pisze:czyli jest ok a jeśli tobie nie osiąga 90 st po 30 km to chyba masz coś z termostatem
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
nie klucimy sie to po 1piteR-ek pisze:I bedziecie sie kłócić jak dzieci w piaskownicy....
po 2 jak jest wsio ok to ma 90 st i wskaźnik pokazuje 90 st
po 3 jak jest inaczej to coś jest nie tak a jak coś jest nie tak to powinno sie dowiedzieć co i ewentualnie to naprawić chyba ze niktórym to nie przeszkadza...
-
- Nowicjusz
Witam wszystkich dieslowców to silniki nie do zdarcia, ponoć... ale usterki się pjawiają
U mnie zaczoł się grzać, i stoi czeka na mechanika bo wyjechał do angli i jest dwa razy w polsce a tylko do niego mam zaufanie że mi zrobi i dużo nie skroi
ale jak to termo albo coś co można sprawdzić i wymienić tylko jak od czego zacząć
co może najpierw sprawdzić ???
DZIEKI ZA Info MEJL markus2005małpao2.pl
U mnie zaczoł się grzać, i stoi czeka na mechanika bo wyjechał do angli i jest dwa razy w polsce a tylko do niego mam zaufanie że mi zrobi i dużo nie skroi
ale jak to termo albo coś co można sprawdzić i wymienić tylko jak od czego zacząć
co może najpierw sprawdzić ???
DZIEKI ZA Info MEJL markus2005małpao2.pl
Witam wszystkich dieslowców to siniki nie do zdarcia ale jednak są usterki ....
Moja jest
Moja jest
Warto sprawdzić czujnik temperatury, który odpowiada za wyświetlaną wartość na zegarach. Gdy miałem oryginalny(zepsuł się) - temperatura(pokazywana) było około 80 stopni. Teraz po zmianie czujnika na FEBI pokazywana temperatura to ~75stopni. I wcale nie uważam, że jest to wina termostatu czy też układu chłodzenia - po prostu czujniki potrafią
przekłamywać
.
Pozdro.
przekłamywać
Właśnie - nie kłócimy się, po prostu rozmawiamyTo_mas pisze:piteR-ek napisał/a:
I bedziecie sie kłócić jak dzieci w piaskownicy....
nie klucimy sie to po 1
.
Jestem wierny zasadzie: "Lepsza niewierność małżeńska, niż w moim dieslu malutka usterka". Wiem, że silnik osiąga normalną temperaturę roboczą i ją utrzymuje, nie przeszkadza mi natomiast błędne wskazanie.To_mas pisze:po 3 jak jest inaczej to coś jest nie tak a jak coś jest nie tak to powinno sie dowiedzieć co i ewentualnie to naprawić chyba ze niktórym to nie przeszkadza...
Widać, że nie tylko ja tak mam00mily00 pisze:endrju38 tez tak mam nie wiem co bym robil to ciezko i to bardzo do 90 dojsc moze to wina wskaznika nie wiem bankowo termostat jest dobry wymienialem
Pozdro.
Ostatnio zmieniony pt wrz 11, 2009 12:08 przez apln, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Nowicjusz
Ja mam inny problem u mnie dostaje temp. i ostatnio wywaliło korek, który na tabene gdzies został na ulicy
Jeśli ktoś wie co to był bym dżwięczny
00mily00,
[ Dodano: 11 Wrz 2009 15:12 ]
Nie wiem za bardzo bo nie miałem takiej usterki ale popytam i dam znać
Ale może ty się spotkałeś z usterką że silnik sie gotuje???
[ Dodano: 11 Wrz 2009 15:16 ]
apln, apln,
mam jeszcze problem w TDI golfie przestał działać nadmuch
wczoraj nie działał tylko na 3-ce a ter wogóle???
Jeśli ktoś wie co to był bym dżwięczny
00mily00,
[ Dodano: 11 Wrz 2009 15:12 ]
Nie wiem za bardzo bo nie miałem takiej usterki ale popytam i dam znać
Ale może ty się spotkałeś z usterką że silnik sie gotuje???
[ Dodano: 11 Wrz 2009 15:16 ]
apln, apln,
mam jeszcze problem w TDI golfie przestał działać nadmuch
wczoraj nie działał tylko na 3-ce a ter wogóle???
Witam wszystkich dieslowców to siniki nie do zdarcia ale jednak są usterki ....
Moja jest
Moja jest