Turbo ze zmienną geometrią (VNT) - inside...
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
przecież to nic trudnego , każdy kto nie ma "lewych" rąk i ma podstawowy zestaw kluczy zrobi to sam!! po co przepłacać....ja jeśli nawet robiłbym to znajomemu to krępowałbym się wziąść za to więcej jak 300zł....
Ostatnio zmieniony wt lut 23, 2010 23:45 przez MZiobro, łącznie zmieniany 2 razy.
Dokladnie kolego,to nie takie trudne.Wyczyscilem taka bez zadnego problemu nie korzystajac z zadnych zrodel pomocy.
Wyjmujesz turbinke odkrecasz piec srubek na goracej muszli,zdejmujesz gruszke
kladziesz turbinke goraca czescia na stole,chwytasz za aluminiowa muszle podnosisz
do gory i geometrie masz przed oczami.Reszte masz w tym temacie na pierwszych stronach.
Powodzenia.
Wyjmujesz turbinke odkrecasz piec srubek na goracej muszli,zdejmujesz gruszke
kladziesz turbinke goraca czescia na stole,chwytasz za aluminiowa muszle podnosisz
do gory i geometrie masz przed oczami.Reszte masz w tym temacie na pierwszych stronach.
Powodzenia.
AFN 165,5@380,8
Najgorzej jezeli przewod olejowy zacznie sie krecic razem z redukcja.Mielismy tak w pasku brata.Za pierwszym razem przy czyszczeniu kierownicy jakos poszlo,ale za drugim przy zmianie turbinki juz nie dalo rady i kupil nowy.120 zeta w aso.
Co do srub to jedyne takowe mocuja kolektor ssacy.Ale te idzie odkrecic bez problemu.
Krotki klucz imbusowy i plaska 10-tka oczkowa i ida wszystkie.
Turbina u ciebie jest chyba zespolona na stale z kolektorem wydechowym,wiec wystarczy odkrecic osiem nakretek na klucz 12-tke i jest Twoja.
Przewod odprowadzajacy olej odkrec przy bloku.Tak jest mniej zabawy.
Co do srub to jedyne takowe mocuja kolektor ssacy.Ale te idzie odkrecic bez problemu.
Krotki klucz imbusowy i plaska 10-tka oczkowa i ida wszystkie.
Turbina u ciebie jest chyba zespolona na stale z kolektorem wydechowym,wiec wystarczy odkrecic osiem nakretek na klucz 12-tke i jest Twoja.
Przewod odprowadzajacy olej odkrec przy bloku.Tak jest mniej zabawy.
AFN 165,5@380,8
Witam wszystkich.
Mam takie ciekawe zagadnienie odnosnie turbo ze zmienną geometrią. Mam Golfa 4 1.9 Tdi 100KM, przy wyższych obrotach komputer ją odcina i byłem na kompie z nim u mechesa i wystepuje bład CHARGE PRESSURE CONTROL czyli za duże ciśnienie i stwierdził że kierownice zapieczone i tak też było. Zrobił mi czyszczenie i wszystko było ok tylko do około 2 tyś km potem znowu to samo, I TAK JUŻ TRZECI RAZ ROBIĘ
Wszystkie zaworki sprawdzone są ok, ustawione wtryski, paliwo shell i już nie wiem co robic?????????????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Pomoże ktoś..
Mam takie ciekawe zagadnienie odnosnie turbo ze zmienną geometrią. Mam Golfa 4 1.9 Tdi 100KM, przy wyższych obrotach komputer ją odcina i byłem na kompie z nim u mechesa i wystepuje bład CHARGE PRESSURE CONTROL czyli za duże ciśnienie i stwierdził że kierownice zapieczone i tak też było. Zrobił mi czyszczenie i wszystko było ok tylko do około 2 tyś km potem znowu to samo, I TAK JUŻ TRZECI RAZ ROBIĘ
Wszystkie zaworki sprawdzone są ok, ustawione wtryski, paliwo shell i już nie wiem co robic?????????????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Pomoże ktoś..
Trzeba na prawde dobrze wyczyscic i w trasie utrzymywac predkosc obrotowa ponad 3 tys aby przedmuchac turbinke i wyciąć kata i to pomaga.adum13 pisze:Witam wszystkich.
Pomoże ktoś..
Zmień paliwo bo ja z paliwami Shell mam tylko złe doświadczeniaadum13 pisze:Witam wszystkich.
Pomoże ktoś..
Auto dymi a nie jedzie i więcej pali
Wyciąć katalizator to znaczy i w jego miejsce rurke wspawać albo środek wywalićadum13 pisze:Co znaczy wyciąc kata??????
A jeśli chodzi o paliwo to co proponujesz, poza tym to i tak nie wiadomo co się leje???
A jeśli chodi o styl jazdy to go już zmieniłem po pierwszym czyszczeniu i myślę że jak się go ciągnie do około 3.5tyś obrot. to nie jest chyba przymulanie??????????
A jak ci czyścili?Wyjmowali na stół,rozbierali i czyscili? czy jakimś swoim sposobem bez wyjmowania??
Katalizator a szczególnie juz przechodzony w dieslu jest lekko przypchany powoduje ze sadza szybciej sie osadza na turbince i stad moga byc tez problemy, jak wywalisza katalizator to bedzie swobodny przepływ spalin i turbinka odżyje- potwierdzone u mnieadum13 pisze:Co znaczy wyciąc kata??????
A jeśli chodzi o paliwo to co proponujesz, poza tym to i tak nie wiadomo co się leje???
A jeśli chodi o styl jazdy to go już zmieniłem po pierwszym czyszczeniu i myślę że jak się go ciągnie do około 3.5tyś obrot. to nie jest chyba przymulanie??????????