dioda od aku
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
dioda od aku
witam czy mozna jakos wymienic diode od akumulatora a nie jestem dobry w te klocki elektryka jest magiczna dla mnie bo mi sie spalila
Gregano, o jaką diodę Ci chodzi, a tą sygnalizującą brak ładowania? Przestała się świecić sama z siebie, czy po jakiejś wymianie, np. regulatora? Skąd wiesz że się spaliła? To bardzo mało prawdopodobne. Jeśli nie świeci się po przekręceniu kluczyka w stacyjce, to mógł Ci się odłączyć (przerwać) przewód wzbudzenia alternatora lub nie ma kontaktu pomiędzy regulatorem napięcia a blaszką znajdującą się pod nim.
No to raczej coś jest nie tak i to chyba nie wina tej diody. Spróbuj wyjąć regulator i przetrzeć drobnym papierkiem ściernym blaszkę pod nim oraz styk na regulatorze, który się z nią zwiera. Zakładałem niedawno altek z VW do ciągnika i też kontrolka nie świeciła, no i właśnie to było przyczyną.
[ Dodano: Pią Mar 06, 2009 10:24 am ]
No i przejrzyj cały kabel od wzbudzenia, cienki czerwony. Przechodzi on przez wtyczkę koło akumulatora, mogła ta wtyczka tam zaśniedzieć.
[ Dodano: Pią Mar 06, 2009 10:24 am ]
No i przejrzyj cały kabel od wzbudzenia, cienki czerwony. Przechodzi on przez wtyczkę koło akumulatora, mogła ta wtyczka tam zaśniedzieć.