szarpanie przy ruszaniu jak zimny
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- marsell
- Mały gagatek
- Kontakt:
szarpanie przy ruszaniu jak zimny
Witajcie, od pewnego czasu w moim aucie występuje następujący problem, otóż gdy silnik jest zimny, po np. kilkugodzinnym postoju, przy ruszaniu z miejsca szarpie samochodem, szarpanie to jest tym silniejsze im szybciej chcę ruszyć. W miarę rozgrzewania się samochodu efekt szarpania jest coraz słabszy i tak po około 10 minutach jazdy już go nie ma i wszystko jest w porządku. Nie wiem gdzie szukać przyczyny- sprzęgło było wymienione w zeszłym roku, silnik pracuje równo i bez większych drgań nawet jak jest zimny. Kolega kupszczelisty jakiś czas temu opisywał podobny problem u siebie i doradziliście mu sprawdzenie zawieszenia silnika i tak myślę czy to nie któraś poduszka może u mnie robić ten problem ale w takim razie czemu tylko na nienagrzanym silniku? Może to jednak sprzęgło? W czasie jazdy nie ma żadnych problemów ze zmianą biegów... Co to może być??
...życie to nie bajka, nie smyra nas po jajkach...
- grandi
- Lord GTI
- Auto: Octavia
- Silnik: AQY
A świece żarowe dobrze grzeją Ci gary , bo może już padły i nie grzeją
...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
- marsell
- Mały gagatek
- Kontakt:
Dzięki za odpowiedzi, mam wrażenie, że to jednak nie silnik tu robi problem, odpala od razu i chodzi równo a to szarpanie występuje tylko w momencie łapania sprzęgła przy ruszaniu, a jak np. ruszę na wolnych obrotach i potem dodam gazu to nic nie szarpie. Tak się zastanawiam czy sprzęgło może w jakiś sposób powodować ten efekt ale chyba raczej nie, no bo co by się mogło z nim stać - po wymianie zrobione jest ze 20 tys km. Zobaczę jeszcze dzisiaj jak się mają poduszki silnika...
Właśnie sprawdziłem i - wcześnie rano jak było zimno to samochód szarpał przy ruszaniu i ustało to dopiero po około 10 minutach, teraz jest ciepło i mimo, że stał od 7 rano to nie ma żadnego szarpania nawet tuż po odpaleniu czyli to raczej nie sprzęgło. Zauważyłem natomiast, że przy ruszaniu silnik dość znacznie się podnosi na przedniej poduszce i to chyba jednak to będzie przyczyną
Właśnie sprawdziłem i - wcześnie rano jak było zimno to samochód szarpał przy ruszaniu i ustało to dopiero po około 10 minutach, teraz jest ciepło i mimo, że stał od 7 rano to nie ma żadnego szarpania nawet tuż po odpaleniu czyli to raczej nie sprzęgło. Zauważyłem natomiast, że przy ruszaniu silnik dość znacznie się podnosi na przedniej poduszce i to chyba jednak to będzie przyczyną
Ostatnio zmieniony pn kwie 21, 2008 15:24 przez marsell, łącznie zmieniany 1 raz.
...życie to nie bajka, nie smyra nas po jajkach...
- grandi
- Lord GTI
Mam to samo wymień wszystkie poduszki , ja wymieniłem 1 , po pewnym czasie reszta zaczeła się sypać
- grandi
- Lord GTI
U mnie na zimnym jak otworzę drzwi to czuje wibracje na nich i to spore i na lewarku zmiany biegów