moj AAZ strasznie kopci na biało gdy jest zimny, pomocy!!

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
VrumWrum
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: VrumWrum » ndz cze 22, 2008 23:12

posiadam golfika mk3 1,9 TD AAZ

mam taki problem ze strasznie mi kopci na biało zaraz po odpalnieu i oki sie nie zagrzeje tak do 70 st i to przy tym jak gazu dodaje, nie mam pojęcia co jest, autko normalnie super mi ciagnie i pali od strzała tylko te tumany dymu.....
paliwa mi nie bierze wiecej ja przedtem oleju kapke ale to mi wycieka z pod pokrywy zaworów i tego jestem swiadom

autko mialo niedawno kapitalke silnika po awari w niemczech gdzie mi sie urwała szklanka mocująca pasek rozrzadu do walu i pierścionki i panewki , zawory popychacze itd sa nowe i wał wyważony

prosze pomóżcie bo wstyd ruszac ze skrzyzowania ;/

Awatar użytkownika
souler
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: souler » ndz cze 22, 2008 23:23

kat wtrysku sprawdzic

Był Dzik Power Diesel, jest Astra Turbo

Awatar użytkownika
VrumWrum
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: VrumWrum » ndz cze 22, 2008 23:47

a i jeszcze hedno spostrzezenie : jak przedtem grzał sie normalnie szybko do 80st i tak trzymał caly czas to teraz nawet do 70 nie dolatuje przy spokojnej jezdzeie trzeba go dobrze butowac zeby 70 przekroczył

to tez mnie zastanawia

Awatar użytkownika
souler
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Re: moj AAZ strasznie kopci na biało gdy jest zimny, pomocy!

Post autor: souler » ndz cze 22, 2008 23:48

VrumWrum pisze:a i jeszcze hedno spostrzezenie : jak przedtem grzał sie normalnie szybko do 80st i tak trzymał caly czas to teraz nawet do 70 nie dolatuje przy spokojnej jezdzeie trzeba go dobrze butowac zeby 70 przekroczył

to tez mnie zastanawia

termostat wstaw, bo cos chyba mechanicy o nim zapomnieli
Ostatnio zmieniony ndz cze 22, 2008 23:48 przez souler, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
VrumWrum
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: VrumWrum » ndz cze 22, 2008 23:59

ok ok to musze sie do niego dobrac tam chyba trzeba płyn najpierw spuscic i o ile sie nie myle to jest w tym plastiku co z bloku koło pompy wtryskowej z prawej strony wychodzi czy jakos tak

tak wogóle to gdzie sie spuszcza płyn ? i ile go wchodzi w cały obieg?

a jaki tam powinien byc znaczy na jaką temp?

Awatar użytkownika
souler
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: souler » pn cze 23, 2008 00:02

:crazy:

waz dolny od chlodnicy odepnij i spusc. termostat jest wlasnie pod tym plastikowym kolankiem w pompie. termostat wahler lub btt. koncentrat febi g12 zielony 1:1 z destylowana = -34 stopnie.

arwam

Post autor: arwam » sob cze 28, 2008 22:59

sprawdź czy turboleum nie pluje Ci olejem.

kudlaty640
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: kudlaty640 » ndz cze 29, 2008 07:21

Bialy dym z wydechu to zazwyczaj objaw plynu chlodzacego w silniczku. Cos teraz z mojego doswiadczenia.Po dluzszym postoju,po odpaleniu bialy oblok z rury wyd., nieznaczny ubytek plynu chlodzacego mialem ale bardzo maly.Wykombinowalem tak.Po stwierdzeniu ze mam twarde weze,po skonczonej jezdzie odkrecalem korek od zbiornika plynu chlodzacego by obnizyc w nim cisnienie. Obloki dymu znacznie sie zmniejszyly. Moj tok myslenia byl taki
Silnik sie grzeje rosnie cisnienie w zbiorniku plynu do pewnego momentu.Po jezdzie to wlasnie cisnienie wciska plyn chlodzacy do wnetrza silnika.Po dluzszym postoju po odpaleniu cieplo z silnika zamienia plyn w pare i taki efekt koncowy. Przyczyna tego wszystkiego byla peknieta nieznacznie glowica miedzy zaworami. Po spawaniu problem znikl

Awatar użytkownika
VrumWrum
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: VrumWrum » ndz cze 29, 2008 12:49

jesli chodzi o głowice to byla spawana jakies 2 miesiace temu wraz z cala kapitalka
jesli chodzi o turbo to jesl tam minimalnie oleju na scinkach ale nie ma co sie oszukiwac to turbo zrobilo juz prawie 300 000KM !

zastanawiałem sie jeszcze czy to nie od paliwa bo zatankowalem sobie raz na carrfurze (czy jak sie to tam pisze) i to wlasneie po tym mi tak przykopcac zaczoł

kupiłem jeszcze uszlachetniacz do diesla i dzisiaj wleje i napisze jakie były wfekty

do termostatu poki co nie miałem czasu zajrzec

[ Dodano: 29 Cze 2008 21:14 ]
Dolałem tego uszlachetniacza ale to jednak nie pomogło troszke silnik ciszej chodzi ale co do dymienia to sie nic nie zmieniło wiec chyba trzeba bedzie sie kątem wtrysku zainteresowac w gorszym przypadku popękana głowiacą

w ogóle to skoro byłą spawana głowica to jakie sa szanse ze pękłą w tych samych lub w nowych miejscach w ciagu 2miesiecy ???? nie zrobiłem nawet 7tys od remontu :|

[ Dodano: 01 Lip 2008 15:58 ]
Cała akcja sie wczoraj wyjaśniła, Turbina rozleciała sie z hukiem i nie ma co do tego żadnych wątpliwości :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

znacie może gdzieś jakąś firm eco regenerują turbinki w okolicach Katowic ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”