mam w trojce dziwny rezonas
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- adamciowasyl
- Nowicjusz
No forumowicze ja juz sie uwolnilem od REZONANSU :D:D:D , tak mnie to denerwowalo ze wziolem sie sam za wymiane łącznika elastycznego. Łacznik 35zł , roboty z 2h no i teraz rewelacja nic nie slychac :D:D zadnego buczenia.
Rady:
WD-40 na sruby bez tego nie pujdzie :/
dobra szlifierka
spawarka MIG (elektroda bylo by ciezko)
I jazda , a jaka satysfakcja z tego ze samemu zrobilam .
POZDRAWIAM I POWODZENIA
Rady:
WD-40 na sruby bez tego nie pujdzie :/
dobra szlifierka
spawarka MIG (elektroda bylo by ciezko)
I jazda , a jaka satysfakcja z tego ze samemu zrobilam .
POZDRAWIAM I POWODZENIA
U mnie poprzedni właściciel też wstawił pod samochodem drugą złączkę elastyczną (tą drucianą). Ale efekt raczej mizerny.
U mnie zauważyłem trzy przyczyny:
1. Zapewne trzeba zmienić złączkę elastyczną tą przy silniku i wywalić tą drugą.
2. Drgania osłony termicznej o karoserię (tam jest przez całą długość tunelu taka cienka blacha co sobie lubi drgać).
3. Tłumik środkowy (buczy jak głupi - jest chyba najgłośniejszy - czekam aż zgnije i kupie jakiś lepszy niż ta tandeta).
Pozdro
yoobi
U mnie zauważyłem trzy przyczyny:
1. Zapewne trzeba zmienić złączkę elastyczną tą przy silniku i wywalić tą drugą.
2. Drgania osłony termicznej o karoserię (tam jest przez całą długość tunelu taka cienka blacha co sobie lubi drgać).
3. Tłumik środkowy (buczy jak głupi - jest chyba najgłośniejszy - czekam aż zgnije i kupie jakiś lepszy niż ta tandeta).
Pozdro
yoobi
OSPF chodzi własnymi ścieżkami. :-)
-
- Użytkownik
- Kontakt:
A może ktoś bliżej określić, o jaką siatkę ( złączkę elastyczną) biega? Patrzyłem sobie w ETCE i nic takiego nie znalazlem. Przynajmniej nie ma w wykazie części nic spełniającego funkcję tłumika drgań.
Podobny temat poruszany kolejny raz a ja jestem kolejnym ,,szczęśliwym" posiadaczem ciekawostek dźwiękowych, których także nie mogę zlokalizować.
Podobny temat poruszany kolejny raz a ja jestem kolejnym ,,szczęśliwym" posiadaczem ciekawostek dźwiękowych, których także nie mogę zlokalizować.
Octavia III -1.4 DSG ---[/i]
- adamciowasyl
- Nowicjusz
Tutaj przykladowy W golfie Tdi jest zaraz za turbina . U siebie wymienilem i juz ZERO buczenia :D:D:D pozdrawiam i powodzenia
- daniel_dyla
- Mały gagatek
- Kontakt:
U mnie problem był taki sam drgania (buczenie ) przy małych obrotach ( powyżej 1000 do 1300) powymieniałem wszystko co się dało (siatka wydechu i elementu gumowe tj. poduszkę pod silnikiem gumki od filtra ) po dokręcałem tez wszystko co się dało a i tak buczy. A problem był banalnie prosty jednak obudowa filtra powietrza. Auto pewnie miało dzwona i jakoś dziwnie musiała pasować ta obudowa. Jak dotarłem do tego? Sprawa prosta. W szczeliny obudowy powciskałem watę (taka do wygłuszenia) albo cos w stylu gąbki. I to pomogło. Niewinem dlaczego ale jak ta obudowa drgała to byłem na 100 % przekonany ze to katalizator (bo tylko to zostało do wymiany). Nawet miałem go wycinać. Wiec zanim się ktokolwiek weźmie za wymianę czego kol wiek niech spróbuje tego motywu z gąbka. Może będzie tak jak u mnie pozdraVWiam.
Ostatnio zmieniony sob paź 25, 2008 21:19 przez daniel_dyla, łącznie zmieniany 2 razy.
[url]http://forum.vw-passat.pl/showthread.php?t=81346[/url]
tez to mam, powiem ze nawet przy gaszeniu szarpnie buda, podejrzewam poduszki, tylko która??, dobrze by było wiedziec to by zmienił ta zła, no bo wszystkie zmienic to troszke jest $$$
Ostatnio zmieniony ndz paź 26, 2008 10:24 przez piter_s, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Kontakt:
Na pocieszenie napiszę, że ja wymieniłem 3 poduchy pod silnikiem a efekt szrpnięcia budą przy gaszeniu silnika nie ustapił.piter_s pisze:tez to mam, powiem ze nawet przy gaszeniu szarpnie buda, podejrzewam poduszki, tylko która??, dobrze by było wiedziec to by zmienił ta zła, no bo wszystkie zmienic to troszke jest $$$
Octavia III -1.4 DSG ---[/i]
no to to jest jeszcze do wytrzymania, ale ten rezonans najgorszy, w niskim zakresie obrotowym.GRIZLI pisze:Na pocieszenie napiszę, że ja wymieniłem 3 poduchy pod silnikiem a efekt szrpnięcia budą przy gaszeniu silnika nie ustapił.piter_s pisze:tez to mam, powiem ze nawet przy gaszeniu szarpnie buda, podejrzewam poduszki, tylko która??, dobrze by było wiedziec to by zmienił ta zła, no bo wszystkie zmienic to troszke jest $$$