brak mocy gdy zimny
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- sebastian1901
- Gadatliwa bestia
- Auto: Octavia I 1.8T RS
- Silnik: AUQ
- Kontakt:
brak mocy gdy zimny
Witam. Czy to normalne w dieslu ze jak zimny to nie ma mocy i klepią zawory ? co może być tego przyczyną ?
Sebastian
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Możesz mieć zużyte hydro-popychacze lub trzeba wyregulować płytkami.Wszystko zależy od tego jaką masz głowicę,bo przed 87r.były szklanki z płytkami,a po 87r.hydro-popychacze.
Co do mocy,to mój także tak ma,że jak uzyska wyższą temp. to ma większego powera,w końcu to diesel ,ale może też być wina po stronie lejących wtrysków lub zbyt późnego kąta wtrysku.
Co do mocy,to mój także tak ma,że jak uzyska wyższą temp. to ma większego powera,w końcu to diesel ,ale może też być wina po stronie lejących wtrysków lub zbyt późnego kąta wtrysku.
- sebastian1901
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
rok 91 więc jest na hydro, co do wtrysków to niedawno zmienialem na oryginały bo myślałem że to pomoże ale niestety nie
uwazam ze jest słaby bo jak wyjeżdzam z pracy to jest lekko pod górkę a on nie ma sily pod nią wjechać bez przynajmniej 3500obr/min, dodam ze od razu nie jade tylko czekam z 5 min, jak sie rozgrzeje to jest ok, ale jak jest upał na dworze i jade po mieście to też nie ma czym depnąć...
aha i dodam że jak postoi tak z dobę to mam wrażenie jakby się zapowietrzał bo nie chce wejść na obroty nawet na przyspieszaczu... dzieje sie podobnie jak wymienialem filtr paliwa to zanim sie odpowietrzyl to kopcił i sie dławił tyle że teraz trwa to ok 1 min
zostają te popychacze ? czy coś jeszcze może być ? pozdrawiam
uwazam ze jest słaby bo jak wyjeżdzam z pracy to jest lekko pod górkę a on nie ma sily pod nią wjechać bez przynajmniej 3500obr/min, dodam ze od razu nie jade tylko czekam z 5 min, jak sie rozgrzeje to jest ok, ale jak jest upał na dworze i jade po mieście to też nie ma czym depnąć...
aha i dodam że jak postoi tak z dobę to mam wrażenie jakby się zapowietrzał bo nie chce wejść na obroty nawet na przyspieszaczu... dzieje sie podobnie jak wymienialem filtr paliwa to zanim sie odpowietrzyl to kopcił i sie dławił tyle że teraz trwa to ok 1 min
zostają te popychacze ? czy coś jeszcze może być ? pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pt cze 12, 2009 14:57 przez sebastian1901, łącznie zmieniany 1 raz.
Sebastian
- sebastian1901
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
- Lukas-182
- Sprzedawca
- Kontakt:
Czytaj ze zrozumieniem, mi chodzi o to, że autem z silnikiem diesla jeździ się spokojnie, na małych obrotach dopóki nie nagrzeje się olej w silniku a to trochę trwa...Głupotą jest żyłowanie silnika tuz po odpaleniu...Jeśli tak robisz to gratuluje podejścia i proponuję kupienie benzyniaka
Ja swoim autkiem po odpaleniu z dobre 10-15km jadę spokojnie, tak aby sprężarka jeszcze nie dmuchała, i dopiero jak się olej rozgrzej to można wykorzystać pełna moc silnika...
[ Dodano: 13 Cze 2009 14:43 ]
Ja swoim autkiem po odpaleniu z dobre 10-15km jadę spokojnie, tak aby sprężarka jeszcze nie dmuchała, i dopiero jak się olej rozgrzej to można wykorzystać pełna moc silnika...
[ Dodano: 13 Cze 2009 14:43 ]
W tym zdaniu sam sobie odpowiedziałeś na pytanie z pierwszego postu Normalne, ze na zimnym silniku będą klepać, daj czas aby olej się rozgrzał i nabrał pełnych właściwości...sebastian1901 pisze:jak sie rozgrzeje to jest ok
Hmm może to wina paliwa? Zbyt gęste na zimno, dopiero gdy się zagrzeje od powrotu, to auto zaczyna jechać? Mój znajomy kiedyś miał problem z mocą siadłem do auta, gaz w podłogę, a za mną czarna chmura, nie przestawał dymić i to na postoju - pochwalił się ze jezdzi na "ruskim" paliwie, zalałem mu od siebie depresatora - po pół kilometra zginęło dymienie i niemoc jak ręką odjął
[ Dodano: 13 Cze 2009 14:46 ]
ps. u mnie nic nie klepie
[ Dodano: 13 Cze 2009 14:46 ]
ps. u mnie nic nie klepie
Ostatnio zmieniony sob cze 13, 2009 14:45 przez t0mal, łącznie zmieniany 1 raz.
- sebastian1901
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Lukas-182
W sumie to mój pierwszy diesel i nie miałem pojęcia kupując go że bedzie taki muł gdy zimny a do pracy mam 6km i zanim zdąży sie rozgrzać to go już gaszę.
Teraz widzę że było błędem kupić klekota bo spala mi ok 7 l ale w sumie sie nie dziwie bo niedogrzany silnik.
A co do nadmiernego klekotu to wkrótce wymienie popychacze może coś pomoże a jeśli nie to nie zaszkodzi. Dzięki i pozdrawiam
W sumie to mój pierwszy diesel i nie miałem pojęcia kupując go że bedzie taki muł gdy zimny a do pracy mam 6km i zanim zdąży sie rozgrzać to go już gaszę.
Teraz widzę że było błędem kupić klekota bo spala mi ok 7 l ale w sumie sie nie dziwie bo niedogrzany silnik.
A co do nadmiernego klekotu to wkrótce wymienie popychacze może coś pomoże a jeśli nie to nie zaszkodzi. Dzięki i pozdrawiam
Sebastian
sebastian1901,
sprawdź termostsat bo 1.6 powinien się błyskawicznie nagrzewać
mam jeszcze oprócz zielonego golfa w domu biełaego z silnikiem JR z dołorzonym IC i nigdy na tamtym nie zdarzylo sie przekroczyć spalania 6,5ltr/100km nawet w mieście
a to że w upał auto jest słabsze to jest norma w każdym aucie
sprawdź termostsat bo 1.6 powinien się błyskawicznie nagrzewać
mam jeszcze oprócz zielonego golfa w domu biełaego z silnikiem JR z dołorzonym IC i nigdy na tamtym nie zdarzylo sie przekroczyć spalania 6,5ltr/100km nawet w mieście
a to że w upał auto jest słabsze to jest norma w każdym aucie
- abrams
- VR6 Driver
- Kontakt:
olej pełny minerał ?? dmucha suszara ?? sprawdz czy na zimnym dmucha... może olej za gęsty na zimnym i turbawka się krecić nie chce... dopiero jak sie rozgrzeje daje rade coś napompować
co do butowania na zimnym ... nie polecam chyba ze lubisz takie widoki
co do butowania na zimnym ... nie polecam chyba ze lubisz takie widoki
Ostatnio zmieniony wt cze 16, 2009 13:14 przez abrams, łącznie zmieniany 1 raz.
Spawanie plastików PP/ABS/PP-EPDM
Spawanie metodą TIG ALU itp....
Naprawa i montaż dogrzewaczy/pełnych ogrzewań postojowych (webasto,ebersprecher)
Spawanie metodą TIG ALU itp....
Naprawa i montaż dogrzewaczy/pełnych ogrzewań postojowych (webasto,ebersprecher)