Golf V na jedynce chodzi jak Żuk, o co chodzi???

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

adikfu
Nowicjusz
Nowicjusz

Golf V na jedynce chodzi jak Żuk, o co chodzi???

Post autor: adikfu » pn maja 11, 2009 21:06

Witam wszystkich forumowiczów.
Jestem tu nowy i mam pytanie odnośnie Golfa V 1,9Tdi z 2004r
Kupiłem nie dawno autko, prędzej jeździłem tylko automatami i nie znam się na manualach.
Samochód przy ruszaniu na jedynce wydaje dziwny dźwięk. Jakiś taki metaliczny! Przypomina on trochę jak by stary żuk jechał na pierwszym biegu. Co dziwne auto na drugim biegu zaczyna normalne chodzić tak jak powinien diesel chodzić. Sprawdzałem już zawieszenie i to nie są żadne przeguby ani tłumik. skrzynia biegów też chodzi dobrze, chociaż ostatnio miałem awarie zaworu ciśnieniowego na skrzyni biegów od układu hydraulicznego był wyciek i sprzęgło się zapadło.
Czy ktoś z obeznanych forumowiczów może mnie wprowadzić na trop co to może być i oczywiście czy droga naprawa będzie?? Wiadomo jak się nie znasz to zapłacisz jak za złoto w warsztacie.

arwam

Post autor: arwam » wt maja 12, 2009 09:13

adikfu, nie wiem czy dobrze zrozumiałem bo troszkę chaotycznie iszesz ale chyba masz manulala.
w dodatku miałeś nie dawno awarię wysprzęgnika i ja jestem skłonny twierdzić że będą uszkodzone zębatki pierwszego biegu ale chyba będzie to cały wałek pośredni bo jeśli piersza zębatka na wałku pośrednim jest jako całość to cena części będzie przewyższać cenę całej skrzyni biegów więc proponuję jeszcze profilaktycznie olej wymienić w skrzynce a jeśli to nie pomoże to szukać całej skrzynki biegów.
stawim na uszkodzony zespół zębatek pierwszego biegu o ile na pozostałych biegach jest wszystko oki

[ Dodano: 12 Maj 2009 09:15 ]
mam jeszcze taką osobistą prośbę do Ciebie :
mógłbyś wrzucić foto skrzyni biegów pod maską i powiedzieć ile biegów ta skrzynia posiada?

dzięki :bigok:

adikfu
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: adikfu » wt maja 12, 2009 19:57

Dzięki za informacje, tak mam właśnie manualną skrzynie 5biegową. Dzisiaj byłem u mechanika i powiedział mi dokładnie to samo co ty, że są wytarte zębatki na jedynce i stąd ten dziwny dźwięk. Zalecił mi właśnie wymienić oleju w skrzyni bo jest tragiczny. Auto ma przejechane 103tyś i czarny olej w skrzyni. Mechanik mi powiedział że raczej przy takim przebiegu to nic nie powinno się dziać, chyba że ktoś bardzo nie umiejętnie jeździł ty autem. Handlarz od którego kupiłem auto prawdopodobnie wyciągał skrzynie przed sprzedażą w jakimś celu, przy okazji uszkodził wysprzęgnik.

[ Dodano: 12 Maj 2009 20:00 ]
Postaram się zrobić jak najszybciej zdjęcie tej skrzyni i podpiąć do tematu. Masz może pojęcie ile może kosztować naprawa takiej skrzyni i czy warto naprawiać czy lepiej się bawić w używane bez pewności w jakim jest stanie?

arwam

Post autor: arwam » wt maja 12, 2009 20:10

adikfu, podejrzewam że koszt naprawy tej przewyższy wartość drugiej skrzyni biegów ale mogę się mylić, zapytaj mechanika ile by za zmianę tych zębetek wziął i i zobacz ile kosztują zębatki do jedynki może się okazać że taniej wyjdzie Cie nową kupić i załorzyć niż tą naprawiać

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”