Co to jest za przełącznik??
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Co to jest za przełącznik??
Witam wszystkich. Panowie jestem od kilku dni posiadaczem Golfika 3 1.9 TD i nie moge dojść do czego służy jeden przełącznik- zaznaczony na zdjęciu!!
Autko kupiłem od znajomego który w zeszłym roku sprowadził go z Niemiec i mówi że też nie wie do czego ten przełącznik. Był założony w Niemczech.
Jest to przełącznik "jednogiegowy"-tylko w prawo lub w lewo, i niby nic sie nie dzieje jak go przełączam na zapalonym silniku, ale jak jest kluczyk cofnięty i ustawię go po środku (ani w prawo ani w lewo) to zapalają mi się kontrolki na zegarze tak jakbym przekręcił kluczykiem????
Dodam że pytałem już innego znajomego który też ma Golf 3 w dieslu i u niego nie ma tego przełącznika wogóle.
Jakby ktoś miał jakis pomysł po kiego niemcy go założyli w moim Golfiku to bede wdzięczny.
Autko kupiłem od znajomego który w zeszłym roku sprowadził go z Niemiec i mówi że też nie wie do czego ten przełącznik. Był założony w Niemczech.
Jest to przełącznik "jednogiegowy"-tylko w prawo lub w lewo, i niby nic sie nie dzieje jak go przełączam na zapalonym silniku, ale jak jest kluczyk cofnięty i ustawię go po środku (ani w prawo ani w lewo) to zapalają mi się kontrolki na zegarze tak jakbym przekręcił kluczykiem????
Dodam że pytałem już innego znajomego który też ma Golf 3 w dieslu i u niego nie ma tego przełącznika wogóle.
Jakby ktoś miał jakis pomysł po kiego niemcy go założyli w moim Golfiku to bede wdzięczny.
Ostatnio zmieniony ndz mar 22, 2009 16:30 przez Łobuz24, łącznie zmieniany 1 raz.
nie jest to orginalny przelacznik i raczej nikt na forum nie da Ci satysfakcjonujacej odpowiedz bo przeciez nikt nie jest jasnowidzem, najlatwiej bedzie wymontowac i zobaczyc gdzie kabelki ida
-moze to byc jesli to diesel, reczne podgrzewanie swiec
-moze reczne uruchamienie wentylatorow (kumpel mial tak u siebie)
-moze jakies dziwne neony zamontowane
jest duzo tego moze dlatego zrob tak jak napisalem wyzej
Pozdrawiam i powodzenia w poszukiwaniach
-moze to byc jesli to diesel, reczne podgrzewanie swiec
-moze reczne uruchamienie wentylatorow (kumpel mial tak u siebie)
-moze jakies dziwne neony zamontowane
jest duzo tego moze dlatego zrob tak jak napisalem wyzej
Pozdrawiam i powodzenia w poszukiwaniach
Vr6 24v http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=328873
jasne że nikt nie jest jasnowidzem, ale miałem nadzieje że może jednak w jakiejś wersji ktoś ma podobny przełącznik
dziś właśnie go wymontowałem żeby zobaczyć jakie przewody do niego idą i tak: są podłączone 3 przewody i wszystkie 3 idą w stronę stacyjki-liczników
- myśle tak teraz o tych świecach co napisałeś, bo to że załącza mi kontrolki na liczniku no właśnie i kontrolkę od podgrzewania świec, która tak samo jak po przekręceniu kluczykiem po paru sekundach gaśnie, tylko po co komuś byłoby takie ręczne podgrzewanie świec bez wkładania kluczyka do stacyjki??
dziś właśnie go wymontowałem żeby zobaczyć jakie przewody do niego idą i tak: są podłączone 3 przewody i wszystkie 3 idą w stronę stacyjki-liczników
- myśle tak teraz o tych świecach co napisałeś, bo to że załącza mi kontrolki na liczniku no właśnie i kontrolkę od podgrzewania świec, która tak samo jak po przekręceniu kluczykiem po paru sekundach gaśnie, tylko po co komuś byłoby takie ręczne podgrzewanie świec bez wkładania kluczyka do stacyjki??
