Grzanie świec żarowych 1.9 TDI '94 90KM
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Grzanie świec żarowych 1.9 TDI '94 90KM
Witam. Szukam i szukam i znaleźć nigdzie nie mogę odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Mam problem z grzaniem świec w golfie. Objawy są następujące:
niekiedy dzieje się tak że po przekręceniu kluczyka zapala się kontrolka od świec i nie gaśnie (bardzo długo nie gaśnie a jest już ciepło) Jak walnę ręką w przekaźniki to zgaśnie. Jak cofnę kluczyk i przekręcę jeszcze raz to jest normalnie, świece grzeją ok 1s. Niekiedy pomaga dopiero po dwóch cofnięciach kluczyka. Jest też tak że jak przekręcę kluczyk i świece się normalnie podgrzeją czyli nie ma objawu opisanego powyżej to jak nie odpalę auta tylko jest na przekręconej stacyjce to kontrolka nieregularnie mruga. Nie cyklicznie tylko tak jakby coś nie łączyło. Jak np wtedy otwieram elektryczne szyby to też tak mruga. Po zapaleniu auta niekiedy raz mrugnie po jakiejś sekundzie i potem trakcie jazdy już nigdy się nie zapala. Dzieje się też tak że niekiedy (rzadko) auto po zapaleniu po paru sekundach gaśnie. Tak jakby odłączyć zapłon. Przekręcam kluczyk i bez problemu odpala i jest już wszystko ok. Dodam jeszcze że auto nie ma żadnych problemów z odpalaniem. W zimę też radziło sobie bardzo dobrze.
niekiedy dzieje się tak że po przekręceniu kluczyka zapala się kontrolka od świec i nie gaśnie (bardzo długo nie gaśnie a jest już ciepło) Jak walnę ręką w przekaźniki to zgaśnie. Jak cofnę kluczyk i przekręcę jeszcze raz to jest normalnie, świece grzeją ok 1s. Niekiedy pomaga dopiero po dwóch cofnięciach kluczyka. Jest też tak że jak przekręcę kluczyk i świece się normalnie podgrzeją czyli nie ma objawu opisanego powyżej to jak nie odpalę auta tylko jest na przekręconej stacyjce to kontrolka nieregularnie mruga. Nie cyklicznie tylko tak jakby coś nie łączyło. Jak np wtedy otwieram elektryczne szyby to też tak mruga. Po zapaleniu auta niekiedy raz mrugnie po jakiejś sekundzie i potem trakcie jazdy już nigdy się nie zapala. Dzieje się też tak że niekiedy (rzadko) auto po zapaleniu po paru sekundach gaśnie. Tak jakby odłączyć zapłon. Przekręcam kluczyk i bez problemu odpala i jest już wszystko ok. Dodam jeszcze że auto nie ma żadnych problemów z odpalaniem. W zimę też radziło sobie bardzo dobrze.
No co Pan zrobisz...
Poszukać lepiej... jak to łatwo powiedzieć... tylko że jest mnóstwo PODOBNYCH tematów ale tam dioda mruga cyklicznie, sygnalizując coś. Wiem także że dioda ta w tym modelu spełnia rolę diody CHECK ale moja dioda mruga inaczej, pisałem jak. Kolega radzi mi żebym zdjął klemy z aku i złączył je, chyba po to żeby wyzerować potencjały czyli usunąć jakieś niepożądane ładunki statyczne. Czy ktoś o takim czymś słyszał?? Jeszcze jedno: Jak działa to grzanie świec, w innych modelach był taki duży przekaźnik (np robiłem od nowa instalacje w vw lt 2.5D), który odpowiadał za grzanie świec i pompę paliwową itd. Jak jest tutaj? Jest tylko ten 103 co tylko załącza świece a steruje nim co? inny przekaźnik który w swoim obwodzie ma czujnik temperatury i inne pierdoły czy steruje nim komputer ECU??
No co Pan zrobisz...
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Moim skromnym zdaniem coś ci tam nie łączy albo masz jakieś zwarcie.
w mk3 TDi grzanie świec wygląda tak ze to ECU steruje podgrzewaniem świecami i kontrolką !! te 2 rzeczy są od siebie nie zależne bo to ECU synchronizuje gaśnięcie kontrolki z zaprzestanie grzania świec. Przekaźnik jest po toby puścić prąd na świece.
czyli przekręcasz kluczyk ECU zależnie od temp włącza przekaźnik i zaświeca lampke (gdy jest poniżej 5st a gdy więcej kontrolka tylko mrugnie świece sie nie grzeją
w mk3 TDi grzanie świec wygląda tak ze to ECU steruje podgrzewaniem świecami i kontrolką !! te 2 rzeczy są od siebie nie zależne bo to ECU synchronizuje gaśnięcie kontrolki z zaprzestanie grzania świec. Przekaźnik jest po toby puścić prąd na świece.
czyli przekręcasz kluczyk ECU zależnie od temp włącza przekaźnik i zaświeca lampke (gdy jest poniżej 5st a gdy więcej kontrolka tylko mrugnie świece sie nie grzeją

tu taka mała dygresja - w TDI ta lampka nigdy (choć by się tak mogło wydawać) nie służyła do sygnalizacji ich grzania a jednie do sygnalizacji momentu kiedy z czystym sumieniem można było uruchamiać silnik - po jej zgaszeniu. To, że świeci się przez jakiś czas ta kontrolka wcale nie sygnalizuje nam, że świece są grzane a jedynie fakt, że "tak powinno być" - zastanawiające "dla niektórych", prawda ?arturo pisze:W TDI lampka od świec żarowych nie służy tylko do sygnalizacji ich grzania.
[ Dodano: 20 Kwi 2009 04:30 ]
obecnie steruje nim ECU na podstawie sygnału z czujnika G62 a przekaźnik o którym wcześniej wspomniałeś wygląda tak :pako_pr pisze:w innych modelach był taki duży przekaźnik (np robiłem od nowa instalacje w vw lt 2.5D), który odpowiadał za grzanie świec i pompę paliwową itd. Jak jest tutaj? Jest tylko ten 103 co tylko załącza świece a steruje nim co? inny przekaźnik który w swoim obwodzie ma czujnik temperatury i inne pierdoły czy steruje nim komputer ECU??
http://209.85.135.132/translate_c?hl=pl ... oHM4AwtGow
Ciekawych rzeczy się dowiedziałem ale nie tego co zrobić żeby mi ta kontrolka nie mrugała. Wszyscy myślą że po podgrzaniu świec coś mi w nich nie łączy i mruga kontrolka jak oszalała. Jakby się spawały te świece albo coś. No więc... sam już nie wiem. A jeśli jest ciepło i nie ma przymorzków to wychodzi na to że mogę wyciągnąć 103-ke przekaźnik i zobaczyć co się będzie działo??? Bo jek jest powyżej 5 stopni C to one w ogóle nie pracują, ani chwili?? Jeszcze jedno... możliwe jest że mam w 1.9 tdi rok 94 wersja Pink Floyd immobilaizer w kluczyku?? no bo to gaśnięcie niekiedy...
I jeszcze coś...może ma ktoś schemat instalacji tdi-ka albo chociaż tablicy przekaźników.
I jeszcze coś...może ma ktoś schemat instalacji tdi-ka albo chociaż tablicy przekaźników.
Ostatnio zmieniony pn kwie 20, 2009 17:09 przez pako_pr, łącznie zmieniany 1 raz.
No co Pan zrobisz...