Przekaźnik świec ukłądu chłodzenia
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Przekaźnik świec ukłądu chłodzenia
Czy ktoś wie jaki jest numer przekaźnika świec żarowych ukłądu chłodzenia w Mk IV i gdzie on sie znajduje w Golfie IV?
Przekaźniki są 2 przynajmniej u mnie tak jest, znajdują się w czarnej puszcze na ścianie grodziowej obok serwa - oba mają oznaczenie 53 czyli to są standardowe przekaźniki nr OE 141 951 253B lub zamiennik z boscha 0 332 019 109
z tego co pamiętam te świece grzeją stopniowo najpierw jedna a przy większym mrozie następne.
z tego co pamiętam te świece grzeją stopniowo najpierw jedna a przy większym mrozie następne.
Czyli mam rozumiec ze jak na dworze jest ok 10 st. a świece standardowe nie gzreja w tej temp. to i ukałdu chłodzenia tez nie bedą? Ale po co dwa przekaźniki oba sa do ukłądu gzrania świec??? jak je sparwdzić czy sa ok? Tylko u mnie sa załozone napisem 53 w moja strone a na zdjęciu w stronę grodzi- czy to ma jakieś znaczenie?korfanty pisze:Przekaźniki są 2 przynajmniej u mnie tak jest, znajdują się w czarnej puszcze na ścianie grodziowej obok serwa - oba mają oznaczenie 53 czyli to są standardowe przekaźniki nr OE 141 951 253B lub zamiennik z boscha 0 332 019 109
Ostatnio zmieniony śr paź 08, 2008 16:48 przez PinkFloyd, łącznie zmieniany 1 raz.
Przekaźniki są dwa tak jak wspomniałem bo nie wszystkie świece grzeją na raz, co do napisu to nie ma się co sugerować inaczej się przekaźnika nie włoży - może ktoś odwrotnie podstawki zmontował, napisem 100 też nie ma się co sugerować trzeba by było sprawdzić na boku przekaźnika - jest jego schemat i wg niego sprawdzić działanie przekaźnika po podaniu napięcia na odpowiednie piny, żeby sprawdzić cały układ na 100% to trzeba by ściągnąć fajki z świece włożyć do nich nap jakieś inne albo podpiąć miernik, odpiąć czujnik temperatury, jeśli jest czujnik temp zew to też trzeba go odpiąć tylko nie pamiętam czy jego odpięcie spowoduje wyświetlenie temperatury ujemnej na klimatroniku.
takie właśnie oznaczenia przekaźników podaje autor książki "Sam naprawiam VW Golf IV i Bora" - strona 302 - schemat elektryczny grzałki cieczy chłodzącej :agent008 pisze:u mnie też są dwa przekazniki swiec- jeden ma oznaczenie 53, drugi 100. Czy ten z ozn. 100 jest prawidlowy ?
przekaźnik małej mocy ogrzewania (53) i przekaźnik dużej mocy ogrzewania (100),
sam się dziwię, że u mnie w ALH - a ww. schemat dotyczy właśnie mojego silnika - są dwa przekaźniki małej mocy ogrzewania.
musiał byś zerknąć na schemat z ww. książki - tam są podane numery nóżek przekaźników i kolory kabli jakie do nich dochodzą i porównać to u siebie czy się zgadza - myślę, że odwrotnie będziesz miał wyprowadzone kable do listwy z tymi przekaźnikami i dlatego są one u Ciebie inaczej założone.PinkFloyd pisze:Tylko u mnie sa załozone napisem 53 w moja strone a na zdjęciu w stronę grodzi- czy to ma jakieś znaczenie?
