ATD na zimnym hałas z okolicy napinacza paska

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

indyczes
Użytkownik
Użytkownik

ATD na zimnym hałas z okolicy napinacza paska

Post autor: indyczes » wt mar 17, 2009 11:31

Jak w temacie.
Jak uruchomię autko z rana to słyszę taki jakby metaliczny hałas z okolicy napinacza paska wielorowkowego. Rolka w napinaczu lekko podskakuje i obserwując po jakimś czasie uspokaja się i jest cisza,wówczas rolka nie podskakuje. Objaw ten dodatkowo się wzmaga jak uruchomię klimę. I tutaj pytanie co jest przyczyną? Jeden z mechaników powiedział, że do wymiany sprzęgiełko na alternatorze i rolka napinająca. Inny zaś, że to rolka. Nie chcę wydawać kasy w ciemno, jak można to sprawdzić organoleptycznie :grin: :grin: A może to sprzęgiełko kompresora klimy zaczyna mówić papa........
Pozdr.
Ostatnio zmieniony wt mar 17, 2009 19:06 przez indyczes, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
tomekzabrze
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tomekzabrze » wt mar 17, 2009 18:39

na 95% sprzegielko alternatora jak wlaczysz jakiekolwiek obciazenie elktryczne , wtedy zaczyna ci przez na napinacz skakac......

indyczes
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: indyczes » wt mar 17, 2009 19:43

Da sie to jakoś ustalić, czy tylko wymiana i dopiero wtedy będzie wiadomo, czy pomogło.

Awatar użytkownika
lupo4801
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: lupo4801 » wt mar 17, 2009 21:45

W ALH mam napinacz z anortyzatorkiem i przy walniętym sprzęgiełku altka, amortyzator robił sie gorący z tego drgania. w póżniejszym czasie stuki jak u ciebie, wymieniłem cały napinacz 220 zł. około, oryginał. Cisza.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”