dziwne odgłosy
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
dziwne odgłosy
witam jestem posiadaczem vw golfa 19,tdi i zauwazyłem a raczej usłyszałem dziwne dzwięki zwłaszcza na skrzyzowaniach objaw jest taki ze słysze szum a jak wcisne sprzegło jest cicho,nieraz jak puszcze to nawet bardzo głosno szumi a nieraz jest cicho bez roznic zimny ciepły silnik raczej,i nie zawsze nieraz charczy nieraz nie....co to może być?sprzegło się kończy?biegi ładnie wchodzą...lekko....wiec nie wiem prosze o porade z gory dzieki
Ostatnio zmieniony czw maja 28, 2009 13:06 przez arbelt, łącznie zmieniany 2 razy.
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
wiadomo będzie dopiero wtedy, jak się zdemontuje i wizualnie obejrzy stan docisku, tarcz itp...arbelt pisze:aha a da rade to samo wymienic bez tarcz docisku itd tego co wchodzi w kompletny skład sprzegła?bo skoro sprzegło działa poprawnie i to jedyna ewętualność...?
http://www.moto.malopolska.pl/index.php ... &Itemid=78
"jeżeli mamy zwyczaj podczas postoju na światłach włączać bieg i trzymać długo wciśnięty pedał sprzęgła, po niedługim czasie zauważymy, że gdy go naciskamy, pojawia się charakterystyczny głuchy, coraz wyraźniejszy odgłos. To pierwszy sygnał, że wkrótce trzeba będzie wymienić łożysko sprzęgła, a oznacza to koszty zbliżone do wymiany całego zespołu.Jeśli jednak hałas pojawia się po "zluzowaniu" pedału sprzęgła, a podczas naciskania go cichnie - przyczyna jest inna: wówczas hałasuje skrzynia biegów, a konkretnie jej łożyska. " to ja nic juz nie kumam...własnie jest tak jak powiekszyłem jak wciskam jest cicho jak puszczam chałasuje ale nie zawsze nieraz chałasuje nieraz w ogole nie raz ciszej raz głosniej...biegi wchodza elegancko lekko itd sprzegło bierze normalnie...ja juz nic nie wiem.... poradzcie coś bo niedługo auto jedzie w daleka trase i nie chce zeby zawiodło jak sprawdzic co na 100%...nie wymieniajac tego wczesniej....?
Ostatnio zmieniony czw maja 28, 2009 16:15 przez arbelt, łącznie zmieniany 2 razy.