długo odpalał po wymianie filtru paliwa
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- bartos 2008
- Mały gagatek
długo odpalał po wymianie filtru paliwa
jak w temacie: po wymianie oleju, filtra oleju i paliwa golfik długo odpalał ponieważ mechanik nie zalał filtra paliwa ropą i trochę to potrwało zanim zaskoczył. obroty silnika podczas odpalania były na poziomie 250-300obr/min? kręciłem tak około 4 minut z przerwami kręciłem po ok 30sekund.
i tu mam pytanie czy takie kręcenie mogło negatywnie wpłynąć na silnik? jeśli tak to na jakie części?
dodam że po odpaleniu golfik chodził równo i tak jak wcześniej nic się nie zmieniło.
domyślam się że na pewno dostał trochę akumulator, oraz kable które trochę się kopciły od tego napięcia.
i tu mam pytanie czy takie kręcenie mogło negatywnie wpłynąć na silnik? jeśli tak to na jakie części?
dodam że po odpaleniu golfik chodził równo i tak jak wcześniej nic się nie zmieniło.
domyślam się że na pewno dostał trochę akumulator, oraz kable które trochę się kopciły od tego napięcia.
[img]http://images48.fotosik.pl/34/7a8361a264f9111a.jpg[/img]
pozdrowionka
pozdrowionka
- bartos 2008
- Mały gagatek
no jestem tego samego zdania co wszyscy. mechanik po prostu do bani nie polecam go, jak by co to jest z wioski obok mojej miejscowości.
najbardziej bałem się tego, że takie kręcenie może wpłynąć szkodliwie na np. pompę lub turbinę?
mechanik do bani
najbardziej bałem się tego, że takie kręcenie może wpłynąć szkodliwie na np. pompę lub turbinę?
mechanik do bani
pozdrowionka
pozdrowionka
Nie rozumiem, dlaczego nie można wymienić filtra oleju oraz paliwa razem?? Ja zawsze wymieniam olej oraz wszystkie filtry jednocześnie i nie mam żadnych problemów. Pozdrawiam.Luki987 pisze:Stary to mechanik fachowiec jak patrzeć Jaki geniusz naraz w dislu wymienia filtr paliwa i oleju do tego jeszcze go nie zalewająć??? Wystarczyło najpierw wymienić filt oleju odpalić a później paliwa i zalać podstawa... Gratulacje dla pana mechanika.
Kolego nikt Ci nie broni wymieniać jednego i drugiego od razu i nikt nie powiedział że nie można, najważniejsze żeby przynajmniej go zalać, po drugie najlepiej dla silnika jak jest jakieś smarowanie gdyż filtr oleju też musi się napełnić więc kilka sekund niema smarowania , to fakt że silnik od razu od tego nie siądzie.
- bartos 2008
- Mały gagatek
- bradley
- Forum Master
Zeby nie byc goloslownym. Dzis wymienialem w Ventylu filtr paliwa. Samochod stal caly dzien, nie byl odpalany, silnik absolutnie zimny Zdjalem wszystkie wezyki (nie uzywalem zaciskow). Zalalem olejem napedowym polowe nowego filtra poniewaz nie mialem wiekszej ilosci paliwa. Zalozylem wezyki, dokrecilem opaski, przekrecilem kluczyk, poczekalem 10sekund, cyk i zapalil. Pochodzil i po ok. 10 sekundach obroty spadly i zdechl. Jeszcze raz przekrecilem kluczyk (krecilem moze 2sekundy), odpalil i chodzil. Bezstresowa wymiana filtra
VW Vento 1.9TDI 1Z++ :)
[i]Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0[/i]
[i]Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0[/i]
- bartos 2008
- Mały gagatek
dopiszę do tematu
po wymianie tych płynów i zmęczeniu silnika jak wcześniej opisałem teraz zauważyłem, że silnik a może coś innego powoduje ten objaw ale po przekręceniu kluczyka silnik żwawo nie kręci tak jak by aku było słabe albo no nie wiem. dodam, ze nieraz pojawia się po zgaśnięciu wszystkich prócz akumulatora kontrolka w kółeczku i trójkącie wykrzyknik!!
bardzo mnie martwi taki stan rzeczy co to może być?
dodam że aku naładowane, odpala tak z delikatnym problemem jak jest zimny!! pierwszy rozruch po nocy jak już pierwszy raz odpali to nia ma takiego problemu.
proszę o radę... wielkie dzięki
po wymianie tych płynów i zmęczeniu silnika jak wcześniej opisałem teraz zauważyłem, że silnik a może coś innego powoduje ten objaw ale po przekręceniu kluczyka silnik żwawo nie kręci tak jak by aku było słabe albo no nie wiem. dodam, ze nieraz pojawia się po zgaśnięciu wszystkich prócz akumulatora kontrolka w kółeczku i trójkącie wykrzyknik!!
bardzo mnie martwi taki stan rzeczy co to może być?
dodam że aku naładowane, odpala tak z delikatnym problemem jak jest zimny!! pierwszy rozruch po nocy jak już pierwszy raz odpali to nia ma takiego problemu.
proszę o radę... wielkie dzięki
pozdrowionka
pozdrowionka