Skrzynia biegów pada??
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- ThoMass
- Mały gagatek
- Auto: VW GOLF VI VARIANT 1.6
- Silnik: CAYC
- Kontakt:
Mnie tez to dziwi dlaczego tylko w tym przedziale obrotow, ale jak juz wczesniej pisalem jak hamuje silnikiem, bo jak sie rozpedza czy jedzie z lekko wcisnietym gazem to tego efektu nie ma. I tu zonk. Bede sie musial zebrac i wymienic olej w skrzyni moze cos pomoze.Tomas1980 pisze:No ale jakby to był przegub, to chyba byłoby słychać i czuć niezaleznie od obrotów? Ciekawe czy to czasem coś nie wpada w rezonans, bo dziwne żeby skrzynia wyła tylko w pewnym przedziale obrotów.
Natomiast jesli chodzi o to co wczesniej napisal kolega marekber, to jest mozliwe ze przegub halasuje, lub lozysko w ktoryms z tylnich kół.marekber pisze:gdy wyłączę silnik podczas jazdy chrobotanie dalej występuje
Witam
Odgrzeję temat ponieważ mam podobny problem mianowicie rytmiczne chrobotanie w momencie puszczenia gazu przy jeździe tylko na wprost chrobotanie ucicha gdy dodam gazu lub wcisnę hamulec.
podejrzewam przegub wewnętrzny ale też skrzynie biegów a raczej sam dyferencjał
czy ktoś już rozwiązał ten problem co było przyczyną ?
Odgrzeję temat ponieważ mam podobny problem mianowicie rytmiczne chrobotanie w momencie puszczenia gazu przy jeździe tylko na wprost chrobotanie ucicha gdy dodam gazu lub wcisnę hamulec.
podejrzewam przegub wewnętrzny ale też skrzynie biegów a raczej sam dyferencjał
czy ktoś już rozwiązał ten problem co było przyczyną ?
to muszę jeszcze sprawdzić.arwam pisze:a jak zgasisz silnik i na włączonym biegu pod czas jazdy zaczniesz popuszczać delikatnie sprzęgło to stukanie się na sila? jak tak to masz uszkodzoany dyfer.
Jak wyrzucę na luz i się toczy to też słychać chrobotanie czyli silnik nie ma tu nic do rzeczy. Wolałbym żeby to był jednak przegub wewnętrzny
Sprawdziłem to i podczas puszczania sprzęgła na wyłączonym silniku kiedy auto się toczy to stukanie zanika. w ogóle ten dźwięk to ewoluował w ten sposób że teraz jadąc na luzie bardziej słychać niż podczas hamowania silnikiem.
Byłem dziś na kanale i ruszając przegubami nie wyczułem jakichś niepokojących luzów.
Ostatnio zmieniony wt kwie 27, 2010 16:36 przez valdeeTDI, łącznie zmieniany 1 raz.