nie wyłacza się wentylator gdy zgasze śilnik
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
nie wyłacza się wentylator gdy zgasze śilnik
Witam
Mój problem polega na tym że często nie wyłącza mi się wentylator gdy zgaszę silnik, muszę wtedy wyjmować znajdującą sie przy nim wtyczkę zeby przestał chodzić. Wymieniałem ostatnio termostat (wahler) i czujnik temperatury ten z zieloną opaską. Przed wymianą termostatu zdarzyło mi sie raz cos takiewgo, ale stary był walniety i ciągle lezała mi wskazówka, jak ostatnio wsadziłem dobry termostat to zaczęło sie to dziać. temperatura teraz normalnie dochodzi do 90 stopni. Nie mam pojęcia co może być tego przyczyną. Może tak musi być, ze przez jakis czas chodzi jak jest mocno nagrzany. Mam silnik 1,9td
Proszę o pomoc.
Mój problem polega na tym że często nie wyłącza mi się wentylator gdy zgaszę silnik, muszę wtedy wyjmować znajdującą sie przy nim wtyczkę zeby przestał chodzić. Wymieniałem ostatnio termostat (wahler) i czujnik temperatury ten z zieloną opaską. Przed wymianą termostatu zdarzyło mi sie raz cos takiewgo, ale stary był walniety i ciągle lezała mi wskazówka, jak ostatnio wsadziłem dobry termostat to zaczęło sie to dziać. temperatura teraz normalnie dochodzi do 90 stopni. Nie mam pojęcia co może być tego przyczyną. Może tak musi być, ze przez jakis czas chodzi jak jest mocno nagrzany. Mam silnik 1,9td
Proszę o pomoc.
jak sie dobrze nagrzeje to ma schłodzić chłodnice nawet po zgaszeniu silnika, chyba ze aż tak długo to czujnik w chłodnicy do wymiany, ale to by musiał chodzić dosć długo, przeważnie chodzi ok 1min zależy jaka temp była przed zgaszeniem silnika.
Ostatnio zmieniony ndz mar 15, 2009 10:52 przez piter_s, łącznie zmieniany 1 raz.
Wydaję mi się kolego, że to jest normalne, że wentylator chodzi jakiś czas, po tym jak wyłączysz motor. To jest tak skonstruowane, żeby wystudzić chłodnice i resztę, która tego potrzebuje, więc nie ma czym się martwić.
[img]http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF[/img] [url=http://tnij.org/pisownia_pcf][color=red]Piszę poprawnie po polsku[/url][/color].
-
- Nowicjusz
to sie zdarza nawet jak przejade tak z 20km i chodzi o wiele dłużej niż minute.Ostatnio stałem dosyć długo i czekałem żeby sie wyłączyl i bez skutku, znowu wtyczke musiałem wyjmowac. Jeżeli to jest czujnik w chłodnicy to jak go sprawdzić? Wolę sie upewnić, nie chciałbym zeby awaria jakaś kiedys w trasie mnie dopadła
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Skoro nie chodzi na zimnym silniku to przestanie jak się schłodzi , czujnik przkażnika termostatu działa dobrze a top jak długo działa zależy od temperatury płynu. a na marginesie skoro teraz masz taką temperayrę to pamiętaj że turbo winno być schłodzone.chyba to robisz,co?.
[ Dodano: 15 Mar 2009 19:59 ]
Wentylator pracuje w dwóch zakresach temperatur orginalny 1-zakres prędkości 92-97oC 2-zakres predkości 99-105oC Temp.wyłoczenia 1 84-91oC 2 zakres 91- 98oC tak że są to znaczne temperatur. Są towłaczniki Bosch.
[ Dodano: 15 Mar 2009 19:59 ]
Wentylator pracuje w dwóch zakresach temperatur orginalny 1-zakres prędkości 92-97oC 2-zakres predkości 99-105oC Temp.wyłoczenia 1 84-91oC 2 zakres 91- 98oC tak że są to znaczne temperatur. Są towłaczniki Bosch.
-
- Nowicjusz
-
- Nowicjusz