Dziwne odgłosy, chrobotanie, stukanie
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Dziwne odgłosy, chrobotanie, stukanie
Podczas jazdy (do 50km/h np. tak do 3biegu na mniejszych obrotach) i przy wrzuceniu na ‘luz’ (bieg jałowy, jak jadę poniżej 50km/h) słychać jakieś dziwne odgłosy z okolic silnika, tak jakby od ruchu obrotowego (cos chrobotało, /nie jest to jakiś metaliczny dźwięk/ tak co jakiś czas, co 3/4obrotu), odgłosy te nie są równomierne. Na biegu jałowym jak autko stoi nie słychać tych odgłosów.
Nadmienię że silnik odpala bardzo dobrze, dym czarny z wydechu nie wydobywa się, silnik podczas jazdy pracuje i przyspiesza dobrze. Sprzęgło wydaje mi się że działa poprawnie (na zaciągniętym hamulcu ręcznym gdy wrzucę 3bieg i powoli puszczam sprzęgło i dodaje gazu to autko gaśnie) nie ślizga się, biegi wskakują bez problemu. Gdy wciskam sprzęgło podczas jazdy lub zwiększam obroty odgłosy nadal są. Gdy wciskam/wyciskam sprzęgło podczas postoju bez różnicy /nic złego nie słychać/.
Trochę naczytałem się na temat koła dwumasowego, ale nie wszystkie objawy u mnie występują. Wymienić sprzęgło, dwumas.. a później okaże się ze odgłosy dalej występują trochę mi się nie uśmiechaL
Wymieniałem kompletny rozrząd + pompa wody w serwisie Seata, później podłączyli (niby) kompa i stwierdzili ze nic złego w autku się nie dzieje. W serwsie nie mówiłem im o tych odgłosach.
Byłem u 2 mechaników, jeden stwierdził że to łożysko w przednim kole, a drugi że to coś od napędu dwumas albo półoś – ale żeby na razie jeździć /aż odgłosy będą ‘wyraźniejsze’/ bo trudno zdiagnozować skąd te dziwne odgłosy.
Może ktoś coś konkretnego mi doradzi bo czytam posty na forum i coraz bardziej ‘głupi’ jestemL
Wg mnie to może cos od hamulców lub od zawieszenia <hmmm> już sam nie wiem.
Autko Golf IV Variant; 1.9TDI PD, AXR; 2005r., 112 kkm. Serwisowany w Niemczech – VIN sprawdzony w ASO Polska.
ps.
A może ktoś zna dobrego mechanika na podkarpaciu /okolice Rzeszowa/
Pozdrawiam.
Nadmienię że silnik odpala bardzo dobrze, dym czarny z wydechu nie wydobywa się, silnik podczas jazdy pracuje i przyspiesza dobrze. Sprzęgło wydaje mi się że działa poprawnie (na zaciągniętym hamulcu ręcznym gdy wrzucę 3bieg i powoli puszczam sprzęgło i dodaje gazu to autko gaśnie) nie ślizga się, biegi wskakują bez problemu. Gdy wciskam sprzęgło podczas jazdy lub zwiększam obroty odgłosy nadal są. Gdy wciskam/wyciskam sprzęgło podczas postoju bez różnicy /nic złego nie słychać/.
Trochę naczytałem się na temat koła dwumasowego, ale nie wszystkie objawy u mnie występują. Wymienić sprzęgło, dwumas.. a później okaże się ze odgłosy dalej występują trochę mi się nie uśmiechaL
Wymieniałem kompletny rozrząd + pompa wody w serwisie Seata, później podłączyli (niby) kompa i stwierdzili ze nic złego w autku się nie dzieje. W serwsie nie mówiłem im o tych odgłosach.
Byłem u 2 mechaników, jeden stwierdził że to łożysko w przednim kole, a drugi że to coś od napędu dwumas albo półoś – ale żeby na razie jeździć /aż odgłosy będą ‘wyraźniejsze’/ bo trudno zdiagnozować skąd te dziwne odgłosy.