No masz rację u mnie tez sa tylko dwa razy po 53. Ze scematu wynika, zę 53 steruje jedna swieca a 100 od razu trzema w zależnosci od temp. Tylko u nas sa dwa po 53 - moze u nas nie moga grzac sie trzy na raz- nie wiem Teraz zostanie mi sprawdzic jak działąja przekazniki- mzoe wiesz do któych nóżek dac napiecie - nie chcem niczego spalic.Sztomel pisze:takie właśnie oznaczenia przekaźników podaje autor książki "Sam naprawiam VW Golf IV i Bora" - strona 302 - schemat elektryczny grzałki cieczy chłodzącej :agent008 pisze:u mnie też są dwa przekazniki swiec- jeden ma oznaczenie 53, drugi 100. Czy ten z ozn. 100 jest prawidlowy ?
przekaźnik małej mocy ogrzewania (53) i przekaźnik dużej mocy ogrzewania (100),
sam się dziwię, że u mnie w ALH - a ww. schemat dotyczy właśnie mojego silnika - są dwa przekaźniki małej mocy ogrzewania.
musiał byś zerknąć na schemat z ww. książki - tam są podane numery nóżek przekaźników i kolory kabli jakie do nich dochodzą i porównać to u siebie czy się zgadza - myślę, że odwrotnie będziesz miał wyprowadzone kable do listwy z tymi przekaźnikami i dlatego są one u Ciebie inaczej założone.PinkFloyd pisze:Tylko u mnie sa załozone napisem 53 w moja strone a na zdjęciu w stronę grodzi- czy to ma jakieś znaczenie?
Ostatnio zmieniony śr paź 08, 2008 22:12 przez PinkFloyd, łącznie zmieniany 1 raz.
PinkFloyd pisze:mzoe wiesz do któych nóżek dac napiecie - nie chcem niczego spalic.
aż tak na elektryce to się nie znam żeby czytać schematy jak polską gazetę,
ja je raczej czytam jakby były to gazety w języku czeskim, czyli coś tam kumam a więcej się domyślam z kontekstu
ale na mój łeb to trzeba nóżkę o symbolu na schemacie 6/05 podpiąć do "+" np. zasilacza 12V a nóżkę 4/86 do "-" (lub odwrotnie bo to chyba nie ma znaczenia) - są to nóżki sterujące tym elektromagnesem, który przyciąga styk z giętkiej blaszki i łaczy ze sobą (czyli zwiera obwód) nóżkę 2/30 z 8/87 i wtedy te dwie ostatnie nóżki podają napięcie na świece,
czyli tak zamknięcie obwodu na nózkach 6/05 i 4/86 steruje elektromagnesem - wtedy powinien on zewrzeć styk łaczący pozostałe nóżki 2/30 i 8/87 ze sobą i jeśli tak się dzieje to przekaźnik jest sprawny.
Powiem jeszcze tak : zrobisz to na własną odpowiedzialność i błagam jak jest tu jakiś kumaty elektryk to niech od razu sprawdzi to co napisałem i wystawi mi ocenę ndst lub bdb dla dobra mojego i tych, którzy w przyszłości mogą to poczytać i się na tym wzorować.
Na przekaźniku jest ładny opis co i jak, ale dla pewności rozebrałem jak mówiliście. Podłączyłem do ładowarki telefonu, tylko 3,5v i ładnie mimo małego napięcia cykają Teraz tak świece sprawne, wszystkie grzeją, przekaźniki sprawne. Tylko teraz kiedy one grzeją??? Kiedy rusza pierwsza ?? od jakiej temp. a kiedy na raz trzy??? bo tak wynika ze schematu.
Ostatnio zmieniony czw paź 09, 2008 20:27 przez PinkFloyd, łącznie zmieniany 1 raz.
No bardzo ciekawe temaciki, dzieki, zastanawia mnie tylko gdzie w Mk IV jest do tego bezpiecznik, bo wiem gdzie jest w Mk III. Moze jest na akumulatorze jak więkrzosc więkrzych bezpiecznikó w MK IV?damcio151 pisze:http://forum.vw-passat.pl/showthread.php?t=15320&page=2
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... sc&start=0