czy można do silnika 1.9 włożyć głowice z 1.6
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
ale Ty piszesz że masz ochote założyć do silnika 1,9 , a to jest silnik diesla , głowice od 1,6 , tak ?
[ Dodano: 05 Lis 2008 17:50 ]
bo jak chodzi o diesla 1,6 to masz do wyboru z silnika JR,RA , SB i 1V te ewentualnie mogą podejśc ale nie muszą , bo w 1,6 masz średnice cilindra 76,5 mm
[ Dodano: 05 Lis 2008 17:52 ]
w 1,9 masz średnice 79,5
[ Dodano: 05 Lis 2008 17:50 ]
bo jak chodzi o diesla 1,6 to masz do wyboru z silnika JR,RA , SB i 1V te ewentualnie mogą podejśc ale nie muszą , bo w 1,6 masz średnice cilindra 76,5 mm
[ Dodano: 05 Lis 2008 17:52 ]
w 1,9 masz średnice 79,5
Ostatnio zmieniony śr lis 05, 2008 18:57 przez miś fazi, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Gadatliwa bestia
- Auto: mk3
- Silnik: 1Z
- Kontakt:
glowica moze pasowac, ale chyba jest inna pojemnosc komor spalania, czyli masz za wysokie cisnienie, gdzies na forum bylo porownanie po wlozeniu glowicy z 1.9 do 1.6 i cisnienie spadlo z 22bar do 19.5 bar, dlatego moze nie palic bo rozrusznik nie daje rady, ale to tylko moja teoriadaro46 pisze:odpal tylko na zaciąg i chodzi jak sieczkarnia ,i nie wiem czy może wystarczy rozrząd albo pompę przestawić czy to po prostu nie będzie chodziła
daj dwie uszczelki pod głowicę ja tak robiłem przy zaturbianiu 1Y a klekotem rodem z sieczkarni się nie przejmuj
[ Dodano: 06 Lis 2008 22:14 ]
jak już mówiłem cinienie sprężanie wcale nie musi tak drastycznie spaść przy odprężaniu ale za to masakrycznie się podnosi przy doprężaniu ale doprężanie ma tylko sens przy wolnossących silnikach użytkowanych na codzień przy syberyjskich mrozach
[ Dodano: 06 Lis 2008 22:14 ]
Spadło nie ciśnienie sprężania tylko stopień sprężania NIE MYLIĆ BO TO DIWE RÓŻNE RZECZYanaba255 pisze:glowica moze pasowac, ale chyba jest inna pojemnosc komor spalania, czyli masz za wysokie cisnienie, gdzies na forum bylo porownanie po wlozeniu glowicy z 1.9 do 1.6 i cisnienie spadlo z 22bar do 19.5 bar, dlatego moze nie palic bo rozrusznik nie daje rady, ale to tylko moja teoria
jak już mówiłem cinienie sprężanie wcale nie musi tak drastycznie spaść przy odprężaniu ale za to masakrycznie się podnosi przy doprężaniu ale doprężanie ma tylko sens przy wolnossących silnikach użytkowanych na codzień przy syberyjskich mrozach
Ostatnio zmieniony czw lis 06, 2008 23:18 przez arwam, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Nowicjusz
Mam podobny problem w moim mk2 1.6TD JR poszła głowica, turbo tez juz nie bylo za ciekawe, dorwalem glowice razem z turbo od 1.9td niestety oznaczenia silnika nie znam... wydaje mi sie ze powinna podejsc bez problemu do mojego JR tylko czy na pewno? JAkich problemów moge sie spodziewać przy wymianie, co jeszcze kupic?
Oto zdjecia mojej starej glowicy:
A tu ta od 1.9:
Chce sie szybko wziąć za skladanie wiec prosze was o pomoc ; )
Oto zdjecia mojej starej glowicy:
A tu ta od 1.9:
Chce sie szybko wziąć za skladanie wiec prosze was o pomoc ; )