Może ktoś coś konkretnego mi doradzi bo czytam posty na forum i coraz bardziej ‘głupi’ jestemL
Wg mnie to może cos od hamulców lub od zawieszenia <hmmm> już sam nie wiem.
Autko Golf IV Variant; 1.9TDI PD, AXR; 2005r., 112 kkm. Serwisowany w Niemczech – VIN sprawdzony w ASO Polska.
ps.
A może ktoś zna dobrego mechanika na podkarpaciu /okolice Rzeszowa/
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony pt lip 11, 2008 13:35 przez marekber, łącznie zmieniany 2 razy.
- maryjan
- Gadatliwa bestia
Czyli odgłosy występują w miarę narastania prędkości... Stawiam albo na :
Łożysko spróbuj sprawdzić podczas jazdy - poruszaj kierownicą w prawo lub lewo z tą prędkością o której piszesz. Jeżeli będzie malało czy też wzrastało masz odpowiedź, że łożysko do wymiany. Jeśli nie popatrz na przegub a raczej na jego osłonę.
Pozdrawiam
lub namarekber pisze:stwierdził że to łożysko w przednim kole,
Chociaż z tym dwumasem raczej bym nie szalał.marekber pisze:że to coś od napędu dwumas albo półoś
Łożysko spróbuj sprawdzić podczas jazdy - poruszaj kierownicą w prawo lub lewo z tą prędkością o której piszesz. Jeżeli będzie malało czy też wzrastało masz odpowiedź, że łożysko do wymiany. Jeśli nie popatrz na przegub a raczej na jego osłonę.
Pozdrawiam
Dziki
- Marioprestiz
- Mały gagatek
sorki ze sie podlacze ale moze nie bedzie trzeba zakladac nowego watka.
w czasei jazdy, nie zawsze i nie wiem czy tylko przy malych predkosciach bo przy wiekszych juz jest duzy swist powietrze no i przy tych malych predkosciach przez okno slysze jakby przy prawym kole mi cos piszczalo, moja dziewczyna okreslila to jakos placzace dziecko nie wiecie co to moze byc? o i to zdarza sie nieregularnie albo nie slysze za kazdym razem...
w czasei jazdy, nie zawsze i nie wiem czy tylko przy malych predkosciach bo przy wiekszych juz jest duzy swist powietrze no i przy tych malych predkosciach przez okno slysze jakby przy prawym kole mi cos piszczalo, moja dziewczyna okreslila to jakos placzace dziecko nie wiecie co to moze byc? o i to zdarza sie nieregularnie albo nie slysze za kazdym razem...
To tez mozliwe ostatnio ukrył sie w silniku u mnie mały kotek bo mu zimno było piszczał jak jechałem po zakupy a ja głupi myslałem ze cos z silnikiem albo w zawieszeniu piszczy jechał tak zemną 10 kilometrów na szczescie nic mu sie nie stało i wyciągnąłem biedaka z tego silnika i zawiozłem go spowrotem do mamy
- maryjan
- Gadatliwa bestia
robert73,
A może po prostu blokuje się klocek w zacisku? No ale z tym kotkiem to myślałem że się rozpłacze...Marioprestiz pisze:moja dziewczyna okreslila to jakos placzace dziecko nie wiecie co to moze byc?
Ostatnio zmieniony pn lip 14, 2008 08:26 przez maryjan, łącznie zmieniany 1 raz.
Dziki
- dr.pajchiwo
- Mały gagatek
- Kontakt:
Mam podobny problem, tzn. podczas jazdy na luzie z małą prędkością występuje dziwne drganie tak jakby silnik nie pracował na wszystkich cylindrach, choć wskazówka obrotomierza wskazuje cały czas ta samą wartość ok 850 obr/min. Po zatrzymaniu auta objawy znikają. Przy większych prędkościach, jak również na postoju, podczas wciskania i zwalniania pedału gazu objawy takie nie występują. Wydaje mi się że objawy występują częściej gdy silnik jest ciepły.
VW Golf IV 1.9TDI 90KM silnik AGR
VW Golf IV 1.9TDI 90KM silnik AGR