Golf Mk4 110 ps Problem
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Golf Mk4 110 ps Problem
Witam posiadam golfa IV chodzi pięknie ładnie jest zrywny ale jest jedne problem a mianowicie gdy dam mu troche po garach nie musi byc bardzo wystarczy 120 km/h to mi gotuje i wyrzuca wode... jesli jezdze ostrożnie to jest ok nawet przez 2 tygodnie... błagam o pomoc bo nie wyrabiam juz na płyn chłodzacy.. i nie chce miec auta ktorym nawet wyprzedzic nie moge bo zagotuje... aha ps. a jak stoje w korku to temp. jest ok..
Pewnie Ciebie zmartwie ale prawdopodobnie masz uszczelke pod głowicą do wymiany. Podjedz na warsztat i niech Ci sprawdza zawartosc spalin w płynie chłodzącym.
Ostatnio zmieniony pt maja 08, 2009 21:35 przez Kavior, łącznie zmieniany 1 raz.
kolego ,masz uszkodzoną uszczelkę pod głowicą... Kavior, ma zdecydowanie racje
najlepszy manewr w tym momencie to oddanie auta na warsztat i unikanie przegrzewania go, TDI nie lubi temperatury większej niż 90 C,unikaj przegrzania.
Zapraszam do tematu który założyłem jakiś czas temu, znajdziesz odpowiedz
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=234318
przyczyną są spaliny dostające się do układu chłodzenia, większe ciśnienie spowodowane prędkością -> większe ciśnienie w układzie chłodzenia -> wywalanie płynu przez zbiorniczek wyrównawczy -> niewydajność układu chłodzenia czego następstwem jest grzanie się silnika
sprawdż czy w korku pojawia się olej albo czara sadza, rozgrzej silnik, odkręć korek od układu chłodzenia i niech na biegu jałowym ktoś wciśnie mu do 3 tyś obrotów. jeśli w zbiorniczku zauważysz bąbelki już jesteś pewien, że to uszczelka.
pod korkiem wlewu oleju masz ,, maślaną maź,, ?
najlepszy manewr w tym momencie to oddanie auta na warsztat i unikanie przegrzewania go, TDI nie lubi temperatury większej niż 90 C,unikaj przegrzania.
Zapraszam do tematu który założyłem jakiś czas temu, znajdziesz odpowiedz
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=234318
przyczyną są spaliny dostające się do układu chłodzenia, większe ciśnienie spowodowane prędkością -> większe ciśnienie w układzie chłodzenia -> wywalanie płynu przez zbiorniczek wyrównawczy -> niewydajność układu chłodzenia czego następstwem jest grzanie się silnika
sprawdż czy w korku pojawia się olej albo czara sadza, rozgrzej silnik, odkręć korek od układu chłodzenia i niech na biegu jałowym ktoś wciśnie mu do 3 tyś obrotów. jeśli w zbiorniczku zauważysz bąbelki już jesteś pewien, że to uszczelka.
pod korkiem wlewu oleju masz ,, maślaną maź,, ?
twisteer, to, że idzie para to normalne ale czy pod korkiem oleju masz taką jasnobrązową maź? co się dzieje w środku zbiorniczka wyrównawczego? czy jest olej lub taki nalot ala sadza? czy przybyło Ci ostatnio oleju na bagnecie?
termostat.... koszt wymiany mały więc można wymienić, ja bym jeszcze od jakiegoś znajomego podmienił korek od zbiorniczka wyrównawczego, ja tak zrobiłem co dało mi gwarancję, że mój korek jest dobry tam jest duże ciśnienie i może wywala płyn przez walniętą uszczelkę pod korkiem?!?
sprawdź rzeczy proste... Czy robiłeś to co Ci napisałem odnośnie bąbelków w zbiorniczku wyrównawczym? cegłowka na gaz, 3 tyś obrotów i patrzysz co się dzieje w zbiorniczku
termostat.... koszt wymiany mały więc można wymienić, ja bym jeszcze od jakiegoś znajomego podmienił korek od zbiorniczka wyrównawczego, ja tak zrobiłem co dało mi gwarancję, że mój korek jest dobry tam jest duże ciśnienie i może wywala płyn przez walniętą uszczelkę pod korkiem?!?
sprawdź rzeczy proste... Czy robiłeś to co Ci napisałem odnośnie bąbelków w zbiorniczku wyrównawczym? cegłowka na gaz, 3 tyś obrotów i patrzysz co się dzieje w zbiorniczku
-
- LIDER
- Kontakt:
czy w momencie gaszenia auta masz wyciek płynu jeśli tak to jest czujnik temperatury w chłodnicy jeśli padła uszczelka to na zimnym będzie za tobą biał achura lub niedasz rady zcisnąć węża od płynu to jast ryzyko uszczelki jeśli to termostat to zmniejszenie prędkości nie spowotuje opadnięcia temreratury stawiam na ten czujnik
pozdro
pozdro