Skrzynia MK3 TD do MK3 TDI... jakie plusy i minusy..??
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Skrzynia MK3 TD do MK3 TDI... jakie plusy i minusy..??
Witam.
Panowie kto mi może powiedzieć czy skrzynia od 1.9td może zastapic mi skrzynie w 1.9tdi bez większych komplikacji?
Mam MK3 wlasnie tdi i posypała mi sie skrzynia. Załatwiłem sobie nową ale koleś mnie zbajerował i dał mi od 1.9 TD . Co teraz? Włożyłem ją (wszystko pasowało, uchwyty od cięgieł i cała reszta weszła bez większych problemów).
Pierwszą różnice jaką zauważyłem to to ze jadąc na V-biegu przy 2000 obrotów miałem wcześniej ok.96km/h a teraz zeby miec taką prędkość mam ok. 2600 obrotów.
Nastepne to to że skrzynia jest jakby 'tempa' - biegi nie wchodzą tak luźno jak w starej, jest jakby lekki opór przy wrzucaniu biegów, tzn. nie blokuje mi drążka tylko ogólnie chodzi ciężej.
Moge miec przez nią jakies wieksze problemy? Jak bedzie z dynamiką auta no i ze spalaniem?
Wszystko wyjdzie mi na minus?
Panowie kto mi może powiedzieć czy skrzynia od 1.9td może zastapic mi skrzynie w 1.9tdi bez większych komplikacji?
Mam MK3 wlasnie tdi i posypała mi sie skrzynia. Załatwiłem sobie nową ale koleś mnie zbajerował i dał mi od 1.9 TD . Co teraz? Włożyłem ją (wszystko pasowało, uchwyty od cięgieł i cała reszta weszła bez większych problemów).
Pierwszą różnice jaką zauważyłem to to ze jadąc na V-biegu przy 2000 obrotów miałem wcześniej ok.96km/h a teraz zeby miec taką prędkość mam ok. 2600 obrotów.
Nastepne to to że skrzynia jest jakby 'tempa' - biegi nie wchodzą tak luźno jak w starej, jest jakby lekki opór przy wrzucaniu biegów, tzn. nie blokuje mi drążka tylko ogólnie chodzi ciężej.
Moge miec przez nią jakies wieksze problemy? Jak bedzie z dynamiką auta no i ze spalaniem?
Wszystko wyjdzie mi na minus?
yankeesko - pozdro for all
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
yankeesko, weź to wymień na skrzynie od TDI !!
skrzynia od TD jest krótsza i tak jak sam zauważyłeś Vmax Ci sie zmiejszy (mozesz pomażyć zeby jechać 180) dodatkowo auto będzie sie szybciej zbierać i wg mnie spalanie ciut wzrośnie go zeby jechać z taką samą prędkością jak wcześniej będą większe obroty.
A powiedz mi jak Ty ześ to tam zamontował ?? czy TDI nie ma wybierania na linki ?? (TD tez ? ) czy TD nie ma przegubów wewn 90mm ? no i ostatnia prawa sprzęgło masz hydrauliczne ?
[ Dodano: Pią Mar 27, 2009 16:53 ]
[ Dodano: Pią Mar 27, 2009 16:54 ]
yankeesko, odczytaj oznaczenie tej skrzyni twojej jak mzesz i daj foto z góry
skrzynia od TD jest krótsza i tak jak sam zauważyłeś Vmax Ci sie zmiejszy (mozesz pomażyć zeby jechać 180) dodatkowo auto będzie sie szybciej zbierać i wg mnie spalanie ciut wzrośnie go zeby jechać z taką samą prędkością jak wcześniej będą większe obroty.
A powiedz mi jak Ty ześ to tam zamontował ?? czy TDI nie ma wybierania na linki ?? (TD tez ? ) czy TD nie ma przegubów wewn 90mm ? no i ostatnia prawa sprzęgło masz hydrauliczne ?
[ Dodano: Pią Mar 27, 2009 16:53 ]
ja tu widze same minusyyankeesko pisze:Wszystko wyjdzie mi na minus?
[ Dodano: Pią Mar 27, 2009 16:54 ]
yankeesko, odczytaj oznaczenie tej skrzyni twojej jak mzesz i daj foto z góry

Przeguby i linki pasowały bez problemów. Sprzegło mam hydrauliczne (musiałem wymienic przewód od wysprzeglika bo okazało sie że był przetarty i juz 'rzygał' płynem).
Faktycznie jest tak jak piszesz, zbiera sie dość żwawo, lepiej niz wczesniej ale na Vmax jest słabszy. W sumie na nasze drogi nie musze latac po 200km/h a do wyprzedzania jest teraz sporo lepszy...
Ale czy nie bede mial zadnych komplikacji jesli zostawie tą skrzynie?
Faktycznie jest tak jak piszesz, zbiera sie dość żwawo, lepiej niz wczesniej ale na Vmax jest słabszy. W sumie na nasze drogi nie musze latac po 200km/h a do wyprzedzania jest teraz sporo lepszy...
Ale czy nie bede mial zadnych komplikacji jesli zostawie tą skrzynie?
yankeesko - pozdro for all
- Adamm
- V.I.P.
- Auto: Octavia II BLS++ / Passat B4 1Z+
- Kontakt:
a skrzynia w TD nie jest czasem na linke?
ostatnio mialem TD i tam byla skrzynia ze sprzeglem na linke - a w TDI jest hydrauliczne wiec jak Ty to zmontowales?
ostatnio mialem TD i tam byla skrzynia ze sprzeglem na linke - a w TDI jest hydrauliczne wiec jak Ty to zmontowales?
Moje auto w budowie --> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=245535
MASZ PROBLEM Z NASTAWNIKIEM?? --> napisz do mnie
mechanika pojazdowa aut grupy VAG
MASZ PROBLEM Z NASTAWNIKIEM?? --> napisz do mnie
mechanika pojazdowa aut grupy VAG
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
nie ale nie polecam CIyankeesko pisze:Ale czy nie bede mial zadnych komplikacji jesli zostawie tą skrzynie?
minusy takiej skrzyni szczególnie pojawią sie w trasie.... będziesz musiał jechać na wyższych obrotach auto będzie głośniej szło co troche przeszkadza.
podaj oznaczenie tej skrzyni (bo obstawiam ze jest to AYP - on jest do TD z hydraulicznym wysprzęglikiem właśnie)
Ostatnio zmieniony pt mar 27, 2009 18:19 przez To_mas, łącznie zmieniany 1 raz.
- Dj Darecki
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Oj tam , ja swoim AAZ leciałem 180 heheTo_mas pisze:skrzynia od TD jest krótsza i tak jak sam zauważyłeś Vmax Ci sie zmiejszy (mozesz pomażyć zeby jechać 180)
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=252216][size=142][b][u]>>>VR6 US Mexicanos<<<[/size][/b][/u][/url]
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=122620][size=142][b][u]>>>Black 1.9TD<<<[/size][/b][/u][/url]
[img]http://img4.imageshack.us/img4/148/podpis1.jpg[/img]
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=122620][size=142][b][u]>>>Black 1.9TD<<<[/size][/b][/u][/url]
[img]http://img4.imageshack.us/img4/148/podpis1.jpg[/img]