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
dO WŁANCZANIA MOŻE NIE ALE DO WYLANCZANIA TAK mam podobny włacznik i jest on wylącznikiem grzania świecżarowych.Niewidzisz tego ale instalacja elektryczna jest tak ułozonza gdy zamkniesz drzwi od strony kierowcy 2 razy lub naciśniesz włącznik świateł wdrzwiach zalanczają się swiece podgrzewające chyba że masz temp na silniku wyższą jak 35oC.Zobaczysz to dopiero jak zalozysz kontrolę grzania świec czyli kiedy świece są pod prądem.Grzeją przez około40sek i autuomatycznie się wyłanczają,nawet jak nie uiruchomisz silnika.Podłącz żarówkę bezpośrednio do świec może to być neonówka .Tym włacznikiem blokuje się przekażnik grzania .Jak będziesz ciekaw to pytaj co nie zrozumiałe.Powodzenia.
[ Dodano: 22 Mar 2009 22:29 ]
Wiąże się to z aku jak masz trochę słabszy przy zimnym silniku nie wiedząc otym rozwalisz aku i potem wielkie zdziwienie byl dobry a go niema rozładowł się.a A przecież świece biorą około 50A .
[ Dodano: 22 Mar 2009 22:29 ]
Wiąże się to z aku jak masz trochę słabszy przy zimnym silniku nie wiedząc otym rozwalisz aku i potem wielkie zdziwienie byl dobry a go niema rozładowł się.a A przecież świece biorą około 50A .
nie bardzo rozumiem, czy jak się naciśnie dwa razy włącznik światła ten przy drzwiach, to zaczną grzać świece żarowe?ranczer56 pisze:Niewidzisz tego ale instalacja elektryczna jest tak ułozonza gdy zamkniesz drzwi od strony kierowcy 2 razy lub naciśniesz włącznik świateł wdrzwiach zalanczają się swiece podgrzewające chyba że masz temp na silniku wyższą jak 35oC
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
dobrze zrozumiałeś anajlepiej sprawdz.Jak podałem weż miernik isprawdz bezpośrednio na listwie świec.lub na bezpieczniku 50A.Możesz zamknąc i otworzyć czyli symukując zamykanie i otwieranie drzwi i się zdziwisz ale tak jest bynajmniej umnie w gofinie3 z 93 z silnikiemAAZ .Miłej lektury.Tylko silnik musi by ć zimny lub do 35oC.Taki wyłącznik grzania świec jest wynalazkiem niestandartowym .Kwestia schematu połączeń nie istnieje i jest indywidualna dla smochodu.
sprawdzę jutro rano przed pracą, czy jest u mnie takie coś i napiszę, jak wrócę z pracy.ranczer56 pisze:dobrze zrozumiałeś anajlepiej sprawdz.Jak podałem weż miernik isprawdz bezpośrednio na listwie świec.lub na bezpieczniku 50A.Możesz zamknąc i otworzyć czyli symukując zamykanie i otwieranie drzwi i się zdziwisz ale tak jest bynajmniej umnie w gofinie3 z 93 z silnikiemAAZ .Miłej lektury.Tylko silnik musi by ć zimny lub do 35oC.Taki wyłącznik grzania świec jest wynalazkiem niestandartowym .Kwestia schematu połączeń nie istnieje i jest indywidualna dla smochodu.
kontrolki się zaświecą, czy nie? bo ja mam ukryty wyłącznik odcięcia zapłonu i może to nie zadziałać, jeśli w ogóle jest tam takie coś.
Ostatnio zmieniony pn mar 23, 2009 21:03 przez ector, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Być może do zabezpieczenia samochodu w celu oszcędnościowym akumulatora.Trudno jest gdybać ja zamontowałem najpierw diodę by mieć kontrolę grzania świec bo przecież swiecąca kontrolka wcale nie sygnalizuje że świece grzeją tylko że zadziałał przekażnik.Następnie zamontowałem taki przełącznik bo jak zobaczyłem że świece grzeją po otwarciu izamknięciu drzwi a skasować można tylko przez załaczenie stacyjki lub samoczynnie po upływie czasu ,szkoda aku.grzejących nie potrzebnie świec,a nie zawsze było uruchamiane auto.