katalizator w tdi jazda z nim czy bez niego
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
katalizator w tdi jazda z nim czy bez niego
Witam podejrzewam że moderatorzy mogą sie przyczepić ze był ten temat już poruszany ale nić konkretnego nie znalazłem i jestem tu nowy to może troche wyrozumiałości mianowicie chodzi mi o katalizator w mk3 tdi afn czym skutkuje jego usunięcie co do osiągów silnika i głośności klekocika i wogóle czy wycięcie kata to dobre rozwiązanie czy nie jeżeli znajdzie sie jakiś forumowicz z konkretną wiedza to prosze o odpowiedż daieki i pozdrawiam to zacne grono miłośników wszystkiego co napedza ON
- Marioprestiz
- Mały gagatek
U mnie (silnik 1Z)katalizator był tak zawalony, ze pewnego razu samochód nie miał mocy aż silnik w końcu zgasł. Przy ponownym odpaleniu i przegazowaniu wyleciało z 0,5 kg sadzy i wielka czarna chmura. Od tamtego czasu postanowiłem wywalić katalizator. Teraz chodzi jak szwajcarski zegarek. Głośniejszy?? Bzdura, nie diesel. Wywalaj smiało.
Wywaliłem całkiem katalizator, wspawana została rurka. Po tym zabiegu przy pierwszym butowaniu czarna chmura za mną. Głośniej nie jest, zbiera się tak jakby lepiej z dołu, poza tym większych różnic nie zaobserwowałem. Może też trochę bardziej słychać turbo. Z przeglądem zobaczymy jak będzie w maju
Pozdro
Pozdro
-
- Użytkownik
- Kontakt:
Najlepiej to w pusta puszkę (przelotowo) wstawić rurkę i ładnie obspawać. Będzie wyglądało jak oryginał i nie będzie problemu z przeglądem.maćkowiak pisze:A to nie ma różnicy w głośności samochodu czy jest wspawana rurka czy tylko wydłubana zawartość puszki i pusta pucha
Sadzę, ze jeśli zostawi się samą pustą puszkę to będzie głośniej.
Ostatnio zmieniony śr gru 10, 2008 18:38 przez tomch, łącznie zmieniany 1 raz.
Zmień mechanika jest tak samo cicho jak wcześniej ( ja wstawiłem rurkę ), w TDI turbina wycisza spaliny poza tym z tyłu jest duży tłumik- wg mnie nie ma żadnje róznicy co do głośnosci. Wywal katalizator i daj mi, dam ci za niego 150zł ja swój na allegro cały sprzedałem za 280zł- ponoć w oryginalnym od diesla jest duzo platynki i wiele osób biło się o kata Facet co ode mnie kupił sam na allegro skupuje same katalizatory, za pół tony wkładu w Niemczech płaca 380 tys zł stąd takie zainteresowanie, ale skupuja tylko oryginały, bo one maja platynę i jako nowe kosztuja ok 2-3 tyś zł. Od przebiegu 150 tys km katalizator to atrapa, poza tym on nie redukuje tyle związków co w benzynie ( tylko 20% czastków sadzy ) dlatego wprowadzono do dielsa katalizatory FAB. U nas na przegladzie sprawdza się zadymienie na jałowym i każdy TDI nawet na wolnym wydechu to przejdzie- ja tak miałem. Widziałeś TDI co kopci na jałowym na czarno to chyba szrot- ostatnio widziałem taki przypadek w 30 letnim Ikarusie. Dlatego przejdziemy zadymienie bez kata w swoim TDI.Marioprestiz pisze:mi mechanik mowil ze bedzie duzo glosniej chodzil i jak bede chcial sprzedawac to nikt ode mnie go nie kupi ; P
Ostatnio zmieniony śr gru 10, 2008 19:52 przez PinkFloyd, łącznie zmieniany 2 razy.
- bradley
- Forum Master
U mnie jest rurka (poprzedni wlasciciel usunal katalizator) i uwierz mi, bardziej slysze to co jest w przedniej czesci samochodu (silnik) niz to co jest za mna (tlumik). A powyzej 150km/h to slysze swist wokol szyberdachu
VW Vento 1.9TDI 1Z++ :)
[i]Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0[/i]
[i]Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0[/i]
to gdzie Ty robisz przeglad ze to sprawdzaja??u mnie tylko swiatla zawieszenie i hamulce i nic wiecej nie sprawdzal...pewnie nawet nie ma tego od czystosci spalin urzadzonka,a chetnie bym sprawdzil czy jest ok wszystko...piter_s pisze:zostaw puszke bo na przegladzie sie przyczepia ze jest wyciety.
a co do tematu to po usunieciu kata i wstawieniu rurki(brak puszki) stal sie duzo zwawszy i moc mu sie podniosla odczuwalnie, a co za tym idzie przyspieszenie.Pozdrawiam.
P.S. ja swojego kata sprzedalem za 160zl