Dziwne wskazania temperatury silnika
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Kedziab,
Witam Wszystkich Użytkowników,
Słuchaj Kedziab,
ja miałem to samo u siebie (golf IV 1.6 16v) i wymieniłem termostat firmy Wachler - bo czujnik - jak wykazał komputer był OK. Ale problem pojawił sie nowy tzn. wskaźnik ten pokazuje 90 stopni ale zbyt długo dochodzi do tej temperatury (muszę przejechać około 10-15 km i dopiero osiąga 90. Wcześniej na starym termostacie przejechałem kawałek od domu i było 90 a teraz wyjeżdzam za miasto - ostro mu w rurę i dopiero po pewnym czasie osiąga właściwą temp. Nie wiem jaka jest tego przyczyna jakby dostawał dużo zimnego powietrza i nie chce się zagrzać - może to pompa wody?
z góry dziękuję za pomoc lub cenne wskazówki
Pozdrawiam,
Krzysiek
Witam Wszystkich Użytkowników,
Słuchaj Kedziab,
ja miałem to samo u siebie (golf IV 1.6 16v) i wymieniłem termostat firmy Wachler - bo czujnik - jak wykazał komputer był OK. Ale problem pojawił sie nowy tzn. wskaźnik ten pokazuje 90 stopni ale zbyt długo dochodzi do tej temperatury (muszę przejechać około 10-15 km i dopiero osiąga 90. Wcześniej na starym termostacie przejechałem kawałek od domu i było 90 a teraz wyjeżdzam za miasto - ostro mu w rurę i dopiero po pewnym czasie osiąga właściwą temp. Nie wiem jaka jest tego przyczyna jakby dostawał dużo zimnego powietrza i nie chce się zagrzać - może to pompa wody?
z góry dziękuję za pomoc lub cenne wskazówki
Pozdrawiam,
Krzysiek
Pozdrawiam,
Krzysiek
Krzysiek
Dodam tylko, że dzięki pomocy kulon-x udało się ustalić, że (a) czujnik temperatury cieczy chłodzącej jest ok (brak takiego błędu na VAGu), (b) termostat działa poprawnie (gorący przewód odprowadzający ciecz z chłodnicy) i (c) wentylatory działają (włączyły się przy temperaturze silnika ok. 96 st). Przyznam wam, że trochę mnie to uspokoiło. Wskaźnik temperatury cieczy zachowuje się nadal w cały świat, ale przynajmniej wiem już co mogę wykluczyć.
Kulon-x, dzięki serdeczne za ogromną pomoc!
Kulon-x, dzięki serdeczne za ogromną pomoc!
Pozdrawiam,
Kedziab
Kedziab
przecież termostat nie ma nic wspólnego z problemem wyżej opisanym ... to nie chodzi o to , że się długo nagrzewa , tylko o to , że wskazówka opada do 0krzysk6 pisze:ja miałem to samo u siebie (golf IV 1.6 16v) i wymieniłem termostat firmy Wachler - bo czujnik - jak wykazał komputer był OK
jakby to była pompa tyo by się przegrzewałkrzysk6 pisze:może to pompa wody?
poszukaj tematów na forum ... takich problemów jak masz było setki
[ Dodano: Wto Lip 22, 2008 21:15 ]
ja stawiam na licznik , ale to trzeba by podmienićKedziab pisze:Wskaźnik temperatury cieczy zachowuje się nadal w cały świat, ale przynajmniej wiem już co mogę wykluczyć.
damcio151, z tego co wiem to nie był, koszt niewielki i sama wymiana trwa 5 minut
Ostatnio zmieniony śr lip 23, 2008 19:49 przez Kulon, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeżeli miewasz problemy z kobietami, to miej na uwadze to, że z problemami trzeba się czasem przespać.
PL
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.
PL
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.
damcio151,
Witaj Damcio151,
może mi trochę pomożesz bo jak widzę po postach operujesz fachową wiedzą, już wcześniej pisałem, że dziwnie chodził mi wskaźnik temperatury (opadał do zera i wracał na 90), pojechałem pod kompa i wykazał że czujnik temp. jest OK - wymieniłem wtedy termostat Wachlera - problem znikł ale muszę przejechać 3 razy dłuższy dystans aby silnik miał 90 stopni. Dlaczego tak długo mu to zajmuje skoro wcześniej było inaczej. Jadę już po za miastem ostro mu w rurę (jadę około 10-15km) i dopiero pokazuje właściwą temp. Proszę wypowiedz się na ten temat lub wskaż mi jakiś post.
Pozdrawiam,
Krzysiek
Witaj Damcio151,
może mi trochę pomożesz bo jak widzę po postach operujesz fachową wiedzą, już wcześniej pisałem, że dziwnie chodził mi wskaźnik temperatury (opadał do zera i wracał na 90), pojechałem pod kompa i wykazał że czujnik temp. jest OK - wymieniłem wtedy termostat Wachlera - problem znikł ale muszę przejechać 3 razy dłuższy dystans aby silnik miał 90 stopni. Dlaczego tak długo mu to zajmuje skoro wcześniej było inaczej. Jadę już po za miastem ostro mu w rurę (jadę około 10-15km) i dopiero pokazuje właściwą temp. Proszę wypowiedz się na ten temat lub wskaż mi jakiś post.
Pozdrawiam,
Krzysiek
Pozdrawiam,
Krzysiek
Krzysiek
tak dokładnie to są czujniki G2 i G62 w jednej obudowiekulon-x pisze:damcio151, mówisz o tym czujniku, numer 9 (chyba nawet od Ciebie dostałem ten schemat kiedyś)
wahler na niektórych forach nie cieszy się dobrą opinią ... po prostu mogłeś trafić wadliwą sztukę , proponuje wyjąć go i sprawdzić w garnku z wodąkrzysk6 pisze:wymieniłem wtedy termostat Wachlera
Re: Dziwne wskazania temperatury silnika
witamKedziab pisze:Mam dziwną sytuację. Wskaźnik temperatury silnika na początku działa prawidłowo, tzn. temperatura rośnie aż osiągnie 90 st., ale po przejechaniu niewielkiego dystansu wskazówka nagle (w ciągu kilku sekund) opada do najniższego wskazania na skali. Zdarza się, że na chwilę wraca do 90 st., ale po chwili znów opada na sam dół. Przestraszyłem się i wracałem do domu na full ogrzewaniu. Ma ktoś pojęcie co to może być?
miałem też niedawno taki przypadek, wiedziałem że to nie jest nic z termostatem bo temp. silnika nie może spaść w ciągu 2 sekund. podejżewałem czujnik temp. silnika lub sam wskaźnik.
dowiedziałem się w końcu gdzie jest ten czujnik i wystarczyło poruszać wtyczką od czujnika i po sprawie. jak narazie od dwóch tygodni działa prawidłowo.
pozdrawiam
- Maro_GT
- Ma gadane
- Kontakt:
Koledzy, mam też problem ze wskazaniami temperatury, mógłby mi ktoś podrzucić jakiś schemat, w którym miejscu jest ten czujnik temperatury, mk 4 silnik 1,9 TDI ALH.
[ Dodano: 11 Wrz 2008 15:07 ]
czy to jest ten czujnik numer 9 na schemacie wyżej, ale jak odpinam od niego kostkę to z temperaturą się nic nie dzieje, ile pokazywał wskaźnik, tyle pokazuje
[ Dodano: 11 Wrz 2008 15:07 ]
czy to jest ten czujnik numer 9 na schemacie wyżej, ale jak odpinam od niego kostkę to z temperaturą się nic nie dzieje, ile pokazywał wskaźnik, tyle pokazuje