EGR? proszę o poradę
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
EGR? proszę o poradę
Witam!
Mój pierwszy post, kłaniam się całemu gronu posiadaczy VW Golfów
Mam kłopot, mam nadzieję, że ktoś powie, że mały.. Otóż zaraz po zapaleniu silnika (ASZ) włącza się dziwne buczenie, i odnoszę wrażenie, że to ten element zaznaczony na zdjęciu. Czy to jakiś czujnik przepustnicy? Powiedziano mi że kupię wyłącznie całą przepustnicę, i to spory wydatek. Proszę autorytety o poradę - czy ten element da się wymienić..
Mój pierwszy post, kłaniam się całemu gronu posiadaczy VW Golfów
Mam kłopot, mam nadzieję, że ktoś powie, że mały.. Otóż zaraz po zapaleniu silnika (ASZ) włącza się dziwne buczenie, i odnoszę wrażenie, że to ten element zaznaczony na zdjęciu. Czy to jakiś czujnik przepustnicy? Powiedziano mi że kupię wyłącznie całą przepustnicę, i to spory wydatek. Proszę autorytety o poradę - czy ten element da się wymienić..
Ostatnio zmieniony sob cze 28, 2008 13:31 przez grruberr, łącznie zmieniany 1 raz.
tak wygląda, na zapalonym silniku wyraźnie od niego słychać dźwięk, czuć po przyłożeniu palca wibracje. przy naciskaniu gazu bardziej...
to EGR, tak? pewnie się nie da nic zrobić..
to EGR, tak? pewnie się nie da nic zrobić..
Ostatnio zmieniony pt cze 27, 2008 21:58 przez grruberr, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Przeciez ten zaworek tylko odpowiada za gaszenie silnika. Inaczej silnik gasnie bo braknie mu paliwa po odcieciu na pompie. Popros kogos zeby zgasil silnik, bedzie widac jak ten zaworek pracuje o ile jeszcze pracuje.
Kolega ma staly blad wlasnie tego zaworka, chyba na to oznaczenie N279 czy jakos tak i jezdzi juz dlugo
Nowy w ASO powiedzieli mu okolo 700zl, wiec taniej i tez skutecznie jest szukac kompletnej przepustnicy EGR z klapka gaszaca na Allegro.
Kolega ma staly blad wlasnie tego zaworka, chyba na to oznaczenie N279 czy jakos tak i jezdzi juz dlugo
Nowy w ASO powiedzieli mu okolo 700zl, wiec taniej i tez skutecznie jest szukac kompletnej przepustnicy EGR z klapka gaszaca na Allegro.
powietrza ta klapa odpowiada za odcinanie powietrzaMaicroft pisze:Inaczej silnik gasnie bo braknie mu paliwa
jak już to lepiej zaślepić wężyk od elektrozaworu sterującego klapą niż go odłączać
poza tym ja proponuję wyjąć i przeczyścić ... rozruszać
Ostatnio zmieniony pt cze 27, 2008 22:28 przez damcio151, łącznie zmieniany 2 razy.
raczej nie, ten element nie ma bezposrednio wpływu na prace silnika a tylko zamyka dopływ powietrza przy gaszeniu .grruberr pisze:czyli nie jest to część, która powinna mnie szczególnie stresować
Ogólnie spoko i bez stresu , to taka popierdółka która niczego złego Ci nie zrobi , no chyba że w czasie pracy silnika klapa (przepustnica) blokuje sie w pozycji "nieotwarta" , sprawdź to .
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stats/20938][img]http://www.motostat.pl/user_images/20938/icon5.png[/img][/